Beyond Everest

Théo Livet, 2023

I 1988 blev Marc Batard den første mand i verden til at bestige Mt. Everest, også kendt som verdens tag, på mindre end 24 timer, og det vel at mærke uden brug af ilt på flaske. En rekord, der stadig holder, 34 år senere.

I dag er Marc Batard blevet 71 år og regnes for en levende legende i bjergbestigningsverdenen, hvor han især er kendt for sit store arbejde med at øge sikkerheden i bjergene - og det gælder både for guider og klienter. Han er med andre ord stadig passioneret inden for bjergbestigning, og ikke mindst Mt. Everest, der er symbolet på hans karriere som bjergbestiger.

Når han i filmen ‘Beyond Everest’ vender tilbage til Mt. Everest, er det både en hyldest til bjerget, men også for at tage en sidste dans med bjerget, som han er dybt bekymret for på grund af den hastigt voksende bjergbestigningsturisme. Hvordan kan bjerget gøres mere sikkert? En udfordring, der har rumsteret i hans hoved siden 2014, hvor en enorm blok af is brækkede løs fra en hængende gletsjer og dræbte 16 nepalesiske guider i en af de værste tragedier på Everest.

I denne smukke film tager han os ikke kun med tilbage til Mt. Everest. Han deler sine personlige oplevelser med os, sine eventyr, sine møder og de følelser, der ledsagede ham i hans bestigning af Everest tilbage i '88. Ligesom han deler sine tanker om sit projekt og hvorfor han ønsker at introducere en ny, mere sikker rute på bjerget. En drøm, som blandt andet debatteres med legender som Reinhold Messner og Kilian Jornet.


Appearances: Marc Batard, Kilian Jornet, Reinhold Messner, Alice Modolo, Denis Horeau, Emmanuel Petit
Original title: Everest en partage
Director: Théo Livet
Frankrig, 2023
Kendes ikke, 72 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Dates

Films in this series – NAFF - Nordic Adventure Film Festival 2023