Exposing Muybridge

Marc Shaffer, 2021

Eadweard James Muybridge (1830-1904) var manden, vi kender som filmens foto-tekniske faderskikkelse – ham, der fik en hest standset i luften og dermed underløbet århundreders billedæstetik, hvor hestens fire ben lå oppe under bugen simultant. Men han var meget, meget mere – en totalt ekstrem person med så meget talent og vanvid i sig, at én lang dokumentar nærmest ikke føles som nok!

Muybridge stavede sit navn på 7-8 måder og levede 7-8 liv. Fotograferede nybyggeri, Yosemite, Alaska, Mellemamerika, rigmandshuse, jernbane-PR-opgaver. Alt sammen ved hjælp af tung mekanik, endnu tungere glasplader og livsfarlige ruter.

Han var også en koldblodig jalousimorder, måske med en hjerneskade. Muybridge undslap i hvert fald mystisk nok fængselsstraf – ved at påberåbe sig sindssyge i drabsøjeblikket.

I sit sene liv blev han, qua hestebillederne, en kulturstjerne, der blev inviteret på kongelige visitter rundt omkring i Europa, hvor han optrådte som både opfinder og storyteller.

Men ak: Mæcenen, der finansierede eventyret, blev jaloux og slagtede Muybridges renommé. Magt taler. Og måske var det en passende nemesis for et temmelig skånselsløst liv.

Skuespiller-ikonet Gary Oldman er veloplagt som en af flere eksperter i filmen; han læser både sagsakter højt og kommenterer bl.a. et foto af Muybridge ved foden af træ med tomt, bittert, stærkt blik – ”det ville for en skuespiller være gold dust at spille denne scene”.

Filmen er en high-end klassisk portrætdokumentar: Her er superflotte rensede historiske fotos, man kan kigge længe på, en adræt klipperytme og ikke mindst en storstilet og sofistikeret genskabelse af shutter-optagelserne med væddeløbshesten.

Finaledelen er ret rørende og både køns- og videnskabshistorisk interessant: Efter sin nedtur rejste Muybridge rundt med foredrag om sit såkaldte zoopraxiskop og et kuriøst universitets-projekt om bevægelse blandt dyr, mennesker, handicappede, sorte og kvinder. I dag ville det ikke være blevet kaldt videnskabeligt, og Muybridge hopper i alle fortidens fordomskløfter, sjovt og spydigt kommenteret af kvindelige eksperter.

Men hans og konens fotoalbum rummer også portrætter af tidens spændende feminister. Muybridge var og blev en kontrasternes mand – med stort M.


Appearances: Gary Oldman, Marta Braun, Philip Brookman
Director: Marc Shaffer
USA, 2021
DCP, 88 min.
Danske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Dates

Films in this series – Copenhagen Photo Festival

Current films in Cinemateket