Skjulte øjne

Alfred Hitchcock, 1954

Trods sin selvpålagte begrænsning om kun at betragte verden fra én lokation, nemlig en lille lejlighed, underholder og udfordrer 'Skjulte øjne' på mange planer og hører til blandt Hitchcocks mest elskede og diskuterede værker.

James Stewart spiller pressefotografen, som efter en ulykke sidder lænket til en kørestol i sin steghede hybel. Af lutter kedsomhed begynder han at udspionere beboerne overfor. Han bliver med tiden overbevist om, at han har overværet et mord, og indrullerer sin skeptiske kæreste Lisa (Grace Kelly) og sin morbide sygeplejerske Stella (en vidundelig Thelma Ritter) til at agere detektiver for sig.

"Jeg følte mig vældig kreativ i denne periode," har Hitchcock fortalt Donald Spoto, der i sin store værkanalyse 'The Art of Alfred Hitchcock' kalder det en smuk forening af parforholdsfilm, voyerisme-analyse og – mest subtilt – en moralsk film om ansvaret ved at være en, der ’bare’ tager billeder.

Romancen i filmen er inspireret af den kortvarige affære, som Magnum-fotografen Frank Capa havde med Ingrid Bergman – Alfred Hitchcock oplevede deres flirt på nærmeste hold under optagelserne til ’Berygtet’.


Appearances: Grace Kelly, James Stewart, Thelma Ritter, Raymond Burr
Original title: Rear Window
Director: Alfred Hitchcock
USA, 1954
DCP, 112 min.
Engelsk dialog
Tilladt for børn over 15 år

Dates

Films in this series – Grace Kelly