Audre Lorde: Din tavshed kan ikke beskytte dig / boglancering + portrætfilm

"Det er ikke vores forskelle, der skiller os ad, men vores manglende evne til at anerkende og medtænke disse forskelle."

Sådan sagde afroamerikanske Audre Lorde (1934-92) der beskrev sig selv som sort, lesbisk, mor, kriger og digter. Hun udgav omkring 18 bøger, og kun én er før udkommet på dansk. Nu kommer nummer to!

”Det reelle fokus for revolutionær forandring er aldrig kun de undertrykkende omstændigheder, som vi forsøger at undslippe, men den del af undertrykkeren, som er plantet så dybt inde i os hver, og som kun kender undertrykkerens taktikker, undertrykkerens måde at forholde sig til andre på.”

Sådan lyder det i bogen, der kommer dugfrisk fra trykken hos forlaget Mindspace og består af seks håndplukkede essays oversat fra ’Sister Outsider’ (1984) af Shadi Angelina Bazeghi.

Teksternes titler taler deres eget sprog: ’Poesi er ikke en luksus’, ’Tavshedens transformation til sprog og handling’, ´Brug af erotikken: det erotiske som kraft’, ’Herskerens redskaber kan aldrig demontere herskerens hus’, ’Alder, etnicitet, klasse og køn: kvinder der redefinerer forskellighed’, og ’Brug af vrede: Kvinder der reagerer på racisme’.

Bogens oversætter Shadi Angelina Bazeghi introducerer og læser essays op (og måske et par digte), inden vi viser en indsigtsgivende portrætfilm, ’A Litany For Survival: the Life and Work of Audre Lorde’.

Samlet varighed af introduktion og film: 130 min. Billetpris: 95/65 kr. Kun køb.

Bogen 'Audre Lorde: Din tavshed kan ikke beskytte dig. Udvalgte essays fra Sister Outsider' kan købes til særpris på dagen.

A Litany For Survival - the Life and Work of Audre Lorde

Director: Ada Gay Griffin, Michelle Parkerson

Et dokumentarportræt af den velformulerede og prisvindende digter, mor, lærer og aktivist Audre Lorde, hvis tekster - der spænder over fem årtier - artikulerede nogle af århundredets vigtigste sociale og politiske visioner.

Lorde var sort, lesbisk og bannerfører for intersektionalitet - dvs. studiet af skæringspunkter mellem undertrykkelsessystemer, mønstre af dominans eller diskrimination. Et eksempel er sort feminisme: Oplevelsen af at være en sort kvinde ikke alene kan forstås på baggrund af at være sort og at være kvinde, men nødvendigvis må inkludere skæringspunkterne, som ofte forstærker hinanden.

Samtidig er det en rørende biografisk skildring: Fra Lordes barndomsrødder i Harlem til hendes kamp med brystkræft udforsker denne film et liv og et stykke arbejde, der legemliggjorde forbindelserne mellem borgerrettighedsbevægelsen, kvindebevægelsen og kampen for lesbiske og homoseksuelle rettigheder.

Kernen i filmen er Lordes egen udfordring med at "forestille sig, hvad der kunne have været - og at arbejde med hver en fiber af, hvem vi er, for at gøre virkeliggørelsen af ??denne vision uimodståelig."


Appearances: Audre Lorde

USA, 1995
Blu-Ray, 90 min.
Engelsk dialog

Dates

Films in this series – Events i november-december

Current films in Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>