Clarice Lispector 100 år: Vin, talk og film

Torsdag den 10. december kl. 19:15 (og igen kl. 21:45 med et identisk program) fejrer Cinemateket den brasilianske forfatters Clarice Lispector, der ville være fyldt 100 år på dagen.

Brasiliens Ambassade byder på et glas at tage med ind i salen, hvorefter der er foredrag om forfatterskabet og til sidst filmen 'Hour of the Star' (1985).

-----------------------
OM ARRANGEMENTET
-----------------------

Hovedværket 'Stjernens time' handler om den forældreløse 19-årige pige Macabea, der flytter til Rio. Den blev skrevet kort før Lispectors tidlige død i 1977 og er i år blevet nyoversat af Tine Prado, som på aftenen læser boguddrag højt.

Romanen giver stemme til en af dem, der ingen har. Macabea er fattig og har hverken talenter eller ambitioner. Men Lispector trækker denne skyggefigur frem i lyset.

"Man kan aldrig få nok af Clarice Lispector, der skriver om at spise katte og tro på engle," skrev Information og kalder romanen "et overvældende katalog af sansninger, der kan fanges ved at kigge på en grim og muggent lugtende pige. ’Stjernens time’ er så medrivende og sær, at det er til at blive lykkelig af."

Aftenen indledes med et 30 minutters foredrag (på dansk) om Clarice Lispectors litterære karriere og betydning ved lektor i Litteraturvidenskab Elisabeth Friis. Der er mulighed for at købe 'Stjernens time' og andre af Lispectors romaner på dagen.

Tak til Brasiliens Ambassade, Gyldendal, forlaget Arena, festivalen Power of Women og WIFT.

Hour of the Star

Director: Suzana Amaral

19-årige Macabea er med egne ord "ikke noget særligt" – en jomfru, der kan lide Coca-Cola, pisser i en potte under sengen på sit nussede værelse og hænger magasinudklip op på væggen. Mest af alt vil hun nok bare passe ind.

Den brasilianske forfatter Clarice Lispector, der ville være fyldt 100 år den 10. december, bragte med romanen 'Stjernens time' den forældreløse Macabea, der flytter til Rios skyggeside, frem i lyset.

Det er en kringlet roman at filmatisere, men Marcélia Cartaxo vandt skuespillerprisen på Berlin-festivalen for sit portræt af den unge i Suzana Amarals vellykkede filmatisering fra 1985, og det er, med anmelderen Pauline Kaels ord, "hendes portræt af Macabea, der gør forskellen, den frygtelige ensomhed hos denne kvinde i hoben, en kvinde, ingen nogen sinde ville bemærke."

Pauline Kael sammenligner 'Hour of the Star' med neorealisten Vittorio De Sicas portræt af en overset klasse i 'Umberto D' (1952) – og betragter Suzana Amarals film som mere væsentlig:

"Umberto D repræsenterede alle de stolte, vrede gamle mennesker, der ikke kan leve af deres pension, men han var dog sig selv – sit eget knarvorne, gamle individ. Macabea er mest sig selv i sine øjeblikke af stille tilfredshed; hun smiler lyksaligt, da hun fejrer søndagen ved at tage en tur i metroen. Det er instruktørens triumf, at denne pige undslipper hende. Lige så følelsesforladt, hun er, lige så levende er hun. Som instruktøren Amaral, eller som du og jeg. Bare mere mystisk."


Appearances: Marcelia Cartaxo, José Dumont, Tamara Taxman

Original title: A Hora da Estrela
Brasilien, 1985
96 min.
Engelske undertekster
Tilladt for børn over 15 år

Dates

Films in this series – Events i november-december

Current films in Cinemateket

dfi_cinemateket_grid
3
<div id="item-wrapper">
</div>