Hvilke spørgsmål blev stillet rettidigt i 1945, og hvilke gjorde måske ikke? Vær med, når vi sammen griber ud efter mening i dette – desværre – højaktuelle spørgsmål.
Arrangementet er gratis, varer 60 minutter og finder sted i Cinematekets Asta Bar. Filosofisk Filmfestival byder på et glas vin til.
Bemærk, at du på festivalen ved flere lejligheder kan se ’Oppenheimer’ og ’Hiroshima min elskede’ (begge kan bl.a. ses på selve dagen, hhv. kl. 16.30 og 21.30), og at vi også byder på japanske perspektiver på 2. verdenskrig i ‘Drengen og hejren’ og ‘Akira Kurosawas drømme’.
Director: Ingen instruktør (dette er ikke en filmvisning)
To bomb or not to bomb?
Denne dag inviterer vi til samtalesalon med filosofiske blikke på de atombomber, der blev kastet over Hiroshima og Nagasaki for snart 80 år siden.
Hvad var Niels Bohrs tanker som medansvarlig for udviklingen af A-bomben, og hvordan blev hans filosofiske overvejelser modtaget i henholdsvis filosofiske og naturvidenskabelige kredse?
Hvordan forstår vi i dag de etiske dilemmaer forbundet med bombningerne af Hiroshima og Nagasaki?
Og er overvejelserne de samme i Vesten og i Japan?
David Mark Larsson og Jan Faye søge at skabe en nuanceret dialog om de komplekse etiske beslutninger, som førte til bombningerne og ikke mindst deres menneskelige konsekvenser: Hvilke spørgsmål blev stillet rettidigt, og hvilke gjorde måske ikke?
OM GÆSTERNE:
Jan Faye er en dansk filosof, der arbejder med metafysik, erkendelsesteori og videnskabsfilosofi. Han er uddannet i filosofi og fysik ved Københavns Universitet og har siden 1995 været lektor ved Københavns Universitet
David Mark Larsson er filosof med speciale i japansk filosofi, medarrangør af Filosofisk Filmfestival - og har både boet og rejst i Japan.
Danmark, 2025
Kendes ikke, 50 min.
Dansk tale