Farlig, forførende, fascinerende
Patricia Highsmith (1921-95) var en af de største krimiforfattere, og hendes værker har dannet udgangspunkt for utallige fremragende filmatiseringer gennem årene.
Patricia Highsmith (1921-95) var en af de største krimiforfattere, og hendes værker har dannet udgangspunkt for utallige fremragende filmatiseringer gennem årene.
Highsmiths univers er befolket af tvivlsomme karakterer. Det er af samme grund ofte svært at afgøre, hvem der er de gode, og hvem der er de onde. Hendes romanfigurer er afvigere, sociopater og forbrydere, men hendes lysende psykologiske indsigt gør dem menneskelige, farlige og geniale i et univers præget af ustabile identiteter, overførsel af skyld og tvivlsom moral. Der er dark materials i lange baner, og det er derfor ikke så sært, at filmskabere har haft lyst til at omsætte hendes fortællinger til film.
Mest berømt er måske romanen ’Strangers on a Train’ (’Farligt møde’), som Hitchcock filmatiserede i 1951, men også Highsmiths fem romaner om Tom Ripley – den såkaldte ripliade – er adskillige gange blevet omsat til film, teater og tv. Vi viser således to forskellige filmatiseringer af ’The Talented Mr. Ripley’ (’Tom Ripleys talent’), dels den stilsikre ’Kun solen var vidne’ fra 1962 med Alain Delon som Ripley, dels Anthony Minghellas isnende version fra 1999 med Matt Damon i titelrollen.
Highsmith er også interessant i et kvindehistorisk perspektiv; ikke alene begik hun sig i en historisk set maskulin litterær genre, hun var også homoseksuel og skrev bl.a. den lesbiske kærlighedsroman ’The Price of Salt’ (1952) – under pseudonym, fordi hun ikke ville kendes som en lesbisk forfatterinde. Den er siden hendes død blevet genudgivet under hendes navn med titlen ’Carol’ og fremragende filmatiseret af Todd Haynes i 2015. Konfronteret med sin forkærlighed for mandlige helteskikkelser, svarede hun: “Women are tied to the home... Men can do more, jump over fences.” Sandt er det, at hendes romanfigurer slipper afsted med meget – og at vi på forunderlig vis fascineres af dem til en grad, så man kommer til at holde med disse moralsk anløbne figurer.
Sophie Engberg Sonne, programredaktør / Cinemateket