Cinemateket i maj

PROGRAM. Cinemateket byder i maj på Tim Burton, Theo Angelopoulos og Ny hollandsk film. Gå heller ikke glip af Christian Bale i danmarkspremieren på Zhang Yimous 'The Flowers of War'. Desuden kan du komme til gratis sæsonpremiere på 'Game of Thrones', illustreret foredrag om besættelsestidens glemte fraklip og meget mere.

SERIER

Tim Burton – krøllet outsider i hovedstrømmen

Han har særstatus i Hollywood. En excentriker med bred appel, som karrieren igennem har omfavnet underbevidsthedens og popkulturens fantasiverdener. Oplev en række af Tim Burtons farverige og fabulerende film i anledning af premieren på ’Dark Shadows’. Vi sætter fokus på Burtons værker for aldersgruppen over 15 år: 'Batman', 'Ed Wood', 'Mars Attacks!', 'Sleepy Hollow', 'Big Fish' og 'Sweeney Todd'.

Serien (6 film) vises hele maj.

Zhang Yimou – stærke kvinder og premiere på storfilm med Christian Bale

Siden debutfilmen 'De røde marker' har Zhang Yimou været optaget af stærke kvindefigurer, hvis individuelle ønsker og kamp for bare at overleve udfordrer samfundssystemets patriarkalske strukturer. Se syv film af den kinesiske mester – bl.a. danmarkspremiere på storfilmen 'The Flowers of War', der udspiller sig under Nanjing-massakren i 1937. En amerikansk bedemand (Christian Bale) har søgt tilflugt i en kirke sammen med en gruppe klosterskole-piger og prostituerede fra det lokale bordel. Sammen med en af de prostituerede forsøger han at redde pigerne fra at blive voldtaget af de fremrykkende japanske styrker. Den Kinesiske Ambassade byder på et glas efter premieren den 18. maj kl. 18.30 (filmen vises igen den 26. maj kl. 21.30).

Serien (7 film) vises hele maj.

Ny hollandsk film - højdepunkter og besøg fra lavlandet

Medlidenhedsdrab, voldtægt og selvmord, isolerede mennesker på kanten af samfundet, kærlighed i den virtuelle verden, seksuelle tvangshandlinger – og en roadmovie om andengenerations-indvandrere på taxa-tur fra Amsterdam til Rabat. Ny hollandsk spillefilm er mindst lige så diskussionslysten og formsprængende som de seneste års højtprofilerede dokumentarer. Se otte fængslende fiktions-perler, og mød instruktør Urszula Antoniak og producer Frans van Gestel, som præsenterer dramaet 'Nothing Personal' den 10. maj kl. 19.15 og chokfilmen fra Cannes-festivalen i fjor 'Code Blue' den 12. maj kl. 16.30.

Serien (8 film) vises 10.-31. maj.

Theo Angelopoulos – in memoriam

"Når han er bedst, har han ikke sin lige i filmhistorien," skrev filmkritikeren og instruktøren Christian Braad Thomsen i det seneste nummer af filmmagasinet Ekko. Billedpoeten Theo Angelopoulos, som i januar blev ramt af en motorcykel under optagelserne til sin spillefilm nummer 14, efterlader sig et overvældende filmisk testamente. Oplev Hovedværker som 'Odysseus’ blik', 'Evigheden og en dag' og den fire timer lange gennembrudsbedrift 'Skuespillernes rejse' til hvilken vi har inkluderet et let græsk måltid i billetprisen ved visningerne den 5. maj kl. 14.00 og den 17. maj kl. 19.15 .

Serien (9 film) vises hele maj.

Alfred Hitchcock – the master of suspense

Med 'En kvinde skygges', 'Menneskejagt', 'Psycho' og 'Fuglene' leverede Hitchcock i årene 1958-63 fire indiskutable hovedværker på stribe. Thriller-instruktøren blev regnet for en teknisk ekvilibrist og visionær fortæller og blev ærefrygtigt omtalt som mesteren af suspense - et filmisk begreb, han i høj grad selv var ophavsmand til: "Suspense er som en kvinde: Jo mere, der overlades til fantasien, jo mere suspense." Se hovedværkerne samt andre fremtrædende film af den udødelige engelske instruktør.

Serien (8 film) vises hele maj.

Copenhagen Jewish Film Festival - film, gæster og events 20.-23. maj

Med hele fire dages program sætter vi fokus på det bedste af det bedste inden for Modern Jewish Cinema samt andre film med jødisk relaterede temaer. Udvalget er tilrettelagt således, at det henvender sig til alle film- og kulturinteresserede. Kom bl.a. til danmarkspremiere på den animerede mangedobbelte franske prisvinder 'The Rabbi’s Cat' og den svenske 2. verdenskrigs-storfilm 'Simon and the Oaks'.

Copenhagen Jewish Film Festival (20 film) finder sted 20.-23. maj.

Faust - Månedens Film

"Der er film, der får dig til at græde. Andre får dig til at grine. Og så er der nogle film, der efterlader dig forandret for altid," sagde jurypræsident Darren Aronofsky, da 'Faust' fik Guldløven på den seneste Venedig-festival. Oplev Aleksandr Sokurovs behandling af myten om den lærde mand, der sælger sin sjæl til djævelen – og glem Mann, Beethoven, Wagner, Baudelaire, Gounod og alle de andre, der har forsøgt sig.

'Faust' vises 3.-13. maj.

SÆRARRANGEMENTER

Sandheden om krigen – krigen om sandheden: foredrag ved Lars-Martin Sørensen

Filmhistoriker Lars-Martin Sørensen forsker i besættelsestidens film ved DFI. Han har dokumentation for, at Staten fulgte med helt ind i klipperummet, da besættelseshistorien blev omsat til de fire dokumentarfilm 'Danmark i Lænker' (1945), 'Det gælder din Frihed' (1946), 'De fem Aar' (1955) og den nedklippede skoleversion af 'De fem år' fra 1960. Nogle billeder kom IKKE med, da besættelsestidens officielle historie blev splejset sammen – bl.a. rædselsscenerne fra Den Franske Skole på Frederiksberg, der blev fejlbombet af britiske fly. Den 5. maj viser Sørensen hvad danskerne ikke måtte se, og kortlægger, hvordan fortællingen om 'de fem forbandede år' trinvist er blevet skåret til efter samtidens behov. Arrangementet er lavet i samarbejde med Dagbladet Information. Vi byder på et glas vin i pausen.

Lørdag den 5. maj kl. 16.45: Foredrag og filmklip efterfulgt af skoleversionen af 'De fem år'.

Game of Thrones – hor, mord og fantasy

Vi ruller den røde løber ud og indbyder til snigpremiere på de første to afsnit i 2. sæson af den populære HBO-serie 'Game of Thrones'. Seriens danske stjerne Nikolaj Coster-Waldau vil være til stede ved arrangementet, der løber af stabelen tirsdag den 1. maj. Der er gratis adgang, men skynd dig at bestille billetter - der bliver rift om dem!

Tirsdag den 1. maj kl. 19.30.

Stumfilmskoncert – repremiere på tabt Lubitsch-storfilm

I samarbejde med Goethe-Institut Dänemark løfter vi låget for en af de filmhistoriske skatte, som man har troet var begravet og tabt for tid og evighed – et af europæisk films mest opulente udstyrsstykker nogensinde – Ernst Lubitschs 'Faraos hustru'. Filmen blev allerede i 1930'erne anset for tabt, men dukkede fra 2004 op stump for stump forskellige steder i Europa, og blev restaureret sidste år. Vi viser filmen med to gange levende lydside – først den 15. maj ved rocktrioen Howl Baby Howl og den 24. maj med brusende pianoakkompagnement ved Ronen Thalmay.

Tirsdag den 15. maj kl. 19.15 – med akkompagnement ved Howl Baby Howl. Tirsdag den 24. maj kl. 19.15 – med akkompagnement ved Ronen Thalmay.

George Harrison ifølge Martin Scorsese - myten, musikeren og mennesket

Martin Scorseses tre en halv time lange dokumentar om George Harrison er blevet vist på filmfestivaler verden over – til stormende modtagelse. Filmen om 'the quiet Beatle', der livet igennem kæmpede med at balancere det spirituelle med det materielle, er da også en lækkerbisken, der bør nydes på det store lærred.

Lørdag den 26. maj kl. 20.30 og søndag den 27. maj kl. 14.00.

That's why the lady is a vamp! – Nicolas Barbano om vamp-fænomenets historie

Spørg en udenlandsk cineast, hvem der var filmens første vamp, og de fleste vil pege på Theda Bara i 'A Fool There Was' (1915). Men faktisk kom danske Clara Pontoppidan først i det erotiske drama 'Vampyrdanserinden' (1912), hvor hun bliver målet for en pæn ung mands fatale besættelse, der kulminerer med symbolsk bloddrikning. Vi markerer værkets hundredårs-jubilæum og præsenterer det med musikalsk ledsagelse ved Fuzzy. Aftenens anden hovedforestilling er Paul Schraders intelligente, fortættede horrorfilm 'Cat People' fra 1982. Genrefilm-ekspert Nicolas Barbano fortæller indledningsvis om vamp-fænomenets historie. I pausen byder vi på en cocktail. Der vil desuden blive uddelt en præmie for aftenens mest vampede påklædning.

Torsdag den 17. maj kl. 19.30.

Svensk søndag – Sven-Bertil Taube på fransk visit

Den store svenske skuespiller og sanger Sven-Bertil Taube blev tidligere i år hædret med en svensk Oscar, Guldbaggen, for årets bedste mandlige hovedrolle. Prisen fik Taube for sin præstation som enkemanden George i Richard Hoberts livsbekræftende 'En enkel till Antibes'. Cinemateket præsenterer filmen ved en særvisning søndag den 13. maj.

Søndag den 13. maj kl. 16.45.

Den danske portrætdokumentar – mød Jon Bang Carlsen og Sami Saif

I anledning af udgivelsen af Ib Bondebjergs bog 'Virkelighedsbilleder' slår vi dørene op for Ib Bondebjerg i samtale med to instruktører, som har præget portrætdokumentaren. I fokus er det selvbiografiske portræt. Vi præsenterer Jon Bang Carlsens 'Livet vil leves – breve fra en mor' (1994) og Sami Saifs (& Phie Ambos) 'Family' (2000).

Torsdag den 10. maj kl. 19.00.

LUX-prisen: Tre onsdage med tre europæiske finalister – helt gratis

I samarbejde med Europa-Parlamentets Informationskontor byder Cinemateket på tre europæiske filmaftener med gratis film. Se årets LUX-finalister: Det charmerende franske drama 'Kilimanjaros sne' om en idealistisk fagforeningsmand, der betvivler sin egen moral, den sorte græske komedie 'Attenberg' og Ruben Östlunds knivskarpe svenske film om mobning, 'Play'. Hver forestilling indledes med introduktion, og efter filmen inviterer Europa-Parlamentets Informationskontor på forfriskninger.

Onsdag den 9. maj kl. 18.45 – 'Kilimanjaros sne'. Onsdag den 16. maj kl. 18.45 – 'Attenberg'. Onsdag den 23.maj kl. 18.45 'Play'.

Funny Bones – Anchorman

Den amerikanske komiker Will Ferrell betragtes af mange som W.C. Fields' moderne arvtager. Ferrell ynder da også at skildre alkoholiske excentrikere, der uden held prøver at bryde fri af middelklassens konforme tilværelse. Som Fields excellerer Ferrell i fysiske gags såvel som i lårklaskende verbalkunst. Hans fineste stund er den kultdyrkede 'Anchorman' fra 2004, som blev sablet ned af de danske anmeldere ved premieren. Det fortjente den ikke! En to'er er pt i produktion og ventes i spænding af fans verden over.

Onsdag den 30. maj kl. 19.15.

Psych-Out-biffen – Psycho killers

Man kan med en vis ret hævde, at alle moderne horror-film er genindspilninger af Alfred Hitchcocks mesterstykke ’Psycho’. Den mest indflydelsesrige B-film nogensinde har begejstret og inspireret både seriøse kunstnere og alskens charlataner. Vi hylder værket, der aldrig går af mode, med to ypperlige rip-offs – William Castles bizarre 'Den mystiske knivstikker' (1961) og Brian De Palmas postmoderne re-do 'Klædt på til mord' (1980).

Torsdag den 31. maj kl. 20.00.

Friday Late Night: Musikfilm og bar – The Magnetic Fields

Stephin Merritt fra The Magnetic Fields er blevet kaldt en værre gnavpot end Lou Reed - med en sangskriver-begavelse større end Cole Porters. Velkommen til en aften i selskab med en sur, men elskelig, newyorker, der skriver alle sine knaldskarpe og subtilt underspillede sange på larmende bøssebarer. Som har indrettet hele sin lejlighed til lydstudie og pladearkiv (med alt fra ABBA over Kraftwerk til Brian Wilson i samlingen). Som har pakket samtlige hylder og skabe med underfundige instrumenter fra nær og fjern. Og som bl.a. har udgivet en tredobbelt(!) cd med titlen '69 Love Songs' – et album, der ved udgivelsen fik en anmelder til at skrive "Guds hånd har rørt dette værk".

Fredag den 25. maj kl. 22.00. Der er happy hour-bar med dj fra kl. 20.00.

MEST FOR BØRN

Bio Min Bio

I Bio Min Bio viser vi de gode, gamle familiefilm i spillefilmslængde og de film, som børnene selv kender og elsker at se. I maj viser vi 'Lad isbjørnene danse', om den tolvårige Lasse, der er lidt af en rod og ikke passer sin skole - indtil han pludselig får en ny stedfar.

Søndag den 6. maj kl. 12.30 og søndag den 20. maj kl. 12.30.

Børnebiffen

Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier koster Børnebiffen 10 kr. I maj viser vi bl.a. 'Det gule hus - drømmevæsnerne' og 'Pip og papegøje'.

Serien vises i maj.

Tid: Maj måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412