Filmhits, du gik glip af! - se dem i Cinematekets sommerkavalkade

FIK DU SET DET, DU VILLE? Det sker gang på gang: Film, man havde planlagt at opleve på det store lærred, er taget af plakaten, når man endelig finder plads i kalenderen! Det seneste år har budt på mange unikke film – og man kan bare ikke nå dem alle. Cinemateket viser hele 14 af de allerbedste, som fik premiere i de danske biografer i det forgangne år – fra ’The Revenant’ over ’Min far Toni Erdmann’ til ’Den bedste dag i Olli Mäkis liv’. De kan opleves helt frem til 7. juli.

Med Cinematekets sommer-opsamling 'Fik du set det, du ville? – Årets film, du gik glip af' giver vi dig en chance for at se eller gense en række af det seneste års mest bemærkelsesværdige og roste premierefilmn i maj, juni og juli. Der er intet mindre end 14 film i serien og noget for en hver smag. 

Oscar-perler og Cannes-vindere

Oplev f.eks. ’Sauls Søn’, der vandt en Oscar for bedste udenlandske film. Filmen følger Saul, der er kz-fange og en del af den såkaldte Sonderkommando, der er givet kortvarige privilegier mod til gengæld at assistere nazisternes folkemord. Claus Christensen fra Filmmagasinet Ekko introducerer filmen d. 3. juni.

Han gav filmen seks stjerner og skrev: "Den til dato stærkeste fiktionsfilm om den største forbrydelse mod menneskeheden."

Sauls søn 3

Se også Leonardo DiCaprios Oscar-vindende præstation i Alejandro Gonzáles Iñárritus ’The Revenant’, der hev statuetter hjem for instruktion og kameraarbejde og var nomineret til ni yderligere! DiCaprio spiller Hugh Glass, der efter at have overlevet et bjørneangreb efterlades til at dø af sin rejsefælde (Tom Hardy). Glass begiver sig nu ud på en næsten umulig kamp for overlevelse – og hævn. ”Alt spiller her – scenografi, skuespil, fotografi, lyd og musik går op i den berømte højere enhed. SKAL ses i biograften,” skrev Ekstra Bladet i sin seks-stjernede anmeldelse.  

En meget anderledes, men ligeledes Oscar-vindende skuespilpræstation kan ses i den hjerteskærende ’Manchester by the Sea’ med Casey Affleck i hovedrollen. Der veksles imellem kvældende sorg og forløsende latter i fortællingen om en mand, der efter sin brors død pludselig er blevet værge for sin teenagenevø.

Serien byder også på to Guldpalme-vindere – Ken Loachs socialrealistiske ’Jeg, Daniel Blake’, om en mand der efter et slagtilfælde ender i en kamp mod statens hensynsløse computersystem, og ’Dheepan’ om en srilankansk frihedskæmper der søger asyl i Frankrig. Der hives op i gamle traumer, da han bliver involveret i en bandekonflikt. En anden Cannes-vinder er Andrea Arnolds poetiske roadmovie ’American Honey’, der vandt Prix du Jury. Det er en smittende og flagrende skildring af den amerikanske ungdoms drømme, længsler og frustrationer.  

Everybody Wants Some!! poster

Sci-fi, europæisk arthouse og højaktuelle dokumentarer

Er man mere til det fantastiske kan Denis Villeneuves sci-fi ’Arrival’ anbefales. Da 12 rumskibe lander rundomkring på kloden, bliver lingvisten Louise Banks (Amy Adams) kaldt ind for at tyde deres signaler. Det er en fortælling om det at kommunikere – ikke bare med filmens rumvæsener, men også mennesker imellem. Det er en oplagt opvarmning til Villeneuves ’Blade Runner 2049’, der lander senere i år. 

I en helt anden boldgade finder man ’Everybody Wants Some!!’, der er en nostalgisk Linklater-trip til 80-ernes sensommerdage, hvor noget gammelt slutter og nyt begynder – skildret med masser af energi, hjerte og humor. Derimod er ’Hell or High Water’ en enormt intens, moderne western, der bevæger sig i fodsporene fra ’No Country for Old Men’, skrevet af Hollywoods hotteste manuskriptforfatter, der også stod bag ’Sicario’. 

 

Den bedste dag i Olli Mäkis liv 1

En stribe fremragende ikke-engelsksprogede film er der også blevet plads til. Den tyske ’Min far Toni Erdmann’ er en mesterlig absurd komedie, der blev set af over 100.000 i de danske biografer. ’Perfect Strangers’ fra Italien disker op med en selskabsleg fra helvede, da syv venner mødes til et middagsselskab, hvor alle sms’er og e-mails der tikker ind skal blottes for de andre tilstedeværende. ’Den bedste dag i Olli Mäkis liv’ er en finsk, fintfølende boksefilm, der nærmest fungerer som en antitese til Scorseses ’Raging Bull’. Peter Albrechtsen, der har arbejdet på filmens lydside, introducerer visningen den 21. juni kl. 18:15.

Endelig og ikke mindst præsenterer vi to stærke dokumentarfilm: ’Life, Animated’ er en hjertevarm skildring af en autistisk dreng der efter at have tabt sit sprog lærer at kommunikere igen – gennem Disney-film! Og Den Guldbjørn-belønnede ’Havet brænder’, som skildrer indbyggernes liv på den lille italienske ø Lampedusa, der er et af brændpunkterne for bådflygtninge fra mellemøsten.

Læs mere om alle filmene og bestil billetter her.

Tid: 10. maj-7. juli 2017
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk – tlf. 3374 3412