NAFF 2018 – På eventyr i biografen

Når Cinemateket åbner op for Nordic Adventure Film Festival (NAFF) den. 20. – 25. november er det fortsættelsen af en stærk tradition, som har fundet sted siden 1996. På festivalen kan du opleve et bredt udvalg af adventure film, der på tværs af sportsgrene som løb, bjergbestigning og skiløb, alle har mødet med den store, vilde natur i centrum. Udover filmvisninger byder festivalen også på en række særarrangementer, instruktørbesøg og en afsluttende prisuddeling, for de bedste titler i programmet.

Danskere i vildmarken – Kortfilmskavalkade, eventyrlige spillefilm og seriepremiere 

Selvom festivalen byder på et bredt udvalg af film fra hele verden, er der også særligt fokus på film af og om danske eventyrere og sportsudøvere, der i høj grad gør sig bemærkede både herhjemme, og ude i den store, vide verden. 
Gå for eksempel ikke glip af kortfilmskavalkaden ’Danish Outdoor Moments’, der byder på fem spritnye danske premierekortfilm, hvor man blandt andet kan komme med på en sanselig rejse væk fra hverdagens stress og jag, når svømmeren Ian Dare tager os med under overfladen i Danmarks hemmelige søer i ’Go Swim’ – eller spænde vandrestøvlerne i selskab med instruktør og bjergbestiger Andreas Thaulow, der i filmen ’Omveje’, forsøger at finde en vej op ad den stejle og mytologiserede Trælleklippen på Færøerne. Kortfilmsarrangementet finder både sted den 22. og 25. november, og byder ud over filmvisningerne, på Q&A med instruktører og medvirkende bag filmene. 

Omveje

De danske talenter er dog også repræsenteret i både spillefilmslængde og i serieformat, hvor der for alvor dykkes ned i fortiden for at genfinde de store eventyr og opdagelsesrejser. 

I spillefilmen ’Fædre og Sønner’ kan man således tage med på en skattejagt af en familiekrønike, hvor Michael og hans far, den gamle hofmarskal Søren Haslund-Christensen, dykker ned i bedstefaren Hennings mystiske dobbeltliv som stor opdagelsesrejsende og kulturarvs-indsamler blandt mongolske stammer, samt rygtet hemmelig agent og våbensmugler for den britiske efterretning. Et besnærende eventyr, der både dykker ned i betændte familieforhold og mægtige imperiers kamp om verdensherredømmet. Filmen vises den 21. november. 

Fædre og sønner

Der er også eventyr og skjulte skatte for fuld udblæsning i serien ’Jagten På Den Forsvundne Dinosaur’, der følger lensgreve og leder af Knuthenborg Safaripark, Christoffer Knuth, der drager dybt ind i den Congolesiske jungle for at finde og filme den sagnomsbundne Mokole Mbembe. Et dinosaurlignende væsen, der ifølge lokale legender lever i en dyb sø i en utilgængelig del af junglen. Premieren løber af stablen den 22. november, hvor man kan se seriens første to afsnit, og møde instruktøren samt nogle af de medvirkende i serien. 

Jagten på den forsvundne dinosaur

Umenneskelige præstationer – Åbningsfilm, jerncowboys og prisvindende jungleræs 

Under NAFF kan man med ro og mag i biografsalen måbes over en række ufattelige fysiske og psykiske præstationer, der via filmmediet dokumenterer hvordan menneskekroppen og især den menneskelige viljestyrke kan opnå utænkelige resultater. 
I festivalens åbningsfilm, ’This Mountain Life’, kan man således følge Martina og hendes 60 år gamle mors ærefrygtindgydende vandring gennem 2300 kilometers ubarmhjertigt bjerglandskab i British Columbia, Canada. En rejse udi den uendelige natur, hvor de undervejs stifter bekendtskab med en række mennesker, der ligesom dem har valgt at vie dele af deres liv til de iskolde bjergtinder. Filmen vises den 20. og 22. november, samt den 1. december. 

This Mountain Life

Grænserne for hvad der overhovedet er menneskeligt muligt, bliver skubbet endnu videre i filmen ’The Iron Cowboy – The Story of The 50-50-50’, der følger jernmanden James Lawrence, også kaldet The Iron Cowboy, i hans vanvittige mission om at gennemføre 50 ironmanløb, på 50 dage i 50 forskellige amerikanske stater. Med cykelstyrt, overbelastninger, skader og følelsesmæssige sammenbrud inviteres publikum med helt ind i både James´ maniske besættelse og utrættelige udholdenhed. Filmen vises den 23. og 25. november, samt den 1. december.

The Iron Cowboy

Den ubarmhjertige natur og det menneskelige konkurrencegen forenes i ’Euphoria, Indescribable Adventure’, der blandt andet har hjemtaget priser fra festivaler i Toronto og Colorado. Filmen dokumenterer de to løbere Sondre Amdahl og Tommy Chen, der på et ræs gennem 230 kilometers brandvarm og ufremkommelig natur i Amazonas- regnskoven, kæmper for deres overlevelse og den bedste tid i den uspolerede og gådefulde jungle. Filmen vises sammen med den danske kortfilm ’Gobi’, om løberen Simon Grimstrups 400 kilometer lange løb gennem Gobiørkenen, den 21. og 25. november, samt den 1. december. 

Euphoria

Billetpriser og rabatter 

Billetprisen til festivalens film er 85 kroner per visning. Der kan også købes et rabatkort, der for 275 kroner giver adgang til fire filmvisninger. Billetter kan købes i Cinematekets billetsalg, via telefon på 3374 3412, eller via Cinematekets eller NAFFs hjemmesider. 

Tid: 20. – 25. november 
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Billetter: 85 kr. Til events kan der gælde særlige priser. Køb billetter på cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.