Indvandrerkvinden og rengøringsassistenten, som blev digter

MÅNEDENS FILM i Cinemateket i august er årets César-vinder af prisen for bedste film, samt for bedste manuskript og mest lovende skuespillerinde. Filmen handler om indvandrerkvinden Fatima, som efter årtiers knokleri med klud og gulvskrubbe falder på en trappe og havner på hospitalet, hvor hun finder sig selv –og ikke mindst finder ud af, at der bor en digter i hende. 

Det forgangne års bedste franske film dufter umiskendeligt af Mellemøsten. "En film så delikat, at den er vanskelig at tale om uden at gøre vold på den," skrev Le Monde og gav topkarakteren fem stjerner. César-juryen var enig og tildelte i februar ’Fatima’ priser for mest lovende skuespillerinde og bedste bearbejdede manuskript – ud over altså César-prisen for bedste film.

Plotmæssigt kan ’Fatima’ godt kaldes en kvindelig udgave af 'De urørlige', den tordnende franske succes fra 2013 om to umage mennesker, en hvid og en sort, der hjælper hinanden til at leve på ny. Men Philippe Faucons instruktionsform har ikke komediens eller sentimentalitetens præg. den er uforstilt, loyal og fintmærkende. Det er tiden op til Fatimas vækkelse, der fylder mest i filmen.

Det mærkes også, at instruktøren både kender miljøerne indefra (Faucon er selv marokkansk født) og bekymrer sig om integrationens faldgruber (han lavede i 2011 filmen ’La désintegration’ om radikalisering som følge af arbejdsløshed). Franske anmeldere har bl.a. sammenlignet ’Fatima’ med Dardenne-brødrenes sensitive socialrealisme.

En sand historie

Fakta


Og så et lille eventyr: Historien er sand. Virkelighedens Fatima Elayoubi rejste fra Marokko til Lyon som purung i 1983 og debuterede som digter i en moden alder af 58 år. Hun proppede sine ark i en taske og gik ind på bogmessen i Paris, hvor redaktøren for forlaget Bachari faldt pladask for hende. 'Prière à la lune' blev pænt modtaget i Frankrig – men det er først med Philippe Faucons filmatisering, at den for alvor er kommet i fokus. 

En digtsamling, der er blevet til årets bedste film – og tilmed en digtsamling skrevet af en rengøringskone med indvandrerbaggrund. "Jeg taler på vegne af alle de fatima’er, som arbejder i skyggerne, alene, fjernt fra deres familier og med grædende hjerte," siger Fatima Elayoubi.

Lørdag den 13. august er der mulighed for at høre nogle af Fatima Elayoubis digte læst højt på arabisk og fransk. Husk desuden, at første visning af Månedens Film som sædvanligt er gratis for medlemmer.

Det siger anmelderne

♥ ♥ ♥ ♥  "Elayoubi flyttede fra Marokko til Lyon i Frankrig i 1983, blev skilt fra sin mand og sled og slæbte for at forsørge sine teenagedøtre i en verden med andre krav, med et andet sprog, med faren for stigmatisering fra begge kulturer. Det skrev hun om i 2006 i ' Prière à la lune' (...), der blev skrevet på arabisk og oversat til fransk. Og Phillipe Faucins fine, lille socialrealistiske brise af en film, 'Fatima', handler netop om oversættelse, oversættelsen mellem den virkelighed, som den fraskilte algeriske rengøringskone Fatima lever i og kommer fra, og det liv, hun nu kæmper for at facilitere for sine døtre", Politiken 

★★★★★ "'Fatima' tager sig god tid. Nesrine studerer, Fatima laver couscous. Lange, statiske indstillinger af hverdagens gøremål optager en god del af de blot 78 minutter. Det er utroligt, at den alligevel formår at udfolde et så nuanceret billede af det sociale net, der forsøger at forhindre dem i at flytte sig ud af stedet. Måske bevidst. Måske ikke", skriver Filmz, og giver 5 stjerner

★★★★★ "At benytte sig af en observerende stil til at skildre et hverdagsdrama lyder ellers næsten for simpelt. Det burde det også være. Derfor er det også noget af en bedrift, at det er lykkedes at gøre 'Fatima' vedkommende", skriver Moovy.dk

Tid: 11.-21. juni. Første visning er gratis for medlemmer af Cinemateket
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetbestilling: Online og på tlf. +45 3374 3412