'The Man Who Saved the World' – Bodil-vindende dokumentar

EN UKENDT HELT. Den 10. og 19. marts viser Cinemateket den Bodil-vindende dokumentar om sovjetiske Stanislav Petrov, som i 1983 holdt hovedet koldt – og afværgede en atomkrig. I forbindelse med første visning den 10. marts er der besøg af både filmkritiker Søren Høy og instruktør Peter Anthony.

Natten til den 26. september 1983 kunne meget vel være blevet kendt som den nat, hvor 3. verdenskrig begyndte. I en bunker lidt uden for Moskva gjorde vagthavende en chokerende opdagelse: Ifølge radaren var hele fem fjendtlige missiler på vej mod Sovjetunionen. Manden med ansvaret, oberstløjtnant Stanislav Petrov, vurderede dog, at det var falsk alarm. Dermed undlod han også at trykke på knappen, der ville iværksætte et sovjetisk modangreb – med uoverskuelige konsekvenser til følge.  

Den 10. og 19. marts viser Cinemateket 'The Man Who Saved the World' (2014) om Stanislav Petrov – den ukendte helt, hvis koldblodige beslutning i 1983 afværgede en atomkrig. 

Filmen har netop vundet en Bodil for bedste dokumentar med begrundelsen: "En filmisk tour de force med internationalt emne og format, der fortæller en historie, som er spændende som en thriller, underholdende som en actionfilm, rørende som et drama, og som ikke mindst maner til eftertanke med historiens svimlende perspektiver."

Fra bunkerens mørke til Hollywoods hæder

I filmen følger vi Petrov på rejse til USA i 2006, hvor han taler i FN-bygningen, bliver hyldet og trykker Hollywood-stjerner som Robert De Niro, Matt Damon, Kevin Costner og Ashton Kutcher i hånden med stor selvfølgelighed. Det er imidlertid en anderledes knækket Petrov, vi møder i hans hjem i begyndelsen af filmen. Han er bitter og alkoholiseret og anser ikke sig selv for at være nogen helt - det kræver tid for filmholdet at vinde hans tillid. 

Peter Anthony er instruktøren bag denne hybrid af en dokumentar, der i modige rekonstruktioner fletter hovedpersonens personlige tragedie sammen med historien om østblokkens opløsning og den skæbnesvangre nat i bunkeren uden for Moskva. 

Inden visningen den 10. marts vil filmkritiker Søren Høy introducere filmen som en af hans favoritter fra det danske filmår 2015. Efter visningen vil instruktøren svare på spørgsmål om filmen - som tog over syv år at lave!

Tid: 10. og 19. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12