Sære verdener

PREMIERE. "Naturen er forunderlig og meget mere fantastisk, end vi kan forestille os," siger Lars Becker-Larsen i "Den forunderlige kvanteverden" om kvantefysikkens sære verden. "Man tror ham, når filmen er slut," skriver Markus Bernsen. Filmen har premiere den 7. december i Cinemateket.

Af Markus Bernsen

"Jeg bliver ved med at være lige fascineret af kvantefysikken. På en gang smuk, flippet, surreel og fuld af poesi" - Lars Becker-Larsen

På kvanteniveau begynder naturen at opføre sig mærkeligt og uforudsigeligt. Det er en verden, hvor der gælder helt andre regler end i den verden, vi kender. Partikler kan være to steder på en gang, eller de kan være forbundet af mystiske kræfter over lange afstande.

Bohrs atom fylder 100

2013 markerer 100-året for Niels Bohrs revolutionerende atommodel, som skabte grundlaget for vores forståelse af atomerne og kvantefysikken. Lars Becker-Larsens film "Den forunderlige kvanteverden" er instruktørens bidrag til jubilæet, som er blevet fejret året igennem med særlige arrangementer, udstillinger, nye bøger, film og skoleprojekter. Se mere på bohr2013.nbi.ku.dk

Visninger af "Den forunderlige kvanteverden"

Cinemateket, København

7. december kl. 19.00 + foredrag
12. december kl. 18.30 ' foredag
18. december kl. 19.15

Køb billet. 

Aarhus Universitet

9. & 10. december kl. 19.00 + foredrag

Læs mere og reserver plads

Lars Becker-Larsen, der har stået bag videnskabsfilm som "Den bevægede jord" og "Københavnerfortolkningen", rejser i sin nyeste film rundt i Europa og taler med fysikere, som forsøger at tæmme kræfterne i den sære kvanteverden, der åbenbarer sig, når man kommer helt ned i universets allermindste byggesten.          

Albert Einstein købte aldrig Niels Bohrs farverige beskrivelse af kvantemekanikken, og i 1920'erne blev den årsag til en strid mellem de to fysikere, der varede resten af deres liv. Som en fysiker fortæller i "Den forunderlige kvanteverden", tyder alt på, at Niels Bohr havde ret: Reglerne for kvantefysik er nøjagtig så gakkede, som den danske fysiker beskrev. For da Einstein og Bohr diskuterede dem, var der tale om vilde teorier, men i dag er de ved at blive til virkelighed. I de seneste år er det lykkedes fysikere at tæmme nogle af kvantefysikkens sære kræfter og bruge dem til at bygge nye og helt utrolige apparater.             

Vidt omkring

På De Kanariske Øer følger Lars Becker-Larsen to hold fysikere, der stiller udstyr op på øerne La Palma og Tenerife. Det lykkedes dem at lave en 'kvanteteleportation' over de 144 kilometer åbent hav, der adskiller de to øer. Bagefter er vi i værkstedet med en østrigsk fysiker, der er ved at bygge en af verdens første kvantecomputere, der med tiden vil blive uendeligt meget hurtigere end dem, vi kender i dag. Vi er i Genève, hvor en virksomhed er begyndt at sælge kvantekryptografi til kasinoer, banker og en masse andre kunder, de ikke må fortælle om. Og vi hører om et globalt samarbejde mellem forskere i Kina, Japan og Europa, der skal få satellitter til at skabe et globalt kvante-internet.

Undervejs hører vi om den nye teknologis bagside, som kunne få konsekvenser, der er umulige at forudsige. En forsker sammenligner effekten af kvantecomputere med den seneste finanskrise bare værre. 

I Frankfurt viser to forskere, hvordan reglerne fra kvantefysik også er med til at bestemme ruterne for trækfugles migration. Meget tyder også på, at mærkelige egenskaber er på spil i os mennesker.           

Man tror Becker-Larsen, når filmen er slut. Naturen er i sandhed forunderlig, fantastisk og en lille smule foruroligende.   

Den forunderlige kvanteverden er produceret af Gitte Randløv for Masto Media.

Filmen har premiere i Cinemateket i København den 7., 12. og 18. december. Til de første to visninger er der efterfølgende debat med instruktør Lars Becker-Larsen og professorer ved Niels Bohr Instituttet.

Køb billet.

I Aarhus den 9. og 10. december vises filmen med efterfølgende foredrag af kvantefysiker Jacob Sherson i Søauditorierne på Aarhus Universitet.

Læs mere og reserver plads

Følg filmen på www.facebook.com/TamingTheQuantumWorld. 

Den forunderlige kvanteverden

Still fra "Den forunderlige kvanteverden".

Sidehistorie

Sagt af Lars Becker-Larsen:

"Jeg har altid lavet film om naturvidenskab. Jeg flyttede meget tidligt ind i Niels Bohr Instituttets kaffestue og blev hængende. Jeg kom ligesom aldrig ud igen."

"Film er jo fantastisk til at formidle komplekse sammenhænge, så de står lyslevende. Jeg synes også, at det er betagende at arbejde med videnskabsfolk. De kan have en fantastisk evne til at fortælle, når de først lukker op for deres historier."

"Kvantefysikken har været omdrejningspunktet for flere af mine film. Jeg bliver ved med at være lige fascineret af denne helt igennem absurde virkelighed. På en gang smuk, flippet, surreel og fuld af poesi."

"Min første film var 'Atomfysik og virkelighed', der handler om det måske mest absurde af kvantefænomenerne: entanglement. Det betegner, at der mellem to partikler, der adskilles over selv astronomiske afstande, vil forblive i en besynderlig, øjeblikkelig forbindelse. Einstein kaldte det 'spooky action at a distance'. Det kan man næppe bebrejde ham."

"'Københavnerfortolkningen' går et skridt tilbage til de to 'founding fathers', Niels Bohr og Albert Einstein. Trods deres uenighed om et samlet verdensbillede fik de alligevel indkredset kvantefysikkens to centrale fænomener, hvoraf entanglement er det ene. Superposition er det andet og betegner, at en partikel på mærkelig vis kan befinde sig mange steder samtidig. Som hvis jeg nu befandt mig samtidigt hjemme og på baren nede om hjørnet."

"Min nye film, 'Den forunderlige kvanteverden', viser, at nu kan vi bruge det! De helt og aldeles skøre kvantefænomener, som fysikerne tidligere betragtede som noget kuriøst, kan vi nu anvende til at lave praktisk teknologi. Ja, de er endda selve grundlaget for fremtidens informationsteknologi."

"Jeg bliver nok hængende i den kaffestue lidt endnu …"