En rejse mod demokrati

INTERVIEW. Der opstod en helt særlig kemi mellem instruktør Camilla Nielsson og hovedpersonerne i "Democrats", to tidligere politiske modstandere forenet i arbejdet med at udforme en ny forfatning i Zimbabwe. Filmen vises i hovedkonkurrencen på CPH:DOX.

democrats1

Foto: Framegrab

Camilla Nielsson taler om den aftenscene i "Democrats", hvor forfatningen, The Draft Constitution of Zimbabwe, bliver trykt færdig i et ydmygt printerrum på det resort, hvor de sidste forhandlinger fandt sted. For hovedpersonerne Douglas Mwonzora og Paul Mangwana var det et øjeblik med store følelser, som det var for filmholdet, som fulgte processen i tre år fra 2010 og frem. En ny forfatning var klar til at blive lagt ud til en folkeafstemning.             

Det var så smuk en nat, jeg tudede. Det lykkedes!

Efter masser af problemer og ups and downs var det lykkedes at blive enige. Det er forløbet op til det færdige dokument – det der gik for sig i og uden for de lukkede døre – som Camilla Nielssons film skildrer. Der er tale om en enestående skildring af en demokratisk proces med over 5800 offentlige høringer, hvor tanken var, at tilhængere af begge partier skulle være sammen og ytre sig om, hvordan landet fremover skal indrettes. Det gik langt fra efter bogen, men høringerne blev afholdt, og mange rejste langt for at deltage.                

Observerer og indsamler

"Jeg kom til Zimbabwe, halvanden måned før arbejdet med den nye forfatning skulle i gang. Den danske journalist Peter Tygesen fik ideen til filmen, gik til producent på Upfront Films Henrik Veileborg, som dernæst spurgte mig, om jeg ville være instruktør på filmen. Tygesen, som har boet i landet, fik hevet tilladelserne til at filme i land, og jeg tog ned for at tale med Mugabes forhandlingsleder Mangwana fra det regerende parti ZANU-PF og Mwonzora fra oppositionspartiet MDC-T."   

"Vi snakkede uden kamera, og jeg blev straks forelsket i begge to. Mwonzora var den elegante og charmerende, som var i sync med de fattige folk under træet. Jeg troede på ham. Og Mangwana, en stor mand med mange følelsesudsving, ham bondede jeg med efter 20 minutter. Det var også ham, der skulle åbne dørene for, at jeg kunne komme ind og følge processen. Og det gjorde han. Vi troede alle tre på, at her var en vigtig historie at fortælle.               

"Jeg mødte en kolossal tillid fra de to forhandlere. Jeg fortalte dem, at jeg kom som en antropolog for at indsamle materiale. De var glade for, at jeg ikke kom som en journalist med forudsigelige spørgsmål om Mugabe og diktaturstaten. De så mig som en neutral tilstedeværende."              

Fire år senere er filmen nu klar til at gå verden rundt, efter 12 optageture på mellem en og tre uger ad gangen og 400 timers optagelser. "Jeg optager alt," siger Nielsson om sin metode, "jeg observerer."              

Camilla Nielssons baggrund fornægter sig ikke. Hun har en master i visuel antropologi fra New York University og har lært at lave dokumentarfilm på Tisch School of Arts. "Albert Maysles var min mentor. Han har inspireret mig rigtig meget. Mit senere virke i UNICEF's filmafdeling lærte mig at arbejde i fremmede kulturer."    

democrats2
Mangwana og Mwonzora. Foto: Framegrab        

Omvendt Stockholmsyndrom

"Democrats" er en film, der i hvert øjeblik yder processen og dens involverede respekt. Der er en tone af grundlæggende optimisme, som undervejs bliver torpederet af indblanding fra Mugabe og hans folk. Mwonzora bliver arresteret på et tidspunkt, hvor det er godt at få ham væk fra forhandlingsbordet, og Mangwana bliver beskyldt for at ville kuppe diktatoren i forbindelse med en paragraf-formulering om, hvor længe en præsident kan sidde.               

Disse og andre afgørende øjeblikke i forfatningsprocessen er filmet. "Det største problem var selvfølgelig, at vi ikke kunne vide, hvornår noget vigtigt skete, som burde filmes. Hvornår skal vi booke flybilletter? Det endte tit med, at jeg blev ringet op af Mwonzora eller Mangwana – 'kom, nu sker der noget vigtigt.' Mangwana var også den, der fik os ind i parlamentet på trods af, at han tidligere havde sagt: 'Der kommer ingen hvide ind.'"            

Filmen, som skrider kronologisk frem, arbejder med de følelser og de forventninger, de to hovedpersoner har til resultatet af deres arbejde. "Jeg vil være venner med mine fjender," siger Mangwana, som med instruktørens ord først står frem som lidt af en spradebasse, men ændrer sig undervejs og udtrykker ønsket om, at "forandring må ske". Mwonzora, der har været i fængsel 25 gange, er mere cool og er den, der håber på, at forfatningsarbejdet fører til et nyt Zimbabwe.              

"Han omtalte vores relation som et omvendt Stockholm-syndrom. Først vidste de ikke rigtig, hvor meget jeg måtte være med. Til slut i processen følte de, at mit kamera var et vigtigt vidne til processen, og de bad os om at være til stede, når der var vigtige forhandlinger med noget på spil."               

"Jeg forsøgte at lægge al bagagen med de forudindfattede meninger om Mugabe og hans styre bag mig og lave filmen på et helt blankt kanvas, og det gjorde, at de inviterede mig indenfor. At se på ZANU-folkene som de sædvanlige skurke ville bare gentage historier, som er fortalt."

democrats3
Mangwana og Mwonzora. Foto: Framegrab
 

Fandt hinanden gennem dialog

Om instruktøren troede på processen til at begynde med, er et oplagt spørgsmål.              

"Ikke i starten, men jeg mærkede snart, at de to mænd kunne noget sammen. De byggede en bro på tværs af den politiske polarisering. Det var en sisyfosarbejde, men de kom i mål."               

"Det smukke ved historien er, at de fandt hinanden gennem en politisk dialog. Et autokratisk guerilla-parti som ZANU-PF, som har siddet på magten siden landet blev uafhængigt af England, er ikke vant til at være i demokratisk dialog med oppositionen. Men gennem forfatningsprocessen var de tvunget til at tale sammen og indgå kompromisser, og den politiske kultur, som det skabte, er i sig selv et kæmpefremskridt for landet. Nu ligger der en demokratisk forfatning, som er bedre end den forrige. Nu mangler den bare at blive implementeret."

At denne omfattende demokratidiskussion fandt sted i Zimbabwe på godt, men også på ondt, dokumenteres også i "Democrats". Som vi ser i filmen, var der i starten mange møder, som var velforberedte af ZANU-tilhængere, som en efter en stillede sig op og hyldede ideen om præsidenten som den, der bestemmer det hele. Og ved et enkelt møde døde en ung mand af kvæstelser efter voldelige sammenstød.

Alligevel har processen været alle pengene værd, siger Camilla Nielsson. "Forfatningen er ikke implementeret, men landet har gjort en erfaring via 'den demokratiske boble', hvor der i forbindelse med etableringen af koalitionsregeringen i 2008 opstod en politisk mulighed for at sætte forfatningsarbejdet i gang."

democrats4
Foto: Framegrab

Blev en del af tapetet

Camilla Nielsson havde aldrig været i Zimbabwe før. Hun sagde ja til at blive "sendt ned med faldskærm", som hun siger, og håbede på at kunne vise et andet Afrika på trods af, at der var tale om et styre med en "situationens mester", Robert Mugabe, som "har en nærmest machiavellistisk evne til at læse og navigere i det politiske spil."                

"Endnu engang har jeg lært, at man skal have kærlighed til sine karakterer, og at man skal gøre alt for, at de føler tillid til det arbejde, man er sat til at udføre."                

"Vi fyldte meget i starten, fordi der ikke er en observerende dokumentarfilm-tradition i Zimbabwe. Men til sidst blev vi en integreret del af processen og gik nærmest i et med tapetet, Henrik Bohn Ipsen bag kameraet og jeg med min boomstang," ler Camilla Nielsson.  

"Democrats" deltager i hovedkonkurrencen på årets CPH:DOX og deltager senere i november på IDFA, den internationale dokumentarfilmfestival i Amsterdam. Filmen er produceret af Henrik Veileborg for Upfront Films.

Nyheder fra dfi.dk

/om CPH:DOX 2014

Igen publikumsrekord på CPH:DOX

Igen publikumsrekord på CPH:DOX

25. november 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX slår for tolvte år i træk sin egen publikumsrekord med hele 83.900 besøgende mod 70.100 sidste år, og det gør den til én af de største og vigtigste d...25.11.2014
Priser og ekstravisninger på CPH:DOX

Priser og ekstravisninger på CPH:DOX

15. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. Joshua Oppenheimers The Look of Silence løb med hovedprisen DOX:AWARD. Få overblik over årets vindere, ekstravisninger og film, der kan streames gratis i...15.11.2014
Hvordan lykkes dit Kickstarter-projekt?

Hvordan lykkes dit Kickstarter-projekt?

14. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen KICKSTARTER. Flere og flere finansierer deres film delvist eller udelukkende gennem crowdfunding. Derfor inviterede CPH:DOX til seminar om crowdfund...14.11.2014
En rejse mod demokrati

En rejse mod demokrati

13. november 2014 | Af Tue Steen Müller INTERVIEW. Der opstod en helt særlig kemi mellem instruktør Camilla Nielsson og hovedpersonerne i Democrats, to tidligere politiske modstandere forenet i arb...13.11.2014
Kampen for Irans frie presse

Kampen for Irans frie presse

11. november 2014 | Af Annemarie Hørsman DOKUMENTAR. Vi er journalister er en dokumentarisk fortælling om de iranske journalisters kamp for at overleve under Ahmadinejad-regimet. Filmen vises på DR...11.11.2014
Med et barn i maven

Med et barn i maven

11. november 2014 | Af Nynne Østergaard CPH:DOX. Olmo & The Seagull af danske Lea Glob og brasilianske Petra Costa får premiere 11. november i NORDIC:DOX konkurrenceprogrammet på CPH:DOX. Instruktø...11.11.2014
1989 på Filmcentralen

1989 på Filmcentralen

11. november 2014 | Af Liselotte Michelsen JUBILÆUM. Det er 25-året for Berlinmurens fald. Filmanmelder Maria Månson anbefaler dokumentarfilmen ”1989”, der handler om det dramatiske år. Filmen kan...11.11.2014
Seminarer på CPH:DOX 2014

Seminarer på CPH:DOX 2014

10. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Danmarks største filmfestival er godt i gang, og foruden de mange film byder festivalen også på en stor konference og flere seminarer. C...10.11.2014
Lækre danske film til weekenden

Lækre danske film til weekenden

7. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. Den københavnske dokumentarfilmfestival har en lang rækker nye danske film på plakaten. Her er ti af de film, du kan opleve de kommende dage. Foto fra An...07.11.2014
Cirkusdynastiet – om kærlighed og store forventninger

Cirkusdynastiet – om kærlighed og store forventninger

7. november 2014 | Af Nynne Østergaard CPH:DOX. Cirkusdynastiet er et kærlighedsdrama, der udspiller sig med cirkus som bagtæppe. Over en hel sæson rejste instruktør Anders Riis-Hansen rundt i en c...07.11.2014
Med verden imellem os på CPH:DOX

Med verden imellem os på CPH:DOX

6. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. Nitesh Anjaans dokumentarfilm Med verden imellem os, der er støttet af Filmværkstedet, får verdenspremiere på CHP:DOX i serien Dansk Dokumentar. Nitesh...06.11.2014
En transdreng bliver mand

En transdreng bliver mand

6. november 2014 | Af Redaktionen CPH:DOX. I Elvira Linds musikalske dokumentarportræt Songs for Alexis er kærlighedshistorien om en transfyr og hans kæreste et forstørrelsesglas for ungdomslivets...06.11.2014
Lyden af grønlandsk revolution

Lyden af grønlandsk revolution

5. november 2014 | Af Dorte Hygum Sørensen INTERVIEW. I 1970erne satte det unge rockband Sume ord på grønlændernes længsel efter frihed. Det gjorde Sume til legender i Grønland for altid. I histori...05.11.2014
Miss World in Ukraine på CPH:DOX

Miss World in Ukraine på CPH:DOX

3. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Den danske kunstner Nielsen – tidligere kendt som Claus-Beck Nielsen og Das Beckwerk – har forklædt sig som Miss World og er rejst på fredsm...03.11.2014
CPH:DOX offentliggør de nominerede til Reel Talent Award

CPH:DOX offentliggør de nominerede til Reel Talent Award

3. november 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Danske Filminstruktører og CPH:DOX har offentliggjort de nominerede til Reel Talent Award, der uddeles til talentfulde dokumentarister. Sid...03.11.2014
Et civiliseret land

Et civiliseret land

3. november 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX. Nanna Frank Møllers dokumentarfilm om en retsmediciner under pres i en betændt sag, hvor Danmark er tiltalt for krigsforbrydelser, er en af de 12 fil...03.11.2014
Manden der rev hul i jerntæppet

Manden der rev hul i jerntæppet

30. oktober 2014 | Af Kim Skotte INTERVIEW. Instruktøren bag Burma VJ har sammen med den ungarske Erzsebet Racz lavet en film om Murens Fald med en glemt helt i hovedrollen. Filmen 1989 har fået pa...30.10.2014
Phie Ambos filmiske naturværk i musisk ramme

Phie Ambos filmiske naturværk i musisk ramme

30. oktober 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX. Det filmiske korværk af Phie Ambo Songs from the Soil bliver live-fremført mandag den 3. november ledsaget af vokalensemblet Theater of Voices med mu...30.10.2014
Film møder videnskab i Genetic Me

Film møder videnskab i Genetic Me

28. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Pernille Rose Grønkjærs Genetic Me er udtaget til CPH:DOX og bliver vist flere steder i landet som en del af DOX:ON:TOUR. Efter verdenspremi...28.10.2014
Ledige observatørpladser til SWIM:FORUM

Ledige observatørpladser til SWIM:FORUM

24. oktober 2014 SWIM:FORUM er en pitching arena, hvor en række medie innovatører og transmedia storytellers præsenterer deres projekter for en udvalgt gruppe af internationale beslutningstager. Ar...24.10.2014
Film om Palæstina Marathon

Film om Palæstina Marathon

21. oktober 2014 | Af Lars Fiil-Jensen CPH:DOX. Simon Caspersen og Johan Blem Larsens Palestine Marathon handler om to danske kvinder, som sætter sig for at gøre det ganske umulige: at arrangere et...21.10.2014
Sume får landsdækkende premiere

Sume får landsdækkende premiere

14. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen BIOGRAFPREMIERE. Den 16. oktober får den grønlandske dokumentarfilm Sume – lyden af en revolution premiere i store dele af landet. Filmen er samtidig...14.10.2014
CPH:DOX 2014 præsenterer det komplette program

CPH:DOX 2014 præsenterer det komplette program

14. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen CPH:DOX. Det fulde program til CPH:DOX 2014 er netop blevet offentliggjort. Foruden mere end 200 dokumentarfilm er der koncerter, debatter, fester og...14.10.2014
CPH:DOX afslører de nominerede til hovedprisen

CPH:DOX afslører de nominerede til hovedprisen

10. oktober 2014 | Af Martin Hjorth Frederiksen DOKUMENTAR. CPH:DOX har netop afsløret de nominerede til festivalens hovedpris DOX:AWARD. Der er to danske bidrag blandt de 12 udvalgte film. 1989 a...10.10.2014
NORDIC DOX 2014

NORDIC DOX 2014

8. oktober 2014 | Af Redaktionen DOKUMENTAR. CPH:DOX løfter sløret for det nordiske konkurrenceprogram NORDIC:DOX. Blandt de 16 udvalgte film er fire danske at finde. Cirkusdynatiet er én af tre d...08.10.2014

Fakta

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412