Drømmen om Hollywood

NY BOG. De to forfattere Christian Monggaard og Jacob Wendt Jensen har både gravet dybt i arkiverne og besøgt det solbeskinnede filmmekka for at fortælle historien om de mange danskere, der gennem tiden har ladet sig drage af drømmen om lykke og berømmelse i Hollywood.

Danskere i Hollywood (3)

I dag udkommer "Drømmen om Hollywood" - et stort illustreret værk, der for første gang kaster lys over 126 danske skæbner i den amerikanske filmindustri. Vi bringer her et uddrag fra bogens forord:

”Fra Jean Hersholt, Ann Forrest og Karl Dane i 1910’erne og 1920’erne til Mads Mikkelsen, Susanne Bier og Nikolaj Coster-Waldau i dag. Det er ikke så få danskere, der gennem de seneste 100 år har ladet sig besnære af Hollywood og alt det, det amerikanske filmmekka står for. I det hele taget har filmbyen gennem det meste af sin levetid været som en magnet for håbefulde mennesker fra hele verden med store drømme om at blive til noget i underholdningsbranchen.

Mange af drømmene er blevet opfyldt, men endnu flere er blevet knust i mødet med en verden og et miljø, der indimellem skaber stor kunst og skubber filmmediet fremad, men som først og fremmest fokuserer på at tjene penge og derfor har det med at udnytte mennesker og smide dem væk igen, når der ikke er mere at hente. Det bliver ofte sagt om Hollywood, at man ikke er bedre end sin sidste film, og det har også danske filmfolk mærket på egen krop.

Denne bog, Drømmen om Hollywood, udgør en slags rolleliste til den store skæbnefortælling om de mange danskfødte kvinder og mænd, som har forsøgt at gøre karriere i Hollywood. Nogle af dem er emigreret til USA for at prøve lykken og endte ad omveje i filmindustrien. Andre er rejst af sted med Hollywood for øje, mens andre igen med jævne mellemrum pendler frem og tilbage mellem Danmark og USA for at pleje en film- og tv-karriere både her og der.
(…)

De første danske filmfolk rejste til Hollywood næsten samtidig med grundlæggelsen af filmbyen omkring 1910, og bogen handler derfor også om, hvordan en søvnig, solbeskinnet flække placeret mellem hav og ørken udviklede sig til det mest mytologiserede og magtfulde kulturelle centrum i verden.”

Monggaard og Wendt fortæller danskere i Hollywood ved Boglaunch i Cinemateket 19. september.


”Drømmen om Hollywood” er i tre dele: 1. Stumme film, fortæller om de danskere, hvis karriere begyndte i 1910’erne og 1920’erne. Del 2. Den gyldne æra, dækker perioden fra 1930’erne og frem til 1970’erne. Del 3. Filmbyen bliver global fortæller om tiden fra 1980 og frem til i dag, hvor danske filmfolk ifølge forfatterne nærmest har invaderet Hollywood. 

Bogen udgives af Informations Forlag og er støttet af Det Danske Filminstitut. 

droemmen-om-hollywood_366045

Boglancering

Tirsdag den 19. september var der bogrelease i Cinemateket. Forfatterne bød på et par billedrige tværsnit af bogen. Se hele oplægget nederst i nyheden.

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412