DOX 2010

Det er længe siden dokumentarfilm blev forbundet med en raslende filmfremviser bagerst i biologilokalet. I 2010 er dokumentarfilm fest i gaden, grænseoverskridende eksperimenter, politiske mavepustere, internationale prisvindere og meget andet. FILMupdate sætter i anledning af CPH:DOX og international festival i Amsterdam fokus på dokumentarfilm.

det-lette-liv

Det lette liv. Foto: Pedro Cláudio

Film skaber fællesskab

Film skaber fællesskab

INTERVIEW. Klara Grunning-Harris var egentlig ikke sikker på, om hun nogensinde ville vende tilbage til sine skandinaviske rødder. Men stillingen som filmkonsulent på Det Danske Filminstitut var for stor en fristelse. Efter 17 år i Californien er den 39-årige producer med svensk-koreansk-amerikansk baggrund klar til at bruge sit store netværk som international koproducer til at få sendt dansk dokumentarfilm endnu længere ud i verden.

Der er nogen, der har det ligesom mig

Der er nogen, der har det ligesom mig

INTERVIEW. Filmkonsulent Dorte Høeg Brask taler alvorligt og insisterende om børnefilmens vilkår og ikke mindst om børnenes. Afbryder eftertænksom sig selv på et tidspunkt og tænker højt: lyder det "politisk korrekt"? Og beslutter sig for at stå ved det: Vi skal som voksne værne om den efterhånden korte tid, børn får til at være børn i. Dorte Høeg Brask fortæller her om sine udfordringer som konsulent med særlig fokus på børn og unge.

Samtaler til forbedring af heldet

Samtaler til forbedring af heldet

INTERVIEW. Risikovillig støtte er vigtig for udviklingen af danske dokumentarfilm, siger Jesper Jack, DFI's konsulent for kort- og dokumentarfilm, i en samtale i anledning af årets dokumentarfilmfestival i Amsterdam, der afholdes 17.-28. november.

Moderne cowboys på Ngorongoros savanne

Moderne cowboys på Ngorongoros savanne

INTERVIEW. "I mennesker oppe nordpå, hvad arbejder I med?", spørger Simon nysgerrigt til kameraet i "Masaier på vej". Robin Schmidt og Morten Vests dokumentar om de tre masaier Simon, Elisabeth og Samuel er et tankevækkende og poetisk portræt af en oprindelig kultur spækket med paradokser. Filmen er udvalgt til konkurrence på IDFA i Amsterdam.

Hold kæft, din Fjällräv!

Hold kæft, din Fjällräv!

INTERVIEW. Godt nok har Phie Ambo lavet en letbenet dokumentarkomedie til dansk primetime tv, men det er ikke tilfældigt, at titlen på hendes seneste film om nabostridigheder, "Hjemmefronten – Fjenden bag hækken", rummer referencer til krig. For den handler om konflikter, hvordan de opstår og udvikler sig. "Hjemmefronten" er i konkurrence på IDFA-festivalen i Amsterdam.

CPH:DOX 2010 prisvindere

CPH:DOX 2010 prisvindere

Den italienske "La quattro volte" vandt DOX:Award, mens prisen for bedste danske dokumentarfilm, Danish Dox Award, gik til to korte film produceret med støtte fra New Danish Screen. Der er CPH:DOX ekstravisninger mandag, tirsdag og onsdag.

CPH:DOX prisuddeling og ekstravisninger

CPH:DOX prisuddeling og ekstravisninger

CPH:DOX deler priser ud og fester i aften, og der er stadig fuld fart på med visninger og arrangementer langt ind i næste uge.

Grand Prix-kongens fald

Grand Prix-kongens fald

INTERVIEW. Tommy Seebach var den lette pops krølhårede kultfigur og stod for soundtracket til instruktørens barndom. I sin nye dokumentarfilm "Tommy" fortæller Sami Saif historien om kongen af dansk Melodi Grand Prix, der fik alt. Og tabte det hele igen. "Tommy" har premiere i hele landet den 17. november.

Antropologer nominerer Tankograd

Antropologer nominerer Tankograd

Margaret Mead Festivalen i New York nominerer og viser Boris Bertrams dokumentarfilm "Tankograd".

Dokumentarisme i cyberspace

Dokumentarisme i cyberspace

INTERVIEW. Bente Milton og Mikkel Stolt satte sig for at lave en personlig undersøgelse af internetfænomenet Second Life. I filmen "Min avatar og mig" tager instruktør Mikkel Stolt på en rejse i det virtuelle univers, hvor grænsen mellem fiktion og virkelighed gradvist går i opløsning, og hovedpersonen ikke længere kan skelne imellem sig selv og sit computerskabte alter ego Mike Proud. Katrine Sommer Boysen har talt med de to instruktører. Filmen er støttet af New Danish Screen og har premiere den 10. november.

Facts findes ikke

Facts findes ikke

DOX 2010. Billedkunstneren Jakob Boeskov har i forbindelse med CPH:DOX premiere på sin første film, "Empire North". Filmen, der er optaget på en mobiltelefon, er støttet af New Danish Screen. Talentudviklingsordningen præsenterer fem nye dokumentarfilm 10. november i Filmhuset.

The Pony Tales begejstrede med musik og film

The Pony Tales begejstrede med musik og film

DOX 2010. Den musikalske duo The Pony Tales havde lørdag aften premiere på deres musikalske filmalbum "Black Summer". De dystre toner og melankolske billeder fik publikum til at juble.

Premiere på talentfilm

Premiere på talentfilm

NEW DANISH SCREEN. Onsdag den 10. november er der premiere på fem dokumentarfilm fra New Danish Screen med afterparty på Zoo Bar.

Armadillo i filmens øje

Armadillo i filmens øje

Janus Metz' dokumentarfilm "Armadillo" er nomineret i ikke mindre end 6 ud af 12 kategorier ved dokumentarbranchens svar på Oscar-uddelingen, Cinema Eye Honors.

Tankevækkende deroute

Tankevækkende deroute

DOX 2010. Når man møder det ualmindelige, sætter det ofte tanker i gang om det almindelige. Eva Novrup Redvall taler med instruktør Eva Mulvad, der blev så udfordret af mødet med to kvinders økonomiske nedtur og individuelle opgør, at deres skæbne helt enkelt måtte blive til film. "Det lette liv" er med i hovedkonkurrencen på CPH:DOX og dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam.

Kampen mod menneskehandel

Kampen mod menneskehandel

DOX 2010. "Trafficking", der på søndag vises på CPH:DOX giver et unikt indblik i politiets arbejde med kvindehandel. En lokal dansk kamp mod et globalt problem.

Alternative vej til instruktørfaget

Alternative vej til instruktørfaget

DOX 2010. Instruktørtalentet Camilla Magid har taget den alternative vej til faget. Via Filmværkstedet, Super16 og DOX:LAB, hvor hun har lavet dokumentarfilmen "From Palestine with love" sammen med Mahasen Nasser-Eldin. Filmen bliver på CPH:DOX.

Helt tæt på

Helt tæt på

INTERVIEW. Hun er med til mødet på kontanthjælpskontoret. Hun står i kø til maden i kirken. Hun forelsker sig og ender med at få tæsk. Instruktør Ditte Haarløv Johnsen når helt tæt på sine personer i "Hjemløs", der har premiere den 7. november på CPH:DOX.

Det kammer vi altid må huske at glemme

Det kammer vi altid må huske at glemme

INTERVIEW. Michael Madsen vandt den 3. november den nyindstiftede REEL TALENT-pris på CPH:DOX. Madsens "Into Eternity", der har høstet hæder verden rundt, er en hypnotiserende refleksion over de ufattelige perspektiver, der toner frem i forbindelse med byggeriet af verdens første permanente lagring af atomaffald. En refleksion som Michael Madsen, der har sine rødder i kunstverdenen, forløser i billeder, lyd og musik snarere end ved argumenter.

Kulturmøder i DOX:LAB

Kulturmøder i DOX:LAB

DOX 2010. Med DOX:LAB startede CPH:DOX i 2009 en talentworkshop, hvor en lille gruppe unge filmskabere fra hver deres ende af verden blev udvalgt til at deltage i et eksperimenterende filmlaboratorium. Mathilde Rosendahl Philipsen har talt med Khavn de la Cruz og Michael Noer, hvis film "Son of God" er udvalgt til DOX:AWARD, om deres samarbejde.

Bag om sensationshistorien

Bag om sensationshistorien

INTERVIEW. Somaliske pirater kaprer skibe som aldrig før. Men hvem er de egentlig, de svært bevæbnede sørøvere, der hærger i Aden-bugten? Det undersøger instruktør Christian Sønderby Jepsen i sin nye dokumentarfilm "Min fætter er pirat", som har premiere på CPH:DOX den 5. november.

Magasinet FILM#70 online

Magasinet FILM#70 online

MAGASIN. Spændvidden er stor i de ti danske film på årets store dokumentarfilmfestival i Amsterdam, og flere af filmene gæster også CPH:DOX. Læs interviews med instruktørerne i Filminstituttets engelsksprogede magasin FILM, der nu er online.

Helvede på Jord

Helvede på Jord

INTERVIEW. Frank Piasecki Poulsen skildrer i "Blod i mobilen" et sandt helvede af menneskelig udnyttelse i militsstyrede miner i Congo, der forsyner vores mobiltelefoner med kostbare mineraler. Instruktøren, der aldrig har været bange for at kaste sig ud i halsbrækkende politiske projekter, fortæller her til Nynne Marie Selin om sit møde med en forfærdende virkelighed.

Armadillo vinder i London og Moskva

Armadillo vinder i London og Moskva

PRISER. Janus Metz' "Armadillo" modtog i går Grierson Award på London Film Festival og to tekniske priser på 2-in-1-festivalen i den russiske hovedstad.

Armadillo indstillet til EFA-pris

Armadillo indstillet til EFA-pris

Janus Metz' "Armadillo" af er nomineret til prisen som Europas bedste dokumentarfilm af Det Europæiske Filmakademi.

10 danske dokumentarfilm til IDFA

10 danske dokumentarfilm til IDFA

Ti danske film er inviteret til dette års dokumentarfilmfestival i Amsterdam, IDFA, fra 17. til 28. november. Syv af dem konkurrerer i festivalens serier.

Bæstet i civilisationen

Bæstet i civilisationen

INTERVIEW. Janus Metz' "Armadillo" om danske soldater i krig er netop blevet nomineret til European Film Award Docs. Filmen, der tog hovedprisen i Semaine de la Critique på årets festival i Cannes, bliver i november vist på verdens største dokumentarfestival i Amsterdam. Per Juul Carlsen har i den anledning talt med Janus Metz til magasinet FILM#70.

CPH:DOX fyrer op under gryderne

CPH:DOX fyrer op under gryderne

CPH:DOX varmer op til dokumentarfilmfest i København fra 4. til 14. november og serverer de første godbidder fra programmet, som udkommer den 15. oktober.

Gyldent øje til Janus Metz

Gyldent øje til Janus Metz

PRISER. Janus Metz' "Armadillo" vandt lørdag den 2. oktober prisen for bedste dokumentarfilm på Zürich Film Festival.

FILM#70

FILM#70 (pdf)


DOX:AWARDS?

dox-banner
Filmmagasinet Ekko har sammensat et internationalt anmelderpanel, som uddeler stjerner til filmene i hovedkonkurrencen på CPH:DOX.

Ekkos stjernebarometer

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412