IDFA 2010

Dansk dokumentarfilm var stærkt repræsenteret på årets internationale dokumentarfilmfestival i Amsterdam, hvor Michael Madsens "Into Eternity" vandt en Green Screen Award. Ti danske film var inviteret til dokumentarens Cannes, syv af dem i festivalen konkurrenceprogram. Læs interviews, baggrundsartikler og nyheder i temaet.

blood-in-the-mobile-2

Blod i mobilen. Foto: Frederik Jacobi

Grøn pris i Amsterdam til Into Eternity

Grøn pris i Amsterdam til Into Eternity

IDFA 2010. Michael Madsens "Into Eternity" vandt Green Screen Award på Amsterdams internationale dokumentarfilmfestival, IDFA.

Armadillo-nominering i Amsterdam

Armadillo-nominering i Amsterdam

IDFA. Janus Metz' "Armadillo" er nomineret til en Doc U! Award på Amsterdams internationale dokumentarfilmfestival, IDFA.

Film skaber fællesskab

Film skaber fællesskab

INTERVIEW. Klara Grunning-Harris var egentlig ikke sikker på, om hun nogensinde ville vende tilbage til sine skandinaviske rødder. Men stillingen som filmkonsulent på Det Danske Filminstitut var for stor en fristelse. Efter 17 år i Californien er den 39-årige producer med svensk-koreansk-amerikansk baggrund klar til at bruge sit store netværk som international koproducer til at få sendt dansk dokumentarfilm endnu længere ud i verden.

Samtaler til forbedring af heldet

Samtaler til forbedring af heldet

INTERVIEW. Risikovillig støtte er vigtig for udviklingen af danske dokumentarfilm, siger Jesper Jack, DFI's konsulent for kort- og dokumentarfilm, i en samtale i anledning af årets dokumentarfilmfestival i Amsterdam, der afholdes 17.-28. november.

Helvede på Jord

Helvede på Jord

INTERVIEW. Frank Piasecki Poulsen skildrer i "Blod i mobilen" et sandt helvede af menneskelig udnyttelse i militsstyrede miner i Congo, der forsyner vores mobiltelefoner med kostbare mineraler. Instruktøren, der aldrig har været bange for at kaste sig ud i halsbrækkende politiske projekter, fortæller her til Nynne Marie Selin om sit møde med en forfærdende virkelighed.

Tankevækkende deroute

Tankevækkende deroute

DOX 2010. Når man møder det ualmindelige, sætter det ofte tanker i gang om det almindelige. Eva Novrup Redvall taler med instruktør Eva Mulvad, der blev så udfordret af mødet med to kvinders økonomiske nedtur og individuelle opgør, at deres skæbne helt enkelt måtte blive til film. "Det lette liv" er med i hovedkonkurrencen på CPH:DOX og dokumentarfilmfestivalen IDFA i Amsterdam.

Moderne cowboys på Ngorongoros savanne

Moderne cowboys på Ngorongoros savanne

INTERVIEW. "I mennesker oppe nordpå, hvad arbejder I med?", spørger Simon nysgerrigt til kameraet i "Masaier på vej". Robin Schmidt og Morten Vests dokumentar om de tre masaier Simon, Elisabeth og Samuel er et tankevækkende og poetisk portræt af en oprindelig kultur spækket med paradokser. Filmen er udvalgt til konkurrence på IDFA i Amsterdam.

Hold kæft, din Fjällräv!

Hold kæft, din Fjällräv!

INTERVIEW. Godt nok har Phie Ambo lavet en letbenet dokumentarkomedie til dansk primetime tv, men det er ikke tilfældigt, at titlen på hendes seneste film om nabostridigheder, "Hjemmefronten – Fjenden bag hækken", rummer referencer til krig. For den handler om konflikter, hvordan de opstår og udvikler sig. "Hjemmefronten" er i konkurrence på IDFA-festivalen i Amsterdam.

Dokumentarisme i cyberspace

Dokumentarisme i cyberspace

INTERVIEW. Bente Milton og Mikkel Stolt satte sig for at lave en personlig undersøgelse af internetfænomenet Second Life. I filmen "Min avatar og mig" tager instruktør Mikkel Stolt på en rejse i det virtuelle univers, hvor grænsen mellem fiktion og virkelighed gradvist går i opløsning, og hovedpersonen ikke længere kan skelne imellem sig selv og sit computerskabte alter ego Mike Proud. Katrine Sommer Boysen har talt med de to instruktører. Filmen er støttet af New Danish Screen og har premiere den 10. november.

Det kammer vi altid må huske at glemme

Det kammer vi altid må huske at glemme

INTERVIEW. Michael Madsen vandt den 3. november den nyindstiftede REEL TALENT-pris på CPH:DOX. Madsens "Into Eternity", der har høstet hæder verden rundt, er en hypnotiserende refleksion over de ufattelige perspektiver, der toner frem i forbindelse med byggeriet af verdens første permanente lagring af atomaffald. En refleksion som Michael Madsen, der har sine rødder i kunstverdenen, forløser i billeder, lyd og musik snarere end ved argumenter.

En stille krise

En stille krise

INTERVIEW. Andreas Koefoeds IDFA-aktuelle "Pig Country" skildrer livet for en dybt forgældet dansk landmand. Den danske dokumentarist har på tre år haft fire film med på den hollandske filmfestival.

Lej en familie

Lej en familie

INTERVIEW. Først fulgte han i hælene på en hæsblæsende patriark med tusindvis af mere eller mindre brugbare opfindelser på samvittigheden. Nu rejser den selvlærte instruktør Kaspar Astrup Schröder tilbage til Japan for at åbne endnu et vindue ind til kontrasternes kultur. Men først går turen til filmfestival i Amsterdam…

Bæstet i civilisationen

Bæstet i civilisationen

INTERVIEW. Janus Metz' "Armadillo" om danske soldater i krig er netop blevet nomineret til European Film Award Docs. Filmen, der tog hovedprisen i Semaine de la Critique på årets festival i Cannes, bliver i november vist på verdens største dokumentarfestival i Amsterdam. Per Juul Carlsen har i den anledning talt med Janus Metz til magasinet FILM#70.

Der er nogen, der har det ligesom mig

Der er nogen, der har det ligesom mig

INTERVIEW. Filmkonsulent Dorte Høeg Brask taler alvorligt og insisterende om børnefilmens vilkår og ikke mindst om børnenes. Afbryder eftertænksom sig selv på et tidspunkt og tænker højt: lyder det "politisk korrekt"? Og beslutter sig for at stå ved det: Vi skal som voksne værne om den efterhånden korte tid, børn får til at være børn i. Dorte Høeg Brask fortæller her om sine udfordringer som konsulent med særlig fokus på børn og unge.

Magasinet FILM#70 online

Magasinet FILM#70 online

MAGASIN. Spændvidden er stor i de ti danske film på årets store dokumentarfilmfestival i Amsterdam, og flere af filmene gæster også CPH:DOX. Læs interviews med instruktørerne i Filminstituttets engelsksprogede magasin FILM, der nu er online.

FILM#70

Kontakt

Redaktionen: redaktionen@dfi.dk


nyhed

delpaafacebook

Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412