Carl Alstrup

1877-1942

Skuespiller. Født 11/4 1877, død 2/10 1942 - 65 år gammel. Gift 1° med Sophie Wiegand, 2° med Fenja Rubin (født Hillers). Bror til skuespillerinde Oda Alstrup.

Debuterede 1896 i Oslo hos Albert Helsengreen. Spillede utallige teaterroller i provinsen og på de fleste københavnske scener. Fra 1913-28 var han med enkelte afbrydelser fast knyttet til Scalateatret og blev en af hovedstadens mest populære skuespillere, både i operetter og revyer. Hans egne kunstneriske ambitioner gik dog mere i retning af det seriøse rollefag, og det blev en stående konflikt for ham, at hans popularitet var knyttet til revyarbejdet.

En omfattende filmkarriere primært som skuespiller, men Alstrup forsøgte sig både som manuskriptforfatter og instruktør. Han debuterede hos Nordisk Film i 1907 og langt størsteparten af de mere end 100 film, han har medvirket i, blev indspillet der. Hans talent blev først og fremmest anvendt i komedierne, og da Lau Lauritzen for alvor begyndte at instruere farcer på Nordisk Film i 1915, var det ofte med Alstrup i en af hovedrollerne. I 1924 startede han sit eget selskab, Carl Alstrup-Film, som producerede tre film.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Nogle af dansk teaters blomstrende skuespillerlegender skrumper eller visner helt, når de omplantes til film. Det gælder navne som Eyvind Johan-Svendsen, Johannes Poulsen, Else Skouboe, Frederik Jensen og til en vis grad også Poul Reumert. Deres filmpræstationer giver i reglen kun en svag afglans af den virkning, teatervidner beretter om.

Carl Alstrups nedtonede, intime stil fornemmes derimod stadig moderne - og ofte er han ganske enkelt fremragende. På teatret var han højt elsket og anset, både som revy-kunstner og stræbende karakterskuespiller. Men udstrakt stumfilmsarbejde havde tidligt gjort ham fortrolig med filmmediet, og det kom ham til gode, da dansk film i hans karrieres sene efterår gav ham en lille håndfuld gode karakterroller. Med sin forkærlighed for sære og stejle personligheder er han dansk films sidestykke (i al beskedenhed) til en Emil Jannings eller en Michel Simon.

Han kom skidt fra start med Paul Fejos' og Kaj Munks forlorne drama "Det gyldne Smil" i samspil med en lige så magtesløs Bodil Ipsen. Men selvfølgelig skulle han gentage en af sine største teatersucceser på film, "Den kloge Mand" (1937), hvor hans landsbykvaksalver udvikler sig fra det snurrige over det antydet farlige til det tragiske. Han er mindre entydigt pålidelig end Osvald Helmuths udgave af samme rolle i "Den kloge mand" fra 1956 - ikke så lidt af en lurendrejer.

Hans sure, stive Løjtnant von Buddinge i "Genboerne" (1939) mangler komisk frodighed, netop de kvaliteter, der på teatret synes at have udmærket Poul Reumert i dennes glansrolle. Måske har Alstrup følt sig hæmmet af konkurrencen - han var i hvert fald fuld af komplekser over for 'de kongelige'. Bedre er han i "Vagabonden" (1940), men Peer Guldbrandsens kliché-befængte manuskript og Arne Weels uinspirerede instruktion giver ham først mod slutningen chance for at tilføre figuren den tilstræbte tragiske dimension.

De tre sidste film inden hans pludselige død er hans bedste. Hans halvsvensk-talende ågerkarl Engstrøm i "En Forbryder" (1941) er en af dansk films bedste skurke, i starten lidt af en sammenkrøbet hyggeonkel, mens han lægger sine kabaler i sin hule af et hjem - efterhånden en pirrelig, udspekuleret satan med sælsomt udtryksfulde håndbevægelser. Netop sine forbløffende slanke hænder bruger den ellers kropsstive, massive Alstrup ofte med stor virkning.

Derpå er han den forhundsede salgsagent i "Peter Andersen" (1941), der udnyttes af sin store familie og må flygte for at redde selvværd og helbred. En rolle, der kunne være blevet selvmedlidende sentimental, men som Alstrup - med sin ofte næsten hviskende stemmeføring, beherskede mimik og lidt knarvorne manér - gør både rørende og troværdig.

Og det samme gælder hans stationsforstander i Svends Methlings stemningsfulde kriminaldrama "Natekspressen (P 903)" (1942), hvor han er et offer for afsporet fader-kærlighed til datteren Inger Stender. Ikke noget vidunder af en film, men man vil huske den måde, hvorpå Alstrups fine hænder holder om datterens hovede i en uendeligt øm kærlighedsgestus. Ved at se og fremstille det store i det uendeligt små blev Alstrup (der gik for at være sær, naiv og uintellektuel), en af sin tids mest intelligente danske filmskuespillere. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Nat-Ekspressen (P. 903) 1942 Magnus Grøndal, stationsmester DK/Spillefilm
En Forbryder 1941 Engstrøm, ågerkarl DK/Spillefilm
Peter Andersen 1941 Peter Andersen, agent DK/Spillefilm
Vagabonden 1940 Volle, skærslipper DK/Spillefilm
Genboerne 1939 Løjtnant von Buddinge DK/Spillefilm
Den kloge Mand 1937 Rasmus Thomsen, blystøber og 'klog mand' DK/Spillefilm
Det gyldne Smil 1935 Brandmesteren DK/Spillefilm
Kokain-Rusen 1925 Instruktion DK/Spillefilm
Peter Ligeglad paa Eventyr 1923 Instruktion DK/Spillefilm
Potteplanten 1922 Instruktion DK/Spillefilm
Lord Saviles brott 1922 Lord Arthur Savile U/Spillefilm
Damernes Ven 1921 Harly Harlyson, modeforfatter U/Spillefilm
Manden, der sejrede 1920 Mac Condel DK/Spillefilm
Skomagerprinsen 1920 Fyrsten af Pelargonien / skomager U/Spillefilm
Den fattige Millionær 1920 Agerup, skuespiller DK/Spillefilm
Blind Passager 1920 Felix Hansen, jurist og mestersvømmer DK/Spillefilm
Kærlighed og Kontanter 1919 Medvirkende DK/Kort fiktion
Skandalemageren 1919 Basil, Morlands nevø DK/Spillefilm
Klavervirtuosen 1919 Jonnie Hawker, Burkes' nevø DK/Spillefilm
Godsejeren 1919 Billie Back DK/Spillefilm
Kærlighed og Pædagogik 1918 Aage Wilder, student DK/Spillefilm
Mirakeltjeneren 1918 John Waterpass DK/Kort fiktion
En moderne Landevejsridder 1918 Harris Jackson DK/Spillefilm
Jalousiens Magt 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kærlighedsspekulanten 1918 Niels Nicolaysen, tjener DK/Kort fiktion
Hjertebetvingeren 1918 Jack Underwood DK/Spillefilm
Hjerterkonge 1918 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ægteskabshaderne 1918 Willy White, Bombays nevø DK/Spillefilm
H.P. hænger paa 'en 1917 Herman Ravn (uden penge) DK/Kort fiktion
En hyggelig Morgenudflugt 1917 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den filmende Baron 1917 Baron Hector Adlersberg DK/Spillefilm
Den glade Løjtnant 1917 Medvirkende DK/Spillefilm
Kystartilleristens glade Liv 1917 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den sjette Sans 1917 Felix Trolle, skuespiller DK/Spillefilm
Spiritisten 1916 Dr. Parker DK/Spillefilm
I tjenstligt Øjemed 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vidunderhunden 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Arvetanten 1916 Kuno Brehn, kunstmaler DK/Spillefilm
Studentens glade Liv 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
Barnehjertets Heltemod 1916 Erik Smith, direktør DK/Spillefilm
Det gaadefulde Væsen 1916 Paul von Grabau DK/Spillefilm
Hjertevirtuosen 1916 Karél, cellovirtuos DK/Spillefilm
Kunstens Tornevej 1916 George, Jeffersons søn DK/Spillefilm
Den gæve Ridder 1915 Hertug Kar I DK/Spillefilm
Millionæren i Røverhænder 1915 Thomas Hardy DK/Kort fiktion
En Opstandelse 1915 Eduard Koberwein DK/Spillefilm
Carl Alstrup og hans Tvillingebro'r 1915 Valdemar og Arthur Schenk, tvillinger DK/Spillefilm
Frierscenen 1915 Carl Bussekist, digter DK/Kort fiktion
Helten fra Østafrika 1915 Medvirkende DK/Kort fiktion
500 Kroner inden Lørdag 1915 Jean Despres DK/Spillefilm
En Skilsmisse 1915 Billy DK/Kort fiktion
Carl Alstrups Kærlighed paa Aktier 1915 Jean Valeur, student DK/Spillefilm
Elskovsleg 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Amors Krogveje 1914 Grosserer Bing DK/Kort fiktion
Et vanskeligt Valg 1914 Werner, fabrikant DK/Spillefilm
En nydelig Ægtemand 1914 Jean, tjener hos Descombes DK/Spillefilm
Den store Middag 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Stemmeretskvinden 1914 Harden, cand. jur. DK/Spillefilm
Den fjerde Dame 1914 Løjtnant von Wolff DK/Spillefilm
Eventyrersken 1914 Medvirkende DK/Spillefilm
Kvindehadernes Fald 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Millionær for en Dag 1914 Mr. Gould, millionær DK/Spillefilm
Den skønne Ubekendte 1914 Grev d'Almbert DK/Kort fiktion
Tøffelhelten 1914 Peter Pax, Carls ven DK/Spillefilm
Scala 1914 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Scala (B) 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Man skal ikke skue Hunden paa Haarene 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
Prins for en Dag 1913 Prins Karl Heinrich/Herbert, journalist DK/Spillefilm
Et Drama i Kystbanetoget 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den fremmede Tjener 1913 Manus DK/Kort fiktion
Lægens Bryllupsaften 1913 Dr. Lang DK/Kort fiktion
Døvstummelegatet 1913 Per Sonne, kunstmaler DK/Spillefilm
Naar Fruen gaar paa Eventyr 1913 Hr. de Fontain DK/Kort fiktion
En farlig Forbryder 1913 James Brown DK/Kort fiktion
Gøglerens Datter 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Troskabsvædsken 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Dobbeltgængeren 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Frøken Anna og Anna Enepige 1913 Peter, matros DK/Kort fiktion
Frk. Studenten 1913 Carl Grove, en ung ingeniør DK/Kort fiktion
Badets Dronning 1912 Ungkarl DK/Kort fiktion
En god Maske 1912 Edvard Borg, skuespiller DK/Kort fiktion
Oscar Stribolts Julegave 1912 Manus DK/Kort fiktion
Unge Pigers Værn 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et Trekløver 1912 Slagtermester DK/Kort fiktion
Naar Hjertet staar i Brand 1912 Aage Holm DK/Kort fiktion
Direktørens Datter 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Et moderne Ægteskab 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bornholmeruret 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Brudegaven 1912 Manus DK/Kort fiktion
Dr. Gar el Hama 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
Dødsflugten 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Bukseskørtet 1911 En gift mand DK/Kort fiktion
Det gale Pensionat 1911 Departementschef Grøn DK/Kort fiktion
Den forsvundne Mona Lisa 1911 Redaktør DK/Kort fiktion
Knap og Hægte 1911 Advokat Durand DK/Kort fiktion
Folkets Vilje 1911 Medvirkende DK/Spillefilm
De virkningsfulde Tabletter 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Carl Alstrup som Soldat 1911 Skuespiller Galen DK/Kort fiktion
Carl Alstrup ved Skomagerlæsten 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Københavnerliv 1911 Christian Carlsen DK/Spillefilm
Lersøens Konge 1911 Jens Krølle DK/Spillefilm
Nonnen fra Asminderød 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
I Karnevalstiden 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Lad være at blinke 1911 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fra det mørke København 1910 Instruktion DK/Spillefilm
København ved Nat 1910 Instruktion DK/Kort fiktion
Spionen fra Tokio 1910 Generalen DK/Kort fiktion
Da Svendsen holdt Systue 1910 Medvirkende DK/Kort fiktion
Skarpretterens Søn 1910 Bødlen DK/Kort fiktion
Apachepigens Hævn 1909 Instruktion DK/Kort fiktion
Falkedrengen 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Helvedes Datter 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Gøngehøvdingen 1909 Instruktion DK/Kort fiktion
Wilhelm Tell 1909 Medvirkende DK/Kort fiktion
Barn i Kirke 1908 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kaliffens Æventyr 1908 Medvirkende DK/Kort fiktion
Lille Hanne 1908 Medvirkende DK/Kort fiktion
Othello 1908 Medvirkende DK/Kort fiktion
La Tosca 1908 Medvirkende DK/Kort fiktion
Urmagerens Bryllup 1908 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kameliadamen 1907 Medvirkende DK/Kort fiktion
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412