Gyrd Løfquist

1921-2012

Skuespiller. Født 2/6 1921, død 1/5 2012 - 90 år gammel.

Uddannet på Det kgl. Teaters elevskole 1942-44. Engagementer ved bl.a. Det ny Teater, Aarhus Teater og Folketeatret. Var i begyndelsen af 1960'erne med til at starte Svalegangen i Århus.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

"Jeg kan godt lide at spille skurk," udtalte Gyrd Løfquist engang, og det mærkes på hans stærkeste filmpræstation - den gamle ræv af en nattevagt, der i Ole Bornedals gyser "Nattevagten" (1994) med slet skjult dæmonisk fryd sætter sin unge overmodige afløser Nikolaj Coster Waldau ind i jobbets mysterier.

Med sin ormædte gammelmandsmaske får Løfquist meget ud af rollen - også en drillende humor, der kan være et af hans bedste virkemidler. Humoren havde han dog ikke brug for i sin største tidlige rolle i modstandsfilmen "De røde Enge" (1945), hvor han sætter sig op mod tyskerne som foregangsmand i den illegale presse - grøn og idealistisk og dømt til at lade livet. - En udmærket præstation. Dengang lignede han påfaldende Edvin Tiemroth, men det var Tiemroth, der løb med de større roller.

Siden har han hørt til kategorien 'solide støtter' i ofte meget små roller. Han var kapitalismens repræsentant som café-ejer i "Man sku' være noget ved musikken" (1972) og landmanden Knuds far i "Der er et yndigt land" (1983) - bortset fra Nattevagten hans to bedste film siden 1940'erne. Til tider smører han for tykt på, med gummiansigt-mimik og 'ladet' stemmeføring, især i nogle af de temmelig mange dårlige film, han har medvirket i. - Forbindelsen til Ole Bornedal holdtes ved lige med roller i Bornedals tv-miniserier "Charlot og Charlotte" (1996) og "Dybt vand" (1999). [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Drømmen 2006 Frits' farfar DK/Spillefilm
Adams æbler 2005 Poul DK/Spillefilm
Lykkevej 2003 Far DK/Spillefilm
Ørkenens juvel 2001 Dyrlæge DK/Spillefilm
Escape - Flugten fra ensomheden 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Den serbiske dansker 2001 Skolepedel Tv-film
Den gode søn 2001 Otto Christiansen DK/Kort fiktion
Hotel Pandemonium 2000 Ludvigsen DK/Kort fiktion
Dybt vand 1999 Oluf Tv-film
Pas på mor 1998 Ejnar Tv-serie
Strisser på Samsø 1997 Købmand Tv-serie
Ørnens øje 1997 Borgvagt DK/Spillefilm
Charlot og Charlotte 1996 Medvirkende Tv-serie
Elsker, elsker ikke 1995 Guldbrudgom DK/Spillefilm
Onde år 1995 Medvirkende Tv-film
Nattevagten 1994 Den gamle nattevagt DK/Spillefilm
I en del af verden 1993 Arnesen Tv-film
Camping 1990 Ældre ægtepar/mand DK/Spillefilm
Casanova 1990 Dørvogter på plejehjem DK/Spillefilm
Elvis Hansen - en samfundshjælper 1988 Brodersen, bestyrelsesformand DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 Læge DK/Spillefilm
Kaj Munk 1986 Rektor Tv-serie
Anthonsen 1984 Banktilsynsmand Tv-serie
Der er et yndigt land 1983 Villy, Knuds far DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Togkonduktør DK/Spillefilm
Det parallelle lig 1982 Hr. Mikkelsen DK/Spillefilm
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Historien om Kim Skov 1981 Medvirkende DK/Kort fiktion
Uden støtte fra befolkningen kunne vi ingenting udrette 1980 Medvirkende Tv-film
Baronens testamente 1979 Medvirkende Tv-film
Fængslende feriedage 1978 Amtsvandinspektør DK/Spillefilm
Hør, var der ikke en som lo? 1978 Kontormanden DK/Spillefilm
Matador 1978 Genneralkonsul Vangel Tv-serie
Ret beset 1978 Henrik Stampe Tv-serie
Drømmeland 1978 Medvirkende Tv-film
Ministerens mord 1977 Johan Johansson Tv-film
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Politiadvokat DK/Spillefilm
Brandtomten 1976 Medvirkende Tv-film
Støvler og sko 1976 Medvirkende Tv-film
Ministeren og døden 1976 Hugo Mattson Tv-serie
Vi er både rigtige og kloge 1975 Medvirkende DK/Kort fiktion
Anna Sophie Hedvig 1975 Medvirkende Tv-film
Snart dages det brødre 1974 Jean Pio Tv-film
Mr. President 1974 Medvirkende Tv-film
Her bor de gale 1973 Medvirkende Tv-film
Tango 1973 Eugenusz Tv-film
Man sku' være noget ved musikken 1972 Cafévært DK/Spillefilm
Sandkassen 1972 Far Tv-film
Javel, hr. bøddel 1971 Carlsen Tv-film
Kommunisten 1971 Juul Jacobsen Tv-film
Til lykke Hansen 1971 Direktør Tv-film
Jeg vil bo i Danmark 1970 Speaker DK/Dokumentarfilm
Nattergalen 1970 Stemme Tv-film
De usynlige 1970 Harlekin Tv-film
Huset på grænsen 1969 Medvirkende Tv-film
Det var en lørdag aften 1968 Læge DK/Spillefilm
Hænderne op 1968 Medvirkende Tv-film
Lille Claus og Store Claus 1968 Medvirkende Tv-film
Jule-stue 1967 Medvirkende Tv-film
Tømmerflåden 1967 Medvirkende Tv-film
Leleus testamente 1967 Medvirkende Tv-film
Utro 1966 Medvirkende DK/Spillefilm
Hellere en tyv i huset end en kurre på tråden 1966 Manden Tv-film
Hva' skal vi lave 1966 Medvirkende Tv-film
Køkkenelevatoren 1964 Medvirkende Tv-film
Strip-tease 1964 Medvirkende Tv-film
Abracadabra eller Huusspøgelse 1961 Instruktion Tv-film
Hustruen 1961 Medvirkende Tv-film
Treklang 1960 Medvirkende Tv-film
En lillebitte engel 1958 Medvirkende Tv-film
I kongens klæ'r 1954 Høegh, politibetjent DK/Spillefilm
Naalen 1951 2. filmoperatør DK/Spillefilm
De røde Enge 1945 Gustav, typograf DK/Spillefilm
Den usynlige Hær 1945 Præstens søn, modstandsmand DK/Spillefilm
En ny Dag gryer 1945 Medvirkende DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412