Else Frölich

1880-1960

Skuespillerinde. Født 31/8 1880 i Paris (Else Thaulow), datter af den norske maler Fritz Thaulow (der levede i Paris som international berømthed) og Ingeborg Gad (Urban Gads kusine - hendes søster Mette var gift med den franske maler Gauguin!), død 16/9 1960 - 80 år gammel. I en alder af 3 år kom hun til Danmark, da hendes mor giftede sig for anden gang med Edvard Brandes, som hun betragtede som sin far (de blev senere skilt). Gift 1° i 1903 med den danske sanger Louis Frölich (ægteskabet opløst), 2° i 1916 med instruktøren A.W. Sandberg (ægteskabet opløst).

Som 17-årig studerede hun sang i Paris og optrådte sammen med sin mand Louis Frölich både i Paris og i de skandinaviske lande. Fik sin første store succes hos Bjørn Bjørnsson på Nationalteatret i Oslo, hvor hun spillede titelrollen i "Den glade Enke". På Det Ny Teater i København fik hun i 1909 stormende succes i "Dollarprinsessen". I et fødselsdags-interview i Politiken 16/8 1960 fortæller Else Frölich, at hun blev kritiseret hårdt af de danske teateranmeldere. Hendes teater-karriere blev ikke særligt omfattende - da hun først var begyndt at filme, holdt hun sig til det i de følgende år.

Debuterede hos Nordisk Film i 1911 og var gennem hele sin filmkarriere udelukkende ansat dér. Hun blev selskabets førende stjerne (sammen med Clara Wieth og Ebba Thomsen) og spillede hovedrollerne i en lang række film i perioden 1911-18. Hun var med sin lidt buttede men samtidig knejsende skønhed selvskrevet til de store (erotiske) kærlighedsdramaer, hvor hun ofte spillede overfor Valdemar Psilander eller Anton de Verdier. Hun medvirkede ved udfærdigelsen af manuskripter, bla. til "Klovnen" (efter ide af Carl Alstrup) og til Dickens-filmene.

Else Sandberg fik i 1934 bevillingen til Merry-Biografen og drev den med sin søn Henrik Sandberg som inspektør.

Kilde: I Berlingske Søndags Magasin fra maj 1953 bringes over fire søndage Else Fröhlichs erindringer.

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Det døde Skib 1920 Nancy Bell, Toms datter DK/Spillefilm
Hvorledes jeg kom til Filmen 1919 Edith Randolph DK/Spillefilm
Rytterstatuen 1919 Kamilla von Moth, bankierens datter DK/Spillefilm
De mystiske Fodspor 1918 Marion, gift med Carl DK/Spillefilm
Solen, der dræbte 1918 Elsbeth, van Hujs' kone/van Eldens kone DK/Spillefilm
Luksuschaufføren 1918 Manus DK/Spillefilm
Hendes Hjertes Ridder 1918 Mira, Constances adoptivdatter DK/Spillefilm
Præstens Datter 1918 Fru Linde, præstens ex-kone DK/Spillefilm
Favoriten 1917 Claire, Jeans hustru DK/Spillefilm
Hjertekrigen paa Ravnsholt 1917 Komtesse Irene Ravnsholt DK/Spillefilm
Et Barnehjerte 1917 Frida, fabrikantens datter DK/Spillefilm
Mellem de yderste Skær 1917 Lisa, Regnars datter DK/Spillefilm
Den Retfærdiges Hustru 1917 Yelva, Steins hustru DK/Spillefilm
Hittebarnet 1917 Miss Helen Radford DK/Spillefilm
Midnatssolen 1916 Addi Hölzer DK/Spillefilm
Voksdamen 1916 Medvirkende DK/Kort fiktion
I Livets Brænding 1916 Elise, godsejerens datter DK/Spillefilm
Hendes Fortid 1916 Yvonne, professorens model DK/Spillefilm
Værelse Nr. 17 1916 Mary, Bulwers hustru DK/Spillefilm
Syndig Kærlighed 1916 Irene, grevens hustru DK/Spillefilm
Plimsolleren 1916 Magda, Thorsens datter DK/Spillefilm
Gentlemansekretæren 1916 Florrie, millionærdatter, 24 år DK/Spillefilm
Katastrofen i Kattegat 1916 Elly, fyrmesterens hustru DK/Spillefilm
Giftpilen 1916 Ethel, oberstens hustru DK/Spillefilm
For sin Faders Skyld 1916 Lilian, Raages hustru DK/Spillefilm
Evangeliemandens Liv 1915 En letlevende dame DK/Spillefilm
Den sidste Nat 1915 Medvirkende DK/Spillefilm
Det gamle Fyrtaarn 1915 Mary, kroværtens datter DK/Spillefilm
Den Vanærede 1915 Maria Ziegler, varietésangerinde DK/Spillefilm
Millionæren i Røverhænder 1915 Nelly, Worchesters datter DK/Kort fiktion
En Opstandelse 1915 Daisy Leblanc DK/Spillefilm
En Skæbne 1915 Irma Walter, skuespillerinde DK/Spillefilm
Kampen om Barnet 1915 Sorte Britta DK/Spillefilm
Mandelist er vel behænde 1915 Medvirkende
Hvem er Gentlemantyven? 1915 Ebba, Goldmanns hustru DK/Spillefilm
Cowboymillionæren 1915 Mabel Huggins DK/Spillefilm
Detektivens Barnepige 1914 Kate Blond, Davidoffs medhjælperske DK/Spillefilm
Fangens Søn 1914 Nina Bloch DK/Spillefilm
De kære Nevøer 1914 Kissy Bobbs, Carsons veninde DK/Spillefilm
Den skønne Ubekendte 1914 Medvirkende DK/Kort fiktion
De røvede Kanontegninger 1914 Evan, Dubois' kone DK/Spillefilm
Hans vanskeligste Rolle 1913 Komtesse Linda DK/Kort fiktion
Dyrekøbt Venskab 1913 Alice, von Branners datter DK/Spillefilm
Kærlighedsprøven 1913 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fader og Søn 1913 Kaptajn Holms kone DK/Kort fiktion
Djævelens Datter 1913 Ariadne Leifert, "Djævelens Datter" DK/Spillefilm
Naar Fruen gaar paa Eventyr 1913 Fru Barilloc DK/Kort fiktion
En farlig Forbryderske 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Skandalen paa Sørupgaard 1913 Komtesse Polly, grevens datter DK/Spillefilm
Gæstespillet 1913 Edith Falck, skuespiller DK/Kort fiktion
Frk. Studenten 1913 Ruth, Frk. Studenten DK/Kort fiktion
Paa Vildspor 1913 Medvirkende DK/Spillefilm
Staalkongens Villie 1913 Venia, Williams kusine DK/Spillefilm
Jernbanens Datter 1912 Eva, Iwan og Alexandras datter DK/Spillefilm
Livets Baal 1912 Harriet, Jyrtels hustru DK/Spillefilm
Tropisk Kærlighed 1912 Miss Violet Barry DK/Spillefilm
Badets Dronning 1912 Fru Blank DK/Kort fiktion
Kærlighed og Penge 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Naar Kærligheden dør 1912 Anne-Lise, Tangs hustru DK/Spillefilm
Paa Frierfødder 1912 Fru Bella Friis DK/Kort fiktion
Den Stærkeste 1912 Grevinde Rinette v. Thule DK/Spillefilm
Bornholmeruret 1912 Medvirkende DK/Kort fiktion
Hjærternes Kamp 1912 Danserinden Kartowska DK/Spillefilm
En Lektion 1911 Warrens hustru DK/Spillefilm
Hendes Ære 1911 Vibeke, Schyttes datter DK/Spillefilm
Ungdommens Ret 1911 Frk. Engelke, Elses selskabsdame DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412