Arne Hansen

1938-1992

Skuespiller. Født 26/6 1938, død 14/6 1992 - 53 år gammel.

Oprindelig manufakturekspedient i Svendborg, men uddannet og ansat på Odense Teater 1961-71. Herefter engagementer ved skiftende scener både i provinsen og København og fra 1987 ansat ved Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Der er noget tilbageholdende, næsten gennemsnitligt, over Arne Hansens personlighed på film. Den samme almindelighed, som gjorde, at han sjældent blev genkendt på gaden, selv om han netop havde haft stor succes i meget populære tv-serier. Men han forstod at gøre denne anonymitet til en kvalitet.

Bille August gav ham i "Zappa" (1983) og "Tro, håb og kærlighed" (1984) rollen som centrumsfiguren Bjørns lidt fortravlede og fraværende far, der også arbejder som vicevært. En hverdags-familiefar, som efter bedste evne forsøger at følge trop med 1960'erne voksende velstand.

Arne Hansen, der ellers især skabte sig et scenenavn som komiker (på to teatre var han titelfiguren i "Charles' tante") falder perfekt ind i tone og miljø i disse to film. Og den samme pletfri naturalisme viser han i Morten Arnfreds "Der er et yndigt land" (1983) som den fallittruede landmand Ole Ernsts diskret bedrevidende svoger. Her er han den velbjergede bonde, der med en let antydet arbejdsgivergestus tillader sig lige netop den antydning af et patroniserende tonefald, som er ubærlig for den gammeldags stolte bonde, han vil hjælpe.

Disse tre præstationer er hans bedste på film, men han blev også - på sin upåfaldende måde - folkeeje i hele to julekalendre, "Nissebanden" (1984) og "Nissebanden i Grønland" (1989). Her var han Hr. Mortensen, overnisse i rigsarkivet, en egocentrisk figur med gråt fipskæg og pandelok og omkvædet "Som mor altid sagde" på læben.

Han debuterede i 1962 som landkøbmandens kommis i den mislykkede Johanne Korch-filmatisering "Den rige enke", har derpå to småroller i datidens erotiske film (uden dog at deltage i udskejelserne) og er så forvalterskurk i Morten Korch-filmen "Fætrene på Torndal". Sin eneste filmhovedrolle har han som omrejsende sekunda-skuespiller i Hans Kristensens farce "Kurt og Valde" (1983), men her svigtes både han og makkeren Lars Knutzon af instruktøren. De overspiller begge ukarakteristisk i et forsøg på at opdatere komikerparret Fy & Bi.

Hans senere roller er ret små og intetsigende, men han spiller dem med finfølelse og præcision. Mere fremtrædende er han på tv, hvor han viser sin neddæmpede og til tider meget underfundige humor i serier som "Opfinderkontoret" (1982), "Klitgården" (1985) og "Hansen & Nielsen" (1990), sidstnævnte på TV2. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
En dag i oktober 1991 Hansen DK/Spillefilm
Superdame 1991 Psykiater Tv-film
Domino 1991 Ove Tv-serie
Springflod 1990 Hr. Larsen DK/Spillefilm
Parløb 1990 Lars' læge Tv-serie
Morfar ved muffen 1990 Fabius, butleren Tv-serie
Det springende punkt 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
Manden indeni 1989 Medvirkende DK/Kort fiktion
Nissebanden i Grønland 1989 Hr. Mortensen Tv-serie
Skyggen af Emma 1988 Rydtskov, læge DK/Spillefilm
Nana 1988 Skoleinspektør Tv-serie
Peter von Scholten 1987 Petersen DK/Spillefilm
Mord i mørket 1986 Simonsen DK/Spillefilm
Eddie Holms andet liv 1986 Stemme Tv-film
Klitgården 1985 Knud Tv-serie
Familien Fab 1985 Stemme Tv-serie
Tro, håb og kærlighed 1984 Bjørns far DK/Spillefilm
Nissebanden 1984 Hr. Nortensen Tv-serie
Der er et yndigt land 1983 Poul, Katrines bror DK/Spillefilm
Kurt og Valde 1983 Valdemar Hansen DK/Spillefilm
Zappa 1983 Bjørns far DK/Spillefilm
Opfinderkontoret 1982 Medvirkende Tv-serie
Børn 1982 Jeppe Tv-serie
Kniven i hjertet 1981 Politibetjent DK/Spillefilm
Trællenes børn 1980 Stemme DK/Spillefilm
Dette er et tv-apparat 1980 Medvirkende Tv-film
Enlig far 1980 Medvirkende Tv-film
Sanct Hansaften-spil 1979 Medvirkende Tv-film
Matador 1978 Teaterdirektør Kagl Tv-serie
Hvem har bolden 1978 Medvirkende Tv-film
De vægelsindede 1978 Medvirkende Tv-film
Arbejdsløs 1976 Medvirkende Tv-film
Skorpionen 1976 Medvirkende Tv-film
Pigen og drømmeslottet 1974 Chauffør DK/Spillefilm
Fætrene på Torndal 1973 Carlo Pedersen, forvalter på Digeskov DK/Spillefilm
Motorvej på sengekanten 1972 Anton DK/Spillefilm
Morfar i parken 1971 Chefen Tv-film
Det kære legetøj 1968 Forsvarer DK/Spillefilm
Den rige enke 1962 Nikolaj, medhjælper DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412