Henning Moritzen

1928-2012

Skuespiller. Født 3/8 1928, død 11/8 2012, 84 år gammel. Gift 1º med Betty Krohn - ægteskabet opløst, 2º i 1971 med skuespiller Lise Ringheim (1926-94). Far til skuespiller Michael Moritzen (f. 1954) og filmarbejder og -producer Marianne Moritzen (f. 1959).

Uddannet ved de københavnske privatteatres elevskole 1948-50 og derefter knyttet til Folketeatret indtil 1955. I de følgende 20 år, 1955-75, ansat ved Det kgl. Teater, hvor han blev én af sin generations mest succesfulde og feterede skuespillere. Hans store og meget alsidige talent udfoldede sig i et hav af roller indenfor alle genrer. I 1975 valgte Henning Moritzen og Lise Ringheim at forlade nationalscenen for at 'stå på egne ben', hvor det blev til forestillinger på bla. Århus Teater, Gladsaxe Teater, Alléscenen og Det ny Teater. I 1980 vendte de tilbage til Det kgl.

I 14 år lagde ægteparret Moritzen/Ringheim stemmer til ægteparret Karlsen i den kendte radio-føljeton "Karlsens kvarter" (1967-84). I 1972 debuterede Henning Moritzen som iscenesætter med en Dürrenmatt-forestilling på Bristol og satte i de følgende år en række forestillinger op på Det kgl. Teater, samt "Den Stundesløse" og "Pygmalion" i Stockholm, på henholdsvis Dramaten og Maxim.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Få - om nogen - danske teaterskuepillere har måttet kæmpe med så megen medgang som Henning Moritzen. Og i den generation af store mandlige teaterskuespillere, der anførtes af den tidligt afdøde Mogens Wieth og har Jørgen Reenberg og Erik Mørk som de to mest fremtrædende navne, har Henning Moritzen tilmed haft den mest interessante filmkarriere. Kun Frits Helmuth overgår ham i så henseende.

Det forunderlige ved forvandlingskunstneren Moritzen er, at han i skrivende stund er på sin absolutte højde som filmskuespiller. - "Det er som om de unge instruktører lige vender os en halv omgang", udtalte han, karakteristisk uhøjtideligt, om sin opsigtvækkende come-backrolle som den ormstukne patriark i Thomas Vinterbergs "Festen" (1998). En rolle, hvor han dementerede teaterkritikeren Jens Kistrups påstand fra 1988 om, at "der er nogle mørke skakter i menneskesindet, han nægter at gå ned i".

Pænheden har været et problem for filmskuespilleren Henning Moritzen, men mest i hans yngre år. Til et velfriseret ydre har ofte svaret en temperaments-neddæmpet præstation. Men komedien - hans foretrukne genre - blev hans redning fra de ferske elskerroller.

Hans første filmår er yderst beskedne. Han kan ses som 20-årig statist i noir-filmen "John og Irene" (1949) og i Grundlovsfilmen "For frihed og ret" (1949), og han er en mand på en bænk i "Vores fjerde far" (1951). I Jon Iversens familiefilm "Dorte" (1951) kommer hans egentlige debut i en birolle som blegsotig og latterliggjort fortaler for helsekost. Derefter ses han i udprægede småroller, indtil han optræder som sulfo-renskuret sanglærer i problemdramaet "Det gælder livet" (1953). Derpå lod han sig søvngængerpassivt lede gennem floppet "Et eventyr om tre" (1954) - næsten et selvmordsforsøg på filmskuespilleren Moritzen, men han havde allerede vist uomtvisteligt talent på teatret, og kun få så ham i den zombie-lignende rolle.

I "Bruden fra Dragstrup" (1955) scorer han nogle komiske points som åndsfraværende bogorm, og selv om han både er en anelse fersk og koket i hovedrollen i den første danske farvefilm, Erik Ballings "Kispus" (1956), klæder det ham at vise sig i en genre, der favoriserer hans lette, elegante touch: den sofistikerede komedie. Og så er der lagt op til hans charmerende, selvironiske portræt af den småborgerlige digter og familiefar i Erik Ballings velskabte serie på tre film om "Poeten og Lillemor".

Han spiller med held mod sin type som den anløbne fidusmager fyrst Igor i "Harry og Kammertjeneren" (1961). Han er derpå journalist i både "Eventyr på Mallorca" (1961) og "Det stod i avisen" (1962), begge gange med pauvre resultater, og hans greve i "Alt for kvinden" (1964) savner romantisk gnist.

1960'erne var tiåret, hvor Moritzen tog syvmileskridt fremad som teaterskuespiller, mens filmtilbudene synes at være blevet færre eller i hvert fald mindre fristende. Efter en filmpause på fem år er han med fint underspillet lune faderen i Finn Karlssons debutfilm "Stine og drengene " (1969), en udpræget birolle. Og i hovedrollen som den pæne bankassistent og -røver i Anders Bodelsen-filmatiseringen "Tænk på et tal" (1969) er han konsekvent menneskeligt fraværende i sine udspekulerede transaktioner. En dygtigt udtænkt, men ikke særlig karismatisk præstation.

Det tillukkede videreføres med større dramatisk skarphed i Leif Panduros tv-spil "Hjemme hos William" (1971), hvor han - igen i Palle Kjærulff-Schmidts lydhøre instruktion - er en menneskeligt trængt, teknisk minded arkitekt. - "Fungerer kirken?", er hans automatiske spørgsmål efter at have beriget den danske folkekirke med endnu en strømliniet bygning. Panduro skrev rollen specielt til ham.

Et venskab og arbejdsfællesskab med Ingmar Bergman opbyggedes med udgangspunkt i en birolle som Liv Ullmanns ægtemand i "Viskningar och rop" ("Hvisken og råb", 1972), hvor han overskygges af filmens mange stærke kvinder. Han spiller titelrollen i "Misantropen", både i Ingmar Bergmans opsætning på Det kgl. Teater og i samme instruktørs tv-udgave (1974), og han siger for en gangs skyld ja til en tv-serie og er kriminalinspektør Eriksen i "En by i provinsen" (1977), en solid, men ikke exceptionel indsats.

Efter endnu en lang pause viser han som Kong Christian 8. i "Peter von Scholten" (1987) en ny pondus, mens han til gengæld har lidt svært ved helt at leve op (eller snarere ned) til kolonihave-jævnheden som arbejdsgiveren Børge i "Dansen med Regitze" (1989). Heller ikke hans rare, musikalske bedstefar i "Roser og Persille" (1993) overbeviser helt om, at det lune folkedyb er hans rette element.

Derimod indgår han som computerfirma-direktør gnidningsløst i satiren "Baby Dooms" (1998) rappe moderne tone, og samme år kom så det afgørende come-back som faderen i "Festen" (1998), hvor den overfladiske elskværdighed, verdensmandscharmen og den kolossale autoritet på snigende vis skrælles af for at åbenbare en livsløgner og tyran. Men selv i faldet skimtes et menneskeligt format. Faderens afslutningstale ved morgenbordet gennemføres med et skær af den autoritative taler-retorik, figuren behersker så selvfølgeligt, men løftes til sidst af et vældigt følelsespres under ordene: "Til dig Christian vil jeg sige: Det var sgu godt kæmpet, min dreng!" Hele talen som sådan er højdepunktet i Moritzens filmkarriere.

Og med modsat fortegn yder han en på flere måder lige så suveræn præstation i Kaspar Rostrups "Her i nærheden" (2000) som bøssen, der er gået i hi blandt antikviteter efter en fængselsfortid. Et vindende portræt, der elegant omstøber typeklichéer til rent menneskeguld og giver en taberskikkelse humor, varme og dybde. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Litteratur: Henning Moritzen: Tilpas højrøvet - Henning Moritzen i samtale med Niels Birger Wamberg (2004).

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Alting bliver godt igen 2010 Lemmy DK/Spillefilm
Sammys store eventyr 2010 Stemme U/Spillefilm
Arthur 3 - De to verdener 2010 Fortæller U/Spillefilm
Porco rosso 2009 Stemme U/Spillefilm
Headhunter 2009 N.F. Sieger DK/Spillefilm
Peter Pedal på nye eventyr 2009 Stemme U/Spillefilm
Kung Fu Panda 2008 Stemme U/Spillefilm
Grisen 2008 Asbjørn DK/Kort fiktion
Peter Pedal 2006 Stemme U/Spillefilm
Allegro 2005 Tom DK/Spillefilm
Percy, Buffalo Bill og jeg 2005 Stemme U/Spillefilm
Strings 2004 Stemme DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Hr. Stokmand Tv-serie
Nu 2003 Adam som ældre DK/Kort fiktion
Bjørne brødre 2003 Stemme U/Spillefilm
Karlsson på taget 2002 Stemme U/Spillefilm
Monsters, Inc. 2001 Stemme U/Spillefilm
Her i nærheden 2000 Baronen DK/Spillefilm
Grinchen - julen er stjålet 2000 Fortæller U/Spillefilm
Dybt vand 1999 Knud Engdahl Tv-film
Sandhedens hævn 1999 Mopsus Tv-film
Menneskereden 1999 Far Tv-film
Baby Doom 1998 Holstein DK/Spillefilm
Festen 1998 Faderen DK/Spillefilm
Der var engang 1998 Konge af Illyrien Tv-film
Herkules 1997 Fortæller U/Spillefilm
Anastasia 1997 Stemme U/Spillefilm
Renters rente 1996 Direktør Nicolaj ' Nic' Holm Tv-serie
Madsen og co. 1996 Ejnar Tv-serie
Bryggeren 1996 C.A. Reitzel Tv-serie
Elverhøj 1996 Christian IV Tv-film
Lyse tider 1995 Medvirkende Tv-film
Babe - den kække gris 1995 Stemme U/Spillefilm
Tango for tre 1994 Willy Tv-serie
Roser og persille 1993 Willy DK/Spillefilm
Sofie 1992 Frederik, Semmys bror DK/Spillefilm
Da natten forsvandt - et elektrisk eventyr 1991 Fortæller DK/Dokumentarfilm
Domino 1991 Leo Voss Tv-serie
Fædre og sønner 1991 Pavel Kirsanov Tv-film
Dansen med Regitze 1989 Børge DK/Spillefilm
Landet for længe siden 1988 Stemme U/Spillefilm
Station 13 1988 Walther, politikommisær og stationsleder Tv-serie
Peter von Scholten 1987 Kong Christian VIII DK/Spillefilm
SK-917 har nettopp landet.. 1983 Purseren Tv-serie
Pengene eller livet 1982 Poul Kristiansen DK/Spillefilm
Protesten 1982 Stanek Tv-film
En by i provinsen 1976 Eriksen Tv-serie
Den jäktade 1976 Instruktion Tv-film
Svinedrengen 1975 Speaker DK/Kort fiktion
Misantropen 1974 Alceste Tv-film
Et dukkehjem 1974 Doktor Rank Tv-film
Det lykkelige skibbrud 1974 Fortæller Tv-film
Hitler superstar 1974 Preben Guldløwe Tv-film
Dr. Knock 1973 Knock Tv-film
Slap af 1973 Herman Tv-film
Den stundesløse 1973 Oldfux Tv-film
Livsens ondskab 1972 Fortæller Tv-serie
Næsehornet 1972 Jean Tv-film
Mascarade 1972 Henrik Tv-film
Hjemme hos William 1971 William Tv-film
Onkel Vanja 1971 Astrof Tv-film
Aristocats 1970 Sang (titelmelodi - 1994-versionen) U/Spillefilm
Værelset 1970 Pierre Tv-film
Svejk i anden verdenskrig 1970 Svejk Tv-film
Stine og drengene 1969 Stines far DK/Spillefilm
Tænk på et tal 1969 Flemming Borck, bankkasserer DK/Spillefilm
Anatol 1969 Medvirkende Tv-film
Paria 1969 Hr. X Tv-film
Tartuffe 1968 Medvirkende Tv-film
Vildanden 1966 Medvirkende Tv-film
Don Olsen kommer til byen 1964 Fortæller DK/Spillefilm
Alt for kvinden 1964 Ditlev greve Liljenkrone DK/Spillefilm
Elskeren 1964 Medvirkende Tv-film
Støvsugerbanden 1963 Peter Park DK/Spillefilm
Den føjelige elsker 1963 Medvirkende Tv-film
Den stundesløse 1963 Medvirkende Tv-film
Det tossede paradis 1962 Fortælleren DK/Spillefilm
Det stod i avisen 1962 Johan Jespersen, journalist DK/Spillefilm
Venus fra Vestø 1962 Major John Morland DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Alex Maagenhjelm, greve DK/Spillefilm
Svinedrengen og Prinsessen på ærten 1962 Stemme DK/Kort fiktion
Judith 1962 Medvirkende Tv-film
Harry og kammertjeneren 1961 'Fyrst Igor' DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor i forårshumør 1961 Poeten DK/Spillefilm
Eventyr på Mallorca 1961 Michael Bolberg, journalist DK/Spillefilm
Jetpiloter 1961 Tom Jessen, kaptajn DK/Spillefilm
Axel og Valborg 1961 Axel Thordsen Tv-film
Forelsket i København 1960 Jan DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor og Lotte 1960 Poeten DK/Spillefilm
Dejlige Danmark 1960 Speaker DK/Dokumentarfilm
Sandhedens hævn 1960 Medvirkende Tv-film
Man kan aldrig vide 1960 Medvirkende Tv-film
Tornerose 1959 Fortæller U/Spillefilm
Poeten og Lillemor 1959 Poeten DK/Spillefilm
Lille rislende kilde 1959 Medvirkende Tv-film
Herr Sleeman kommer 1959 Medvirkende Tv-film
Bunbury 1959 Medvirkende Tv-film
Jomfruburet 1959 Baron Franz von Schober Tv-film
Mariannes bryllup 1958 Jørgen, pianist og hasardspiller DK/Spillefilm
Mor skal giftes 1958 Ove Bang, læge, gift med Kate DK/Spillefilm
Barberen i Sevilla 1958 Medvirkende Tv-film
Løkken 1958 Medvirkende Tv-film
Stokken 1957 Medvirkende Tv-film
Sparekassen 1957 Medvirkende Tv-film
Flyvende sommer 1957 Medvirkende Tv-film
Kispus 1956 Jakob, student DK/Spillefilm
Tante Tut fra Paris 1956 Bent Larsen, en ung sanger DK/Spillefilm
Spillerne 1956 Medvirkende Tv-film
Historien om en soldat 1956 Medvirkende Tv-film
Nej 1956 Medvirkende Tv-film
Bruden fra Dragstrup 1955 Walter, Brandts søn DK/Spillefilm
Himlen er blå 1954 Medvirkende DK/Spillefilm
Et eventyr om tre 1954 Kjeld, studen DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Tolderen DK/Spillefilm
Den gamle mølle på Mols 1953 Fløjstrup, proprietærens svigersøn DK/Spillefilm
Det gælder livet 1953 Stefan Korsby DK/Spillefilm
Vi som går køkkenvejen 1953 Dick DK/Spillefilm
Kong Renés datter 1953 Grev Tristan Tv-film
Kærlighedsdoktoren 1952 1. kontorist DK/Spillefilm
Aladdin 1952 Medvirkende Tv-film
Dorte 1951 Dr. Sørensen DK/Spillefilm
Vores fjerde Far 1951 Medvirkende DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
John og Irene 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412