enda
Person

Erik Balling

(1924 – 2005)

Instruktør, manuskriptforfatter, producent. Født 29/11 1924, død 19/11 2005 - 80 år gammel.

Født i Nyborg som søn af præst og senere provst Ejnar Leth Balling og tandlæge Cornelia Karla Maria van Vugt. I 1935 flyttede familien til Nørrebro.


Efter et par års dyrlægestudier fik Balling som 22-årig, pr. 2. januar 1946, ansættelse hos Nordisk Film i Valby. Frem til slutningen af 1951 arbejdede han som runner, instruktørassistent, produktionsleder og indspilningsleder på en stor del af de film, der blev optaget i Valby. Blandt læremestrene var periodens store talenter Ole Palsbo, Bjarne Henning-Jensen og Johan Jacobsen.


Da der i 1951 opstod problemer mellem Ole Palsbo og Nordisk i forbindelse med optagelserne til "Vi arme syndere", overtog Balling produktionen og færdiggjorde den på det tidspunkt kun halvt færdige film. Han løste opgaven tilfredsstillende og fik herefter mulighed for at debutere med sin helt egen film "Adam og Eva", som han også selv skrev manuskript til. Filmen fik premiere 6. april 1953 og blev en succes hos både anmeldere og publikum. Inden da havde Balling dog nået dels at skrive teaterstykket "Nielsen", som fik premiere på Folketeateret i efteråret 1949, og dels at lave en dokumentarfilm om Israel sammen med skuespiller Mogens Wieth, også i 1949. Til sidstnævnte projekt havde Nordisk Films direktør Holger Brøndum modvilligt bevilget Balling to måneders orlov.


Fra den egentlige debut i 1953 gik det slag i slag for den unge instruktør. Når han ikke skrev og instruerede egne film, skrev han andres, bl.a. Torben Anton Svendsens "På tro og love" (1955) og Jørgen Roos' "6-dagesløbet" (1958). I 1954 blev han udnævnt til 'kunstnerisk chef' og fik i den forbindelse travlt med forberedelserne til Nordisk Films 50-års jubilæum i 1956. Anstrengelserne resulterede i to stort anlagte jubilæumsfilm instrueret af Balling selv: komedien "Kispus", som blev den første danske spillefilm i farver, og Grønlandsfilmen "Qivitoq" (eller "Fjeldgængeren"), som indebar seks ugers optagelser i Grønland. Begge film blev godt modtaget, og "Qivitoq" opnåede endda dansk films første Oscar-nominering, men måtte se sig slået af Fellinis "La Strada".


Året efter blev Erik Balling indlemmet i Nordisk Films direktion og fik nu titel af direktør og det overordnede ansvar for spillefilmproduktionen. Dermed blev han producer på andre instruktørers film og har tilsyneladende været travlt beskæftiget med det. Først i marts 1959 var der igen premiere på en Balling-film. Det var "Poeten og Lillemor", som var en filmatisering af Jørgen Mogensens populære tegneserie, og i løbet af de næste par år blev det til en helt lille serie med yderligere to film. Nordisk Films og Ballings evne til at udnytte succeser fra andre 'formater' gør sig også gældende i hans næste film "Cirkus Buster" (1961), som baserede sig på en populær tv-serie fra Danmarks Radio, tilrettelagt af Niels-Jørgen Kaiser og skuespiller Buster Larsen.


Balling konsoliderede op gennem 60'erne sin position som 'folkelig' instruktør. Ikke alt, hvad han rørte ved, blev til guld, men hans hjerte bankede for den blanding af lystspil og folkekomedie, som blev hans varemærke, og som han også forsøgte at finde nye veje for, bl.a. med "Jeg er sgu min egen!" (1967) og "Det var en lørdag aften" (1968), hvor han allierede sig med Klaus Rifbjerg.

Et sidespring i 60'erne er hans lille islandske film "79 af Stödinni" (Pigen Gogo), som blev optaget på Island, med islandske skuespillere. Her er der tale om en dyster og samfundskritisk film, der udspiller sig i et depraveret Reykjavik og ligger langt fra, hvad Balling ellers lavede. Han har selv udtrykt tilfredshed med filmen, som spillede sig hjem på Island.


I 1965 skrev Balling for første gang et manuskript sammen med rekvisitør og special effects-mageren Henning Bahs. Det blev til "Slå først Frede" - en parodi på periodens agentfilm - og den blev en stor succes. Filmen, som året efter blev suppleret med "Slap af, Frede", havde Morten Grundwald, Ove Sprogøe og Poul Bundgaard i hovedrollerne og kan ses som et forstudie til figurerne i Olsen-banden.


Med få undtagelser (de to Rifbjerg-film og den engelsksprogede "Hændeligt uheld"/"One of those things" efter Anders Bodelsens roman af samme navn) skrev Erik Balling herefter samtlige filmmanuskripter i et tæt samarbejde med Henning Bahs. 11. oktober 1968 var der premiere på "Olsen-banden", som blev en publikumssucces og skulle vise sig at blive dansk films til dato mest holdbare koncept. De tre bandemedlemmer Egon, Benny og Kjeld skulle dog lige finde deres ben: to'eren "Olsen-banden på spanden" var ikke en ubetinget succes, og det var bestemt ikke en selvfølge, at man forsøgte sig med en tre'er. Men Balling og Bahs syntes, de havde en god ide til "Olsen-banden i Jylland", man valgte at satse og satsede rigtigt. 13 film i løbet af 14 år blev det til, og udover at være store kassesuccesser i Danmark opnåede filmene en enorm popularitet i Østeuropa og blev genindspillet i både Norge og Sverige (som Jönssonligaen).


Hvis Balling havde noget at se til op gennem 60'erne, hvor han instruerede 18 film, og i øvrigt i kraft af sin direktørpost havde indflydelse på alt, hvad der ellers blev produceret i Valby, så var det intet i forhold til det følgende årti. I 1970 indledte Nordisk Film nemlig et samarbejde med Danmarks Radio om tv-serien, "Huset på Christianshavn", som blev en kæmpe seersucces. I perioden 1970-77 producerede Balling 84 afsnit af godt en halv times varighed, hvoraf han selv instruerede de 41. Afsnittene blev forfattet af bl.a. Leif Panduro, Benny Andersen, Lise Nørgaard, Henning Bahs og Habakuk, dvs. det indholdsmæssige ansvar lå hos Danmarks Radio, mens det praktiske arbejde, selve realiseringen, var Ballings/Nordisk Films ansvar.


Det gode samarbejde mellem Nordisk og DR affødte en ny entrepriseproduktion, som skulle blive om muligt endnu mere populær. "Matador", der fortæller historien om to familiers liv i en provinsby i perioden 1929-47, blev skrevet af Lise Nørgaard og instrueret af Balling, dog i et tæt samarbejde de to imellem. Føljetonen blev sendt 1978-81 i 24 afsnit af mellem 41 og 86 minutters varighed.


Oveni tv-produktionerne kom den årlige Olsen-banden film samt det løse, som i alt beløb sig til 12 spillefilm og et par manuskripter, skrevet til andre instruktører. Ballings produktivitet er imponerende, og i betragtning af at han tjente ét produktionsselskab gennem hele karrieren, har han været et utroligt aktiv for Nordisk Film. Han sluttede instruktørkarrieren i 1984 i fineste stil med Kim Larsen-filmen "Midt om natten", som solgte mere end 900.000 billetter. Ved udgangen af 1986 stoppede han som direktør, men blev efterfølgende brugt som konsulent på et par produktioner og skrev bl.a. oplægget til tv-serien "Bryggeren" (1996-97).


Litteratur (udvalg): Erik Balling: Som barn var jeg voldsomt hidsig: erindringer (1998). Ib Lindberg: Samtale med Erik Balling (1974). John Lindskog: Skide godt, Egon: 30 år med Olsen Banden (1998). Karen Thisted: Erik Balling: Manden med de største succeser i dansk film (1996). Christian Monggaard: Balling - hans liv og film (2011).



Læs om DFI Bibliotekets Erik Balling særsamling

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Olsen-bandens siste stikk 1999 Manus U/Spillefilm
Mer' Matador 1998 Medvirkende Tv-dokumentar
Olsen-bandens sidste stik 1998 Erik Balling, Associate producer DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Ide Tv-serie
Mord i Paradis 1988 Manus DK/Spillefilm
Profil af et job 1 - Folkene bag kameraet 1986 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Mord i mørket 1986 Manus DK/Spillefilm
Midt om natten 1984 Instruktion, Drejebog DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Instruktion Tv-serie
Kurt og Valde 1983 Drejebog DK/Spillefilm
Olsen-bandens aller siste kupp 1982 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden gir seg aldri! 1981 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden og Dynamitt-Harry mot nye høyder 1979 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden går i krig 1978 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Matador 1978 Instruktion Tv-serie
Bandefører Balling 1978 Medvirkende Tv-dokumentar
Olsen-banden + Data Harry sprenger verdensbanken 1978 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden deruda' 1977 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden & Dynamitt-Harry på sporet 1977 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Superfos Glasuld - et isoleret tilfælde 1976 Instruktion, Manus DK/Reklamefilm
Affæren i Mølleby 1976 Manus DK/Spillefilm
Kassen stemmer 1976 Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden for full musikk 1976 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden på sporet 1975 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-bandens siste bedrifter 1975 Manus U/Spillefilm
Olsen-bandens sidste bedrifter 1974 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden møter kongen og knekten 1974 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden og Dynamitt-Harry går amok 1973 Manus U/Spillefilm
Olsen-bandens store kup 1972 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden tar gull 1972 Manus U/Spillefilm
Ballade på Christianshavn 1971 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Hændeligt uheld 1971 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden i Jylland 1971 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Rend mig i revolutionen 1970 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Huset på Christianshavn 1970 Instruktion, Manus, Producer Tv-serie
Olsen-banden og Dynamitt-Harry 1970 Manus U/Spillefilm
Olsen-banden på spanden 1969 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Det var en lørdag aften 1968 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Olsen-banden 1968 Manus U/Spillefilm
Martha 1967 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Jeg er sgu min egen! 1967 Instruktion DK/Spillefilm
Slap af, Frede! 1966 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Slå først Frede 1965 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Halløj i himmelsengen 1965 Instruktion, Manus, Producer DK/Spillefilm
Landmandsliv 1965 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Døden kommer til middag 1964 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Sommer i Tyrol 1964 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Hvis lille pige er du? 1963 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Den kære familie 1962 Instruktion DK/Spillefilm
Pigen Gogo 1962 Instruktion U/Spillefilm
Cirkus Buster 1961 Instruktion, Drejebog DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor i forårshumør 1961 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Tro, håb og trolddom 1960 Instruktion, Manus, Producer DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor og Lotte 1960 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Forelsket i København 1960 Producer DK/Spillefilm
Poeten og Lillemor 1959 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Helle for Helene 1959 Producer DK/Spillefilm
6-dagesløbet 1958 Manus, Producer DK/Spillefilm
Guld og grønne skove 1958 Produktionsleder DK/Spillefilm
En kvinde er overflødig 1957 Producer DK/Spillefilm
Jeg elsker dig 1957 Producer DK/Spillefilm
Kispus 1956 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Qivitoq 1956 Instruktion DK/Spillefilm
På tro og love 1955 Manus DK/Spillefilm
Kongeligt besøg 1954 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Adam og Eva 1953 Instruktion, Manus DK/Spillefilm
Vi som går køkkenvejen 1953 Instruktion DK/Spillefilm
Vi arme syndere 1952 Instruktion, Produktionsleder DK/Spillefilm
Mød mig på Cassiopeia 1951 Produktionsleder DK/Spillefilm
Askepot 1950 Instruktør (dansk version) U/Spillefilm
Israel 1949 Instruktion, Foto, Produktion DK/Dokumentarfilm
For frihed og ret 1949 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Tolderi 1948 Instruktion DK/Dokumentarfilm
Diskret Ophold 1946 Instruktørassistent DK/Spillefilm
Ditte Menneskebarn 1946 Produktionsassistent DK/Spillefilm

Som Perrik

Titel År Funktion Kategori
Musik År Film Funktion
Mor 1958 Poeten og Lillemor Tekstforfatter