enda
Person

Michael Falch

(1956 – )

Sanger, skuespiller. Født 16/9 1956.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):


Bedst kendt som rockidol og forsanger i den fremtrædende gruppe Malurt har han mange trumfkort som filmskuespiller. Hans ydre skal af hård banan forenes med en desperado-følsomhed, der både virker gennemlevet og afspejler sig forførende i de blå, melankolske øjen og de markerede, livsmærkede træk. Og han kan sige replikker, så de smager godt af spontant liv.


Trods megen anerkendelse (deriblandt en Bodilpris) er det dog kun blevet til relativt få roller. Rock-karrieren har haft første prioritet, og selv om Falch har udtalt sig positivt om filmarbejdet, har han sagt nej til adskillige tilbud.


Han startede på toppen som René i Søren Kragh-Jacobsens generationssignalement "Isfugle" (1983) - en figur, som han efter eget udsagn har rastløsheden og uroen tilfælles med. Det er da også et meget overbevisende portræt af en fandenivoldsk og traumatiseret Københavnerrod, hvis hårdkogthed kun er fernis.


Falchs inspirationskilder som musiker har især været amerikanske (f. eks. Bruce Springsteen). Og i "Mord i mørket" (1986) er den mytiske Hollywood-indflydelse (Bogart!) da også tydelig, når han giver den som en hårdt levende, ensom ulv af en journalist, der tager på detektiv-mission i Københavns forbryderverden. Sune Lund-Sørensens filmatisering af Dan Turèlls succes-krimi er som helhed en ret stilløs affære, men der er upåklagelig stil over Falchs regnfrakkehelt og samtidig noget tiltrækkende hærget ved hans enspænder-figur.


Han gentager dygtigt rollen i den endnu mere banale provinsby-opfølger "Mord i Paradis" (1988) og spiller en afslappet, sympatisk far-figur i Erik Clausens børnefilms-hit "Tarzan Mama Mia" (1989). Men nu var han blevet far til tre og nedprioterede filmarbejdet. Han lod sig dog se som en usympatisk, bebrillet kulturkritiker i TV 2-serien "Karrusel" (1998) - "jeg har studeret anmeldelser i mange år, så det har ikke været svært at lave research på rollen (...) Jeg kan stadig huske 10 år gamle anmeldelser - ting, der er blevet skrevet og sagt, som endnu sidder i mig som torne". (Falch i Ekstra Bladet, 1997).


Han har også en gennemgående rolle som perfektionistisk retsmediciner i tv-serien "Rejseholdet" (2000-01), hvor han mest viser skiftevis vejrbidt charme og passende bekymrede miner. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi Musik
Titel År Funktion Kategori
Bitter Pille 2014 Bartender DK/Kort fiktion
Manden med de gyldne ører 2009 Michael Falch Tv-serie
Applaus 2009 Christian DK/Spillefilm
En vild familie 2002 Sloan U/Spillefilm
Karrusel 1998 Ulrich Thorn Tv-serie
Superdame 1991 Rolf Tv-film
Tarzan Mama Mia 1989 Rikkes far DK/Spillefilm
Station 13 1988 Arne Nystrøm/Arne Finn Jensen, gidseltag Tv-serie
Mord i Paradis 1988 Musik, Journalisten DK/Spillefilm
Mord i mørket 1986 Musik, Journalisten DK/Spillefilm
Isfugle 1983 René DK/Spillefilm
Stop forureningen Medvirkende DK/Reklamefilm
Musik År Film Funktion
Ulrichs tema 1988 Mord i Paradis Komponist
Mord i mørket 1986 Mord i mørket Komponist
Ud af mørket 1986 Mord i mørket Komponist
Ud af mørket 1986 Mord i mørket Tekstforfatter
Ud af mørket 1986 Mord i mørket Musikproducer
Ud af mørket 1986 Mord i mørket Sang