Kjeld Nørgaard

/F. 1938

Skuespiller. Født 8/10 1938.

Oprindelig uddannet skolelærer, men i 1963 blev han optaget på Det kgl. Teaters elevskole. Tilknyttet mindre scener som Boldhusteatret og Fiolteatret, men blev i 1987 ansat ved Det kgl. Teater. Fra 1998 freelance-skuespiller.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Kjeld Nørgaard er uden tvivl mest kendt og elsket som frøen Kaj i Danmarks Radios børne-tv-udsendelser om Kaj og Andrea. Programmet dukkede første gang op på tv-skærmen i 1971, og da man efter mange års pause relancerede serien i 1996, var det igen med Kjeld Nørgaard som stemme og tekstforfatter. Som Kaj har Kjeld Nørgaard skabt en af dansk tv's mindeværdige figurer: en fræk, komisk og gennemcharmerende karaktér, spillet med pondus og stor gennemslagskraft.

Hans filmroller har været spredte og for det meste små, men i 1990'erne er han trådt stadig tydeligere frem som en dygtig karakterskuespiller, ikke mindst i tv-serier. Han fik sin første filmrolle som 25-årig i den timelange amatørfilm "Hosekræmmeren", baseret på Blichers novelle. Større opmærksomhed vakte hans hovedrolle i genindspilningen af Morten Korch-klassikeren "De røde heste" (1968 - filmatiseret første gang i 1950), ikke mindst fordi han på dette tidspunkt havde gjort sig bemærket som en provokerende teaterdebattør. Annelise Meineches nye tynde version føjer farver og bredlærred til den gamle publikumstræffer, men som Korch-helten Ole Offer, der i originalen blev spillet af Poul Reichhardt, er Kjeld Nørgaard stiv og småkedelig, uanset at hans stemme har den rette mandige dybde.

Op gennem 1970'erne blev han en institution på tv, mens han på film hovedsaglig ses i perfiferien, f. eks. som SS-officer i besættelsesfilmen "Oktoberdage" (1970) og motorcykelbetjent i farcen "Fængslende feriedage" (1978). Men en større rolle fik han i ungdomsfilmen "Drengen der forsvandt" (1984), hvor han lægger afstand til børne-tv-hyggen i en fin præstation som den utro, småalkoholiserede familiefar, hvis søn stikker af hjemmefra.

Hans senere filmroller er igen små - til gengæld gør han sig stadig oftere og stærkere gældende på tv, f. eks. som den solide maltgører Niels Jensen i "Bryggeren" (1996), hvor han leverer en af den mislykkede series bedre præstationer. Og han bliver på sin vis ved øllet som bajerdrikkende socialdemokrat i Søren Faulis satire over normaldanskere, "Antenneforeningen" (1999) - et nådesløst morsomt portræt.

Han har pondus og hårdt blik som Mercedes-forhandleren og bedrageren Bent Falck i tv-serien "Taxa" (1997-99) - et uventet stærkt skurkeportræt af manden bag frøen Kaj, og i afsnit 4 og 6 af tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98) viser han mavesvær autoritet som politimester. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
1864 - brødre i krig 2016 Juul Sr. DK/Spillefilm
Albert 2015 Stemme DK/Spillefilm
Mænd og høns 2015 Færgefører DK/Spillefilm
Velkommen til Paradis 2015 Præst DK/Kort fiktion
Æsketroldene 2014 Stemme U/Spillefilm
Houdini 2014 Stemme U/Kort fiktion
Katusha 2014 Læge DK/Kort fiktion
Borgen 3 2013 Gregers Toft Tv-serie
Rango 2011 Stemme U/Spillefilm
Gnomeo & Julie 2011 Stemme U/Spillefilm
Headhunter 2009 Medvirkende DK/Spillefilm
Monsterjægerne 2009 Farfar DK/Spillefilm
Rejsen til Saturn 2008 Stemme DK/Spillefilm
Album 2008 Kristoffer Olufsen Tv-serie
Mors dreng 2007 Jens DK/Kort fiktion
Forbrydelsen 2007 Ebbe Skovgaard Tv-serie
2900 Happiness 2007 Karl Erik von Bech Tv-serie
Danni 2007 Købmand Tv-serie
De tre musketerer 2006 Kongen DK/Spillefilm
Sprængfarlig bombe 2006 Biografdirektør DK/Spillefilm
Solkongen 2005 Skovfoged DK/Spillefilm
Oskar & Josefine 2005 Thorsen DK/Spillefilm
Robotter 2005 Stemme U/Spillefilm
Lille Kylling 2005 Stemme U/Spillefilm
Den gode strømer 2004 Hans DK/Spillefilm
Inkasso 2004 Willy DK/Spillefilm
Snowys jul 2004 Stemme U/Kort fiktion
Krøniken 2004 Knudsen Tv-serie
Jesus & Josefine 2003 Thorsen Tv-serie
Ulvepigen Tinke 2002 Sognefoged DK/Spillefilm
Skoda 2001 Jørgen DK/Kort fiktion
Et juleeventyr 2001 Stemme U/Spillefilm
Eje veje væk 2001 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fruen på Hamre 2000 Ole DK/Spillefilm
Zacharias Carl Borg 2000 Medvirkende DK/Kort fiktion
Edderkoppen 2000 Asmus Tv-serie
Mifunes sidste sang 1999 Claires far DK/Spillefilm
Antenneforeningen 1999 Jørgen DK/Kort fiktion
Bornholms stemme 1999 Gustav DK/Spillefilm
Dybt vand 1999 Henning Tv-film
Albert 1998 Prangeren DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Bennys chef DK/Spillefilm
Brødrene Mortensens jul 1998 Skoleinspektør Tv-serie
Don Ranudo 1998 Guzman Tv-film
Strisser på Samsø 1997 Politimesteren Tv-serie
TAXA 1997 Bent Falk Tv-serie
Alle tiders julemand 1997 Sinter Klaas Tv-serie
GUFOL-Mysteriet 1997 Slikhandleren Tv-serie
Balladen om Holger Danske 1996 Stemme DK/Spillefilm
Bryggeren 1996 Niels Jensen Tv-serie
Kaj og Andrea - pænt goddag 1996 Stemme Tv-serie
Gotha - kult, kitsch og b-film 1996 Medvirkende Tv-serie
Kun en pige 1995 Borgmester DK/Spillefilm
Hallo, det er jul 1995 Stationsforstanderen Tv-serie
Verden er vaad og lys 1995 Medvirkende Tv-film
Nattevagten 1994 Chef 1 DK/Spillefilm
Løvernes konge 1994 Stemme U/Spillefilm
Eventyret om borgen bag tågen 1992 Stemme DK/Kort fiktion
Mørklægning 1992 Medvirkende Tv-serie
Bare løgn! 1991 Morfar DK/Kort fiktion
Skønheden og udyret 1991 Stemme U/Spillefilm
Ugeavisen 1990 Kølle Tv-serie
Miraklet i Valby 1989 Politimand DK/Spillefilm
Ved vejen 1988 Kiær DK/Spillefilm
Oliver & Co 1988 Stemme U/Spillefilm
Station 13 1988 Petersen, politi Tv-serie
Ballerup Boulevard 1986 Fængselesbetjent DK/Spillefilm
Rejsen til Amerika 1986 Stemme U/Spillefilm
Ingen kære mor 1985 Jens Tv-film
Drengen der forsvandt 1984 Jonas' far DK/Spillefilm
Anthonsen 1984 Medvirkende Tv-serie
Kurt og Valde 1983 Borgmester DK/Spillefilm
Det parallelle lig 1982 Ekspedient DK/Spillefilm
Krigsdøtre 1981 Andreas Tv-serie
Attentat 1980 Folketingsbetjent Rolf Askjær DK/Spillefilm
Verden er fuld af børn 1980 Kollektivist DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Motorcykelbetjent DK/Spillefilm
Vinterbørn 1978 Bredo, Veronicas mand DK/Spillefilm
Ret beset 1978 Prop Tv-serie
Piger til søs 1977 Sømand DK/Spillefilm
Den dobbelte mand 1976 Civilbetjent DK/Spillefilm
Familien Gyldenkål sprænger banken 1976 Ejendomsinspektør DK/Spillefilm
En by i provinsen 1976 Victor Enevold Tv-serie
Snart dages det brødre 1974 Mundberg Tv-film
Fjernsynet flimrer 1974 Hr. Borch Tv-film
Her bor de gale 1973 Medvirkende Tv-film
Kommunisten 1971 Medvirkende Tv-film
Oktoberdage 1970 SS-officer DK/Spillefilm
Trekanter 1969 Medvirkende DK/Spillefilm
Nå, drenge, hvordan går det? 1969 Medvirkende Tv-film
Mildest talt 1969 D Tv-film
Legestue 1969 Stemme Tv-serie
De røde heste 1968 Ole Offer DK/Spillefilm
Kys mig på tåen 1968 Medvirkende Tv-film
En spurv i tranedans 1968 Klint Tv-film
Juno og påfuglen 1967 Medvirkende Tv-film
Hosekræmmeren 1963 Espen DK/Kort fiktion
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412