Birgitte Federspiel

1925-2005

Skuespiller. Født 6/9 1925 - død 2/2 2005, 79 år gammel. Datter af skuespiller Ejner Federspiel (1896-1981) og skuespillerinde Gunver Fønss.

Uddannet på Frederiksberg Teaters elevskole 1943-45. 1945-47 ved Odense Teater, 1947-62 på Folketeatret, 1962-65 på Det ny Teater og siden 1979 fast knyttet til Odense Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Hendes høje, slanke skikkelse og åndfuldt-forfinede træk giver hende naturligt rollen som borger-kvinden med aristokratisk præg og dannet stemmeføring. Og det lidt søvnige, slørede bliks hang til det sørgmodige antyder ofte tragiske undertoner. Men der har været afvigelser fra normen, mest bemærkelsesværdigt i Carl Th. Dreyers "Ordet".

Som teenager fik hun to småroller, og derefter blev det nogle år kun til ret ordinære biroller, f. eks. sorgfuld svigtet kæreste i "I de lyse nætter" (1948). Hun illuderer godt i en birolle som den begavede lægedatter i Ole Palsbos satire "Familien Schmidt" (1951). Men i 1952 fik hun hovedrollechancen med komedien "Kærlighedsdoktoren", hvor hun som bebrillet, overbeskyttet akademiker gennemfører det store forældreopgør ved på egen hånd at drage til Hornbæk. Helge Kjærulff-Schmidts akavede brevkasse-redaktør Tante Oda er den uventede prins i den underholdende Askepot-historie, hvor Federspiel kun menes at kunne stråle i skønhed, hvis hun smider sine akademikerbriller.

Hun spidder præcist en lunefuld primadonna i Johan Jacobsens endnu mere underholdende "Vi som går stjernevejen" (1956), men alvoren er hendes naturlige element, som det ses af hendes stærke, varme og renfærdige gårdmandskone Inger i Dreyers "Ordet" (1955). Her skinner en fint antydet humor dog også igennem i hendes scener med faderen Henrik Malberg.

Hun udkæmper en tapper kamp med patetisk-teatralske replikker i Johan Jacobsens sommerhus-kammerspil "En fremmed banker på" (1959), hvor hendes samlejescene med Preben Lerdorff Ryes kollaboratør fremkaldte et censurforbud, der endte med et fraklip på ni sekunder. - "Birgitte Federspiel giver sig hen", lød en anmelderoverskrift med slet skjult misbilligelse (Berlingske Tidendes Svend Kragh-Jacobsen).

Herefter står den på biroller af stærkt vekslende kvalitet. Hun omfortolker dristigt Kulsoen i "Gøngehøvdingen" (1960) som seksuelt udfordrende, men resultatet er overstyret. Og som den lesbiske nabo i Johannes V. Jensen-filmen "Gudrun" (1963) og den hysteriske hustru, der får endefuld i "Dyden går amok" (1966), går det endnu værre. Bedre er hendes rendyrkede skurkinde i "Drømmen om det hvide slot" (1961) og følelsesbevægede skovrider-frue i Herman Bang-filmen "Tine" (1964).

Hun er psykiater i den engelske science fiction-film "Z. P. G." (1972) med Oliver Reed og Geraldine Chaplin; ses i kuriøst samspil med faderen Ejner Federspiel i "Olsen-banden går amok" (1973), kun en lille rolle; er pudsig som Jørgen Rygs forvirrede mor i "Fængslende feriedage" (1978); og statelig som dronning Caroline Amalie i "Peter von Scholten" (1987). Samme år ses hun igen af et verdenspublikum, nu som vestjysk præstedatter i "Babettes Gæstebud". Selv om hun som type snarere hører hjemme i Bredgades fornemme borgerstuer, når hun i de afsluttende måltidscener frem til øjeblikke af stærk, renfærdig følelse, især i samspillet med Jarl Kulle. Hun har næppe nogensinde været smukkere.

Lidt inde i 1990'erne får hun igen gang i filmkarrieren og yder en med god grund Bodil-nomineret præstation som den demente plejehjemspatient i Helle Ryslinges "Carlo og Ester" (1994), et dristigt, kompromisløst og rørende portræt. Hun ses desuden i afsnit 9 og 11 af tv-serien"Taxa" (1997-99) i en mindre rolle som mor til Jesper Langbergs direktør Magnussen. I Jesper W. Nielsens børnefilm for voksne, "Forbudt for børn" (1998), er hun den lettere groteske bedstemor. Endelig er hun i splatter-gyseren "Kat" (2001) gevaldig i stødet som ildevarslende åndemanerske med udpræget talent for jobbet. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Kat 2001 Gundine DK/Spillefilm
Indien 1999 Gammel dame DK/Kort fiktion
Forbudt for børn 1998 Mormor DK/Spillefilm
TAXA 1997 Medvirkende Tv-serie
Barbara 1997 Ellen Katrine DK/Spillefilm
Ogginoggen 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Lykkefanten 1997 Medvirkende DK/Kort fiktion
Carl Th. Dreyer - Min metier 1995 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Buldermanden 1995 Mormor DK/Kort fiktion
Carlo & Ester 1994 Viola, Carlos kone DK/Spillefilm
At ha' eller ikke 1994 Medvirkende Tv-film
Babettes gæstebud 1987 Martine DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 Dronning Caroline Amalie DK/Spillefilm
Sidste akt 1987 Lotta Bainbridge DK/Spillefilm
Min farmors hus 1984 Tante Laura DK/Spillefilm
Vera 1984 Medvirkende DK/Kort fiktion
For menneskelivets skyld 1983 Kvinde Tv-film
Firmaskovturen 1978 Frk. Asmussen DK/Spillefilm
Fængslende feriedage 1978 Cornelia, Henrys mor DK/Spillefilm
Matador 1978 Baronesse Tv-serie
Else Kant 1978 Medvirkende Tv-serie
Nyt legetøj 1977 Anna DK/Spillefilm
Pas på ryggen, professor! 1977 Ægtepar i kunstforretning/kone DK/Spillefilm
Julefrokosten 1976 Frk. Asmussen DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 "Silden" DK/Spillefilm
Nitten røde roser 1974 Louise Bech DK/Spillefilm
Nøddebo Præstegård 1974 Fru Blicher DK/Spillefilm
Olsen-banden går amok 1973 Ragna, købmandens datter DK/Spillefilm
Fru Geesches frihed 1973 Fru Geesche Tv-film
Sæsonen slutter 1971 Alice Tv-film
- og så er der bal bagefter 1970 Astrid DK/Spillefilm
Den røde kappe 1967 Kong Håmunds enke DK/Spillefilm
9 ordbilleder 1967 Medvirkende Tv-film
Naboer 1967 Medvirkende Tv-film
Sult 1966 Ylajalis søster DK/Spillefilm
Dyden går amok 1966 Ina, Edwards hustru DK/Spillefilm
Søskende 1966 Irene DK/Spillefilm
Den skaldede sangerinde 1966 Fru Smith Tv-film
Leg med ilden 1966 Medvirkende Tv-film
Topaze 1966 Medvirkende Tv-film
Stillads 1966 Medvirkende Tv-film
I krydsild 1965 Medvirkende Tv-film
Døden kommer til middag 1964 Merete Lindberg DK/Spillefilm
Tine 1964 Fru Berg DK/Spillefilm
Den gamle 1964 Medvirkende Tv-film
Bureauslaven 1964 Medvirkende Tv-film
Natteherberget 1964 Medvirkende Tv-film
Dronningens vagtmester 1963 Kulsoen DK/Spillefilm
Gudrun 1963 Gudruns værtinde DK/Spillefilm
Hvis lille pige er du? 1963 Fru Jansen DK/Spillefilm
Drømmen om det hvide slot 1962 Fru Strand, Susannes stedmor DK/Spillefilm
Komtessen 1961 Sonia Hardenborg DK/Spillefilm
Gøngehøvdingen 1961 Kulsoen DK/Spillefilm
Den sidste vinter 1960 Anne, lægens kone DK/Spillefilm
En fremmed banker på 1959 Vibeke DK/Spillefilm
Charles tante 1959 Donna Lucia d'Alvadorez DK/Spillefilm
Den stærkeste 1959 Medvirkende Tv-film
En kvinde er overflødig 1957 Ester, enkefru Tangs datter DK/Spillefilm
Amor i telefonen 1957 Misse, Liebergs kone DK/Spillefilm
Var det en drøm? 1957 Medvirkende Tv-film
Kispus 1956 Dora, societydame DK/Spillefilm
Vi som går stjernevejen 1956 Nana, Empire Teatrets primadonna DK/Spillefilm
De 22 år 1956 Medvirkende Tv-film
Ordet 1955 Inger, Mikkels kone DK/Spillefilm
En kvinde er overflødig 1955 Medvirkende Tv-film
Adam og Eva 1953 Tove, antikvarboghandlerens kone DK/Spillefilm
Kærlighedsdoktoren 1952 Bente Berg DK/Spillefilm
Familien Schmidt 1951 Gerd, Møllers datter DK/Spillefilm
Susanne 1950 Doris Rudholt DK/Spillefilm
For frihed og ret 1949 Medvirkende DK/Spillefilm
I de lyse Nætter 1948 Grethe, kusine DK/Spillefilm
Jeg mødte en Morder 1943 Pigespejder DK/Spillefilm
Ta' Briller paa 1942 Birgit, Ægteparret Ernsts Datter DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412