Ole Ernst

1940-2013

Skuespiller. Født 16/5 1940, død 1/9 2013.

Uddannet på Odense Teaters elevskole 1964-67 efter at have arbejdet som scenemedhjælper på Svalegangen i Århus. Har en stor del af karrieren været knyttet til Det kgl. Teater.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Ole Ernst fik sit filmgennembrud i en periode, hvor den unge danske mand på film især repræsenteredes af skuespillerkønne og artige typer som Peter Steen, Frits Helmuth, Finn Storgaard og Peter Bonke.

Ernst bringer et krydret og dengang højst tiltrængt pust af storby og rå virkelighed ind i dansk film - først med sin barske Benny i "Det er nat med Fru Knudsen" (1971) og derpå med sin klassiske Per-figur i tre film af Hans Kristensen, "Flugten" (1973), "Per" (1975) og "Blind makker" (1976). Vesterbro-roden med den ru stemme, den upolerede diktion og den rappe, musikalske replik er en nyskabelse i dansk film og blev delvis videreført af Allan Olsen ("Johnny Larsen") og Thomas Bo Larsen ("De største helte", "Festen"). Og det er selvfølgeligt ikke tilfældigt, at alle tre skuespillere stammer fra et arbejdermiljø.

Per er den redebonne, altid svigtede gangsterhåndlanger, der ikke gennemskuer det spil, bagmændene har for, fordi han reagerer ureflekteret. Men netop det spontane og emotionelle er figurens mest tiltrækkende side, fremragende formidlet af Ole Ernst - i Per forelsker han sig i kapitalistdronningen Agneta Ekmanner og får en erotisk uddannelse i nogle af de fineste kærlighedsscener i nyere dansk film, selv om forholdet er dømt til en hurtig undergang. Per er stadig en fribytter, men i Blind makker bliver han indfanget af familien og småborgerligheden og er nu et tæmmet redskab for magtmenneskene.

Ole Ernsts fare var selvfølgelig at blive hængende i Per-rollen, men han var op gennem 1970'erne i rivende udvikling som karakterskuespiller på Det kgl. Teater, og snart meldte nye filmopgaver sig.

Hans politiassistent Holm i en række Olsen-bande-film er ganske vist ikke stort mere end en passabel karikatur, men der er autoritet over hans bankrøver i "Måske ku' vi" (1976) og hans politiassistent i "Terror" (1977). Og i Ole Roos' Tom Kristensen-filmatisering "Hærværk" (1977) får han den store udfordring at forvandle sig til intellektuel litterær journalist på legendarisk druk-nedtur. Desværre bliver det til en mærkeligt indskrumpet udgave af Jastrau som en følelsesdrænet dødbider, pansret og umusikalsk - en konsekvent og tilsyneladende stramt instruktørstyret, men enstonig præstation, der først for alvor fanger en livsgnist i slutscenen med Poul Bundgaards Kjær.

I Edward Flemings komedie "Lille spejl" (1978) er han en rar gift grønthandler, som bøsse-hovedpersonen Frits Helmuth er lun på, og i Esben Høilund-Carlsens parforholdskomedie "Slingrevalsen" (1981) ses han som Solbjørg Højfeldts lidt for dameglade og lettere sarkastiske ægtemand. I begge film viser han besnærende underspil i meget normale roller. Fra nu af er der ingen tvivl: Ernst har endegyldigt lagt roden bag sig og går ind i en ny fase af filmkarrieren, hvor han relativt sjældent får hovedroller, men til gengæld viser sin store pålidelige alsidighed i en række biroller.

Han har den naturlige pondus, der tæller på lærredet - og samtidig et skær af mandig menneskelighed, af ironisk eller underspillet engagement, der sikrer hans mange autoritetsfigurer mod at blive kedsommeligt tørre. I de to Dan Turèll-filmatiseringer, "Mord i mørket" (1986) og "Mord i paradis" (1988) glider hans barske politikommissær Ehlers naturligt ind i billedet som supplement til stjernen Michael Falch.

Men Ernsts største præstation i 1980'erne er hans fallittruede landmand Knud i Morten Arnfreds "Der er et yndigt land" (1983), hvor hans indre og ydre styrke giver den uforskyldte nedtur en særlig resonans. Med den fødte filmskuespillers præcision og autoritet fanger han figurens sving fra det målbevidste til det rådvilde, fra trodsig stædighed til sårbar varme.

Han har mindre gennemslagskraft i titelrollen i Palle Kjærulff-Schmidts vaklende 'storfilm' "Peter von Scholten" (1987), hvor han ofte synes ilde tilpas (og tømmermandshæs!) på de bonede gulve. Og hans stationsforstander Bai i Max von Sydows "Ved vejen" (1988) er kompetent, men rigeligt bamse-rar. Herefter klæder det ham at spille en skarpere skurkerolle som i Linda Wendels "Lykken er en underlig fisk" (1989), hvor han fuldt ud overbeviser som tyrannisk fabriksejer og Helle Ryslinges deltids-elsker.

Hans ryggesløse godsejerpatriark i Anders Refns "Sort høst" (1993) efter Gustav Wied står som hans centrale filmpræstation i 1990'erne, fuld af utæmmelig skræmmende kraft. En mand, der lever sine lyster og laster hæmningsløst ud og ironisk nok finder Gudstroens sidste redningsstrå, da han endelig fældes på sine gerninger.

Han er lige akkurat dækkende, men heller ikke mere, som livsnydende filmproducent i beigefarvet kamelsuldfrakke i tv-serien "Mørklægning" (1992), instrueret af Palle Kjærulff-Schmidt efter en Besættelsestidshistorie af Anders Bodelsen. Det er en større birolle, i lighed med hans bevidst anonyme kaptajn Henriksen i den livlige norske film "Telegrafisten" (1993), hvor han er castet mod sin type som hovedpersonens farveløse danske rival. Men ellers rummer tiåret mest småroller, f. eks. igen en politirolle i gyseren "Besat" (1999). Mere usædvanlig for ham er hans grotesk underdanige kroejer i Søren Faulis historiske parodi-farce "Grev Axel" (2001) - måske et varsel om kommende komiske roller. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Broen 2 2013 Knud Tv-serie
Ronal Barbaren 2011 Stemme DK/Spillefilm
Tour de Force 2010 Peder DK/Spillefilm
Krokodillerne 2009 Gerts far DK/Spillefilm
Madagascar 2 2008 Stemme U/Spillefilm
Næste skridt 2007 Mads' far DK/Spillefilm
Den sidste dør 2007 Medvirkende DK/Kort fiktion
Biler 2006 Stemme U/Spillefilm
Over hækken 2006 Stemme U/Spillefilm
Madagascar 2005 Stemme U/Spillefilm
Brutal incasso 2005 Grandpa DK/Spillefilm
Lars von Trier anekdoter 2005 Medvirkende Tv-dokumentar
Tæl til 100 2004 Jensen DK/Spillefilm
Inkasso 2004 Holger DK/Spillefilm
Hans 2004 Studievejlederen DK/Kort fiktion
Rembrandt 2003 Frank, Micks far DK/Spillefilm
Zigbrandtsens dans 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Okay 2002 Netes far DK/Spillefilm
Skatteplaneten 2002 Stemme U/Spillefilm
Debutanten 2002 Claudius DK/Kort fiktion
Grev Axel 2001 Kroejer DK/Spillefilm
Kommissarie Winter 2001 Bedrup Tv-serie
The Hayflick Limit 2000 Medvirkende DK/Kort fiktion
Besat 1999 Bentzon DK/Spillefilm
Sandhedens hævn 1999 Abraham Tv-film
Kajen mod vest 1999 Maurice Koch Tv-film
Menneskereden 1999 Frede Tv-film
H.C. Andersen og den skæve skygge 1998 Stemme DK/Spillefilm
Albert 1998 Høkeren DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste stik 1998 Unge Holm DK/Spillefilm
Ørnens øje 1997 Stemme DK/Spillefilm
Den attende 1996 Dommer DK/Spillefilm
En fri mand 1996 Frank Møller Tv-serie
Bryggeren 1996 P.F.Lunde Tv-serie
Hører du ikke hva jeg sier! 1995 Psykologen U/Spillefilm
Hemmeligheden 1994 Medvirkende Tv-film
Alle tiders jul 1994 Christian II Tv-serie
Sort høst 1993 Nils Uldahl-Ege DK/Spillefilm
Telegrafisten 1993 Kaptajn Henriksen U/Spillefilm
Masturbator 1993 Medvirkende Tv-film
Gøngehøvdingen 1992 Rasmus, smed Tv-serie
Mørklægning 1992 Otto Baumann, filmproducent, bankier Tv-serie
Bananen - skræl den før din nabo! 1990 Politidirektør DK/Spillefilm
Lykken er en underlig fisk 1989 Sandvig, fabriksejer DK/Spillefilm
Mord i Paradis 1988 Politikommissær Ehlers DK/Spillefilm
Ved vejen 1988 Bai DK/Spillefilm
Jeg selv er icke mig 1988 Speaker DK/Dokumentarfilm
Station 13 1988 Erik Therkildsen, vagthavende vicepoliti Tv-serie
Epidemic 1987 Medvirkende DK/Spillefilm
Peter von Scholten 1987 Peter von Scholten DK/Spillefilm
Tjernobyl efteråret 1987 Speaker DK/Dokumentarfilm
Opløsning 1987 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ballerup Boulevard 1986 Lærer DK/Spillefilm
Mord i mørket 1986 Politikommissær Ehlers DK/Spillefilm
Take It Easy 1986 Antikvitetshandler Vedel DK/Spillefilm
Elise 1985 Lægen, hendes mand DK/Spillefilm
De flyvende djævle 1985 Festdeltager DK/Spillefilm
Den kroniske uskyld 1985 Poul, Fru Riemers tidligere ven DK/Spillefilm
Strindberg - et liv 1985 Hansen Tv-serie
Robotten er blød 1985 Speaker DK/Dokumentarfilm
Drengen der forsvandt 1984 Tom, fhv. pilot DK/Spillefilm
Min farmors hus 1984 Pastor Møller DK/Spillefilm
Rainfox 1984 Kriminalassistent Gertz DK/Spillefilm
Samson og Sally 1984 Stemme DK/Kort fiktion
Der er et yndigt land 1983 Knud, svineproducent DK/Spillefilm
Kasimir og Karoline 1983 Merkl Frans Tv-film
Pengene eller livet 1982 Dr. Morten Weber DK/Spillefilm
Ny dansk energi 1982 Speaker DK/Dokumentarfilm
Udvikling 1982 Bjørn Larsen Tv-serie
Jonas 1982 Medvirkende Tv-film
Kreditorer 1982 Medvirkende Tv-film
Har du set Alice? 1981 Johan, Døgnkontakten DK/Spillefilm
Olsen-banden over alle bjerge 1981 Kriminalbetjent Holm DK/Spillefilm
Olsen-bandens flugt over plankeværket 1981 Kriminalbetjent Holm DK/Spillefilm
Slingrevalsen 1981 Søren DK/Spillefilm
Fugleskræmslet 1981 Medvirkende DK/Kort fiktion
Helligtrekongersaften 1981 Medvirkende Tv-film
Undskyld vi er her 1980 Bolighaj DK/Spillefilm
Vores år 1980 Karl Randers Tv-serie
Olsen-banden overgiver sig aldrig 1979 Kriminalbetjent Holm DK/Spillefilm
Rend mig i traditionerne 1979 Elsker i buskads DK/Spillefilm
Sanct Hansaften-spil 1979 Harlekin Tv-film
Elskeren 1979 Medvirkende DK/Kort fiktion
Fængslende feriedage 1978 Tam DK/Spillefilm
Lille spejl 1978 Tom DK/Spillefilm
Olsen-banden går i krig 1978 Kriminalbetjent Holm DK/Spillefilm
Hærværk 1977 Ole Jastrau DK/Spillefilm
Terror 1977 Kriminalassistent Brask DK/Spillefilm
Side om side for rødt 1977 Charlie Tv-film
Blind makker 1976 Per DK/Spillefilm
Den korte sommer 1976 Teaterregissør DK/Spillefilm
Måske ku' vi 1976 Bankrøver DK/Spillefilm
Olsen-banden ser rødt 1976 Kriminalbetjent Holm DK/Spillefilm
Frøken Julie 1976 Jean Tv-film
Figaros bryllup 1976 Medvirkende Tv-film
Frk. Julie 1976 Medvirkende Tv-film
Bejleren - en jysk røverhistorie 1975 Røver Per DK/Spillefilm
Kun sandheden 1975 Sømand DK/Spillefilm
Olsen-banden på sporet 1975 Kriminalbetjent Holm DK/Spillefilm
Per 1975 Per DK/Spillefilm
Olsen-bandens sidste bedrifter 1974 Kriminalbetjent Holm DK/Spillefilm
Flugten 1973 Per DK/Spillefilm
Privatlivets fred 1973 Medvirkende Tv-film
Don Juan 1973 Medvirkende Tv-film
Den første kreds 1972 Ruska Doronin DK/Spillefilm
Sejle op ad åen 1972 Rasmussen Tv-film
Dronningen 1972 Medvirkende Tv-film
Stoppested 1972 Evert Tv-film
Det er nat med fru Knudsen 1971 Benny DK/Spillefilm
Morfar i parken 1971 Robert Tv-film
Efteraber 1970 Ole Andersen Tv-film
Fange med eskorte 1970 Jupp Tv-film
Vinderen 1970 Jerry Tv-film
Småborgerbryllup 1970 Brudgommen Tv-film
Alt, hvad jeg ejer, får jeg igen 1970 Bruno Tv-film
Stormvarsel 1968 Orla DK/Spillefilm
Min søsters børn på bryllupsrejse 1967 Mand der afleverer campingvogn DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412