Bodil Jørgensen

/F. 1961

Skuespiller. Født 3/6 1961

Uddannet på Statens Teaterskole 1986-90.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

I 1992 kaldte en journalist hende i en overskrift for en "humørbombe" og i 1998 noterede en anden, hvor ofte hun grinede under et interview. Men det er i to hovedroller som den lidende kvinde, Bodil Jørgensen har gjort et stærkt indtryk, først og fremmest i Lars von Triers Dogmefilm "Idioterne" (1998), men også i Katrine Wiedemanns krasse Morten Korch-filmatisering "Fruen på Hamre "(2000).

Hendes sorgtyngede Karen, der i "Idioterne" optages i fritidskollektivet af spassere, er en af den slags figurer, der præger en hel film ved at sende emotionelle bølgebevægelser ud over scener, hvor skuespillerinden ikke selv optræder. Med sine dybtfølte udtryk for undren, smerte, taknemmelighed og rådvildhed skaber hun en figur af naiv hjerte-renhed. Et sart menneske med en aura af poesi og antydede åndelige dimensioner.

Meget af den samme hypersensitivitet og sjælelige styrke trods alt lægger hun i titelrollen i "Fruen på Hamre", men her kommer det indadvendte og drømmeriske ved hendes væsen gennem gentagelsen til at virke noget manieret og masochistisk. Så meget mere som rollen kalder på en regulær råkraft, hun ikke helt besidder. Men også her interesserer hun konstant med sin mærkeligt kejtede sjælfuldhed og tøvende replikføring.

Hun tog allerede hul på det drømmeriske i en hovedrolle som videnskabskvinde i Jytte Rex' lidet sete spillefilm "Planetens spejle" (1992), hvor hun spiller sammen med Ole Lemmeke. Her stod hendes anderledes type godt til filmens kryptiske, kringlede fortælleforløb.

Men efter småroller i "Russian Pizza Blues" (1992) og "Kun en pige" (1995) viser hun sin spændvidde i en større birolle som kuldslået, næstkommanderende nonne i "Nonnebørn" (1997) og - endnu mere overraskende - som skarptunget, jysktalende Bodega-dame, der lægger an på Lars Bom i tv-serien "Strisser på Samsø" (1997-98). Uden held, hvorefter hun altid har en stikpille parat til ham bag bardisken. Også hendes snobbede søster Josephine i Jane Aamund-filmatiseringerne "Klinkevals" (1999) og "Juliane" (2000) viser, at hendes register er større end de dominerende portrætter af kvinde-martyrer lader ane. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Aldrig mere i morgen 2017 Englen DK/Spillefilm
Dyrene i Hakkebakkeskoven 2017 Stemme U/Spillefilm
Badehotellet 4 2017 Molly Andersen Tv-serie
Forældre 2016 Vibeke, 52 år DK/Spillefilm
Den magiske juleæske 2016 Stemme DK/Spillefilm
En rød løber for Asta Nielsen 2016 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Albert 2015 Stemme DK/Spillefilm
Mænd og høns 2015 Ellen Abbott DK/Spillefilm
En chance til 2015 Retsmediciner DK/Spillefilm
Mennesker bliver spist 2015 Ingelise DK/Spillefilm
Badehotellet 2 2015 Molly Andersen Tv-serie
Badehotellet 3 2015 Molly Andersen Tv-serie
Far til fire - Onkel Sofus vender tilbage 2014 Fru Sejersen DK/Spillefilm
All Inclusive 2014 Lise DK/Spillefilm
Serena 2014 Mrs. Sloan U/Spillefilm
Otto er et næsehorn 2013 Stemme DK/Spillefilm
Badehotellet 1 2013 Molly Andersen Tv-serie
Det slører stadig 2013 Apoteker Tv-serie
Rytteriet II 2013 Div. roller Tv-serie
Hvidsten Gruppen - nogle må dø for at andre kan leve 2012 Gudrun Fiil DK/Spillefilm
Den skaldede frisør 2012 Lizzie DK/Spillefilm
Gummi T 2012 Stemme DK/Spillefilm
Alting 2012 Jettes mor DK/Kort fiktion
Piggy 2012 Stemme DK/Kort fiktion
Hvem brænder børnene i helvede? 2011 Medvirkende DK/Kort fiktion
Ronal Barbaren 2011 Stemme DK/Spillefilm
Lykke 2011 Jette Dam Tv-serie
Gnomeo & Julie 2011 Stemme U/Spillefilm
Jensen & Jensen 2011 Stemme DK/Spillefilm
Hjælp, det er jul 2011 Helles mor Tv-serie
Smukke mennesker 2010 Ingeborg DK/Spillefilm
Hævnen 2010 Rektor DK/Spillefilm
Rytteriet 2010 Medvirkende Tv-serie
Den 2. side 2010 Birthe Tv-serie
Se min kjole 2009 Barbaras mor DK/Spillefilm
Winnie og Karina - The movie 2009 Gerda DK/Spillefilm
Næste gang bliver vi fugle 2009 Sig selv DK/Dokumentarfilm
Oldboys 2009 Bente DK/Spillefilm
Prut og Pølle - jagten på far 2009 Pruts mor Tv-serie
Frode - og alle de andre rødder 2008 Fru Rask DK/Spillefilm
Frygtelig lykkelig 2008 Bartender DK/Spillefilm
Album 2008 Musse Rolsted Tv-serie
Hjemve 2007 Myrtle DK/Spillefilm
Mig & Che 2007 Ches mor DK/Kort fiktion
Til døden os skiller 2007 Sygeplejersken DK/Spillefilm
De unge år 2007 Katrine Bonfils DK/Spillefilm
Der var engang en dreng - som fik en lillesøster med vinger 2006 Karin fra kommunen DK/Spillefilm
Partus 2006 Elisabeth DK/Kort fiktion
Anklaget 2005 Skolepsykolog DK/Spillefilm
Voksne mennesker 2005 Francs mor DK/Spillefilm
In Transit 2005 Bartender DK/Kort fiktion
Jul i Valhal 2005 Sif Tv-serie
Det danske dogmeri 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Tilbageblik på Idioterne 2005 Medvirkende DK/Dokumentarfilm
Jeg er bare den logerende 2005 Medvirkende DK/Kort fiktion
Silkevejen 2004 Hendes veninde DK/Spillefilm
Krøniken 2004 Astrid Nørregaard Tv-serie
De grønne slagtere 2003 Tina DK/Spillefilm
Pagten 2003 Johanne DK/Kort fiktion
Frøernes spådom 2003 Stemme U/Spillefilm
Jesus & Josefine 2003 Jytte Tv-serie
Er du skidt, skat? 2003 Bjørk Tv-serie
Febris 2003 Medvirkende DK/Kort fiktion
Send mere slik 2001 Lissi, Grise-Knuds kone DK/Spillefilm
At klappe med een hånd 2001 Grædende enke DK/Spillefilm
Juliane 2000 Josephine DK/Spillefilm
Fruen på Hamre 2000 Bente DK/Spillefilm
Den vægelsindede 2000 Terentia Tv-film
Klinkevals 1999 Josephine DK/Spillefilm
Klinkevals - Juliane 1999 Josephine Tv-serie
Kajen mod vest 1999 Monique Tv-film
Skybrud 1999 Medvirkende Tv-film
Menneskereden 1999 Stellar Tv-film
Janes drøm 1999 Josephine Tv-dokumentar
Idioterne 1998 Karen DK/Spillefilm
De ydmygede 1998 Sig selv/Karen DK/Dokumentarfilm
Strisser på Samsø 1997 Bodil Tv-serie
Sunes familie 1997 Sygeplejerske DK/Spillefilm
Nonnebørn 1997 Augustina DK/Spillefilm
Kun en pige 1995 Gudrun DK/Spillefilm
Den nye familie 1994 Medvirkende Tv-film
Planetens spejle 1992 Videnskabskvinden DK/Spillefilm
Russian pizza blues 1992 Lottes veninde DK/Spillefilm
Y som Yrsa 1991 Medvirkende DK/Kort fiktion
Tusmørket 1990 Tine Tv-film
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

DFI-Nyheder og artikler

Syv x Bodil Jørgensen (26. februar 2015)

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412