Kim Bodnia

/F. 1965

Skuespiller. Født 12/4 1965.

Uddannet på Statens Teaterskole 1987-91.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Han kom ind i dansk film på et tidspunkt, da pænheden var kvælende, og Ole Lemmekes individua-lisme var det eneste bud på ung mandlig heltestatus.

I "Nattevagten" (1994) fik man den første filmiske 1990'er-skildring af generationen på vej til de 30, og Bodnia slår stærkt igennem som den uberegnelige studerende Jens, der leger med ondskab og grænseløs lysttilfredsstillelse.

Bodnia har en pirrende uigennemskuelighed, blandet med et stænk af smerte - i en kombination, man kender bedre fra Robert De Niros og Al Pacinos præstationer end fra dansk film.

Og i "Pusher" (1996) fængsler han - som tough narkohandler i knibe - ved at fastholde noget gådefuldt og selvtilstrækkeligt i en rolle, hvor macho-attituden ubarmhjertigt tyndslides, mens han kæmper med de indre dæmoner. De emotionelle kontaktpunkter forbliver fatalt indkapslede, og usentimentalt viser han den følelsesforskansede enegængers dødsrute mod nulpunktet.

Han debuterer ganske kort som udsmider i "En afgrund af frihed" (1989) og fik sin første større rolle som bankrøveren Samson, der tager den stilfærdige bankfunktionær Ulla Henningsen som gidsel i norske Maria Sødahls talentfulde afgangsfilm fra Filmskolen, "Bulldozer" (1993). Da han vil skille sig af med gidslet, nægter hun at forlade ham.

Hans enøjede hævner i Jesper W. Nielsens historiske drama "Den sidste viking" (1996) er effektfuld, og i "Bleeder" (1999) viderefører han - med samme instruktør som i "Pusher", Nicolas Winding Refn - sin desperadofigur herfra, men nu uden at blive bakket op af en farverig miljøskildring. Med rudimentære replikker skal Bodnia bygge figuren op indefra som en tikkende desperationsbombe, og det gør han med betydelig intensitet.

Derimod ligger den sorte komedie som den barske chefgangster Harald i "I Kina spiser de hunde" (1999) mindre naturligt for ham - han spiller figuren så straight, at han bliver mere ubehageligt afstumpet end grusomt morsom.

Bodnia er blevet stjerne på ret få præstationer, og hans register har hidtil været temmelig begrænset - især når man sammenligner ham med andre af 1990'ernes fremtrædende filmnavne som Thomas Bo Larsen, Ulrich Thomsen, Peter Gantzler og Anders W. Berthelsen, der alle har vist flere farver på paletten.

Men på sit snævre felt - den pansrede mand i krise, vaklende på kanten af det psykopatiske - har Bodnia sat sig stærkt igennem med sin helt egen, udanske karisma. Han kan virke lige farlig og uforudsigelig, hvad enten han eksploderer og forholder sig i ro. Og det er ikke noget ringe talent at have i hyggens land Danmark. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Shepherd Lonely 2016 Medvirkende DK/Kort fiktion
Serena 2014 Abe Hermann U/Spillefilm
Alle for to 2013 William Lynge DK/Spillefilm
Skytten 2013 Rasmus Holm Jensen, geofysiker DK/Spillefilm
The Stranger Within 2013 Maskeret kidnapper DK/Spillefilm
Broen 2 2013 Martin Tv-serie
Den skaldede frisør 2012 Leif DK/Spillefilm
Rendezvous i Kiruna 2012 John U/Spillefilm
Mamma er en superhelt 2012 Axel U/Kort fiktion
Broen 1 2011 Martin Rohde Tv-serie
Hævnen 2010 Lars, mekaniker og far DK/Spillefilm
Min bedste fjende 2010 Klasselærer DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Johnny DK/Spillefilm
Caroline - den sidste rejse 2010 Johan DK/Spillefilm
Den som dræber 2010 Jakov Tv-serie
Nemesis 2010 Betjent Dahl DK/Kort fiktion
Vølvens forbandelse 2009 Harald DK/Spillefilm
Julefrokosten 2009 Buller DK/Spillefilm
Hvor fanden er Herning? 2009 Jens, politimand Tv-serie
Boy Meets Girl 2008 Medvirkende DK/Kort fiktion
Kandidaten 2008 Claes Kiehlert DK/Spillefilm
Frygtelig lykkelig 2008 Jørgen DK/Spillefilm
Ekko 2007 Simon DK/Spillefilm
Forbrydelsen 2007 Bülow Tv-serie
The journals of Knud Rasmussen 2006 Peter Freuchen U/Spillefilm
Out 2006 Mand DK/Kort fiktion
Opbrud 2005 Philip DK/Spillefilm
En sånn mann 2005 Kim U/Kort fiktion
Den gode strømer 2004 Jens DK/Spillefilm
Inkasso 2004 Claus DK/Spillefilm
Monstertorsdag 2004 Skip U/Spillefilm
Pagten 2003 Jonas DK/Kort fiktion
Gamle mænd i nye biler 2002 Harald DK/Spillefilm
Himmelfald 2002 Johannes, psykiater U/Spillefilm
Jolly Roger 2001 Jolly Roger DK/Spillefilm
Escape - Flugten fra ensomheden 2001 Instruktion DK/Kort fiktion
Bleeder 1999 Leo DK/Spillefilm
I Kina spiser de hunde 1999 Harald DK/Spillefilm
Den sidste viking 1997 Sigbard DK/Spillefilm
Pusher 1996 Frank DK/Spillefilm
Nattevagten 1994 Jens DK/Spillefilm
Eva 1994 Anders Tv-film
Bulldozer 1993 Samson DK/Kort fiktion
En afgrund af frihed 1989 Udsmider DK/Spillefilm
Vis alle

Priser og nomineringer

Download som PDF / Excel
Pris Premiereår Festivaler Film
Bedste Mandlige Birolle:
Kim Bodnia
2009 Bodil Filmmedarbejderforeningen 2009 Frygtelig lykkelig

Festivaldeltagelse

Download som PDF / Excel
Festivaler Festivaldato Film
SAGA NORDICA Paris Cine Nordica 04-03-2011 Frygtelig lykkelig
Damascus Int. Film Festival 07-11-2010 Frygtelig lykkelig
Bilbao FANT Festival de Cine Fantastico 03-05-2010 Frygtelig lykkelig
Glasgow Film Festival 18-02-2010 Frygtelig lykkelig
Jameson Dublin International Film Festival 18-02-2010 Frygtelig lykkelig
Los Angeles Scandinavian Film Festival ASFLA 08-01-2010 Frygtelig lykkelig
Jakarta International Film Festival 04-12-2009 Frygtelig lykkelig
Sevilla Festival de Cine 06-11-2009 Frygtelig lykkelig
Riga Arsenals 16-10-2009 Frygtelig lykkelig
Canberra Nordic Film Festival 15-10-2009 Frygtelig lykkelig
Los Angeles, Oscar Nomination Screening 01-10-2009 Frygtelig lykkelig
Austin Fantastic Fest 24-09-2009 Frygtelig lykkelig
Troia Int. Film Festival (Setúbal) 04-09-2009 Frygtelig lykkelig
Montreal Fantasia Int Film Festival 09-07-2009 Frygtelig lykkelig
Edinburgh International Film Festival 17-06-2009 Frygtelig lykkelig
Buenos Aires Danish Film Festival 16-06-2009 Frygtelig lykkelig
Novi Sad Cinema City International Film and New Media Festival 06-06-2009 Frygtelig lykkelig
Transilvania International Film Festival 29-05-2009 Frygtelig lykkelig
Seattle International Film Festival 21-05-2009 Frygtelig lykkelig
Bilbao FANT Festival de Cine Fantastico 04-05-2009 Frygtelig lykkelig
CPH PIX 16-04-2009 Frygtelig lykkelig
Beaune International Thriller Film Festival 01-04-2009 Frygtelig lykkelig
Budapest Titanic International Film Festival 26-03-2009 Frygtelig lykkelig
Cleveland International Film Festival 19-03-2009 Frygtelig lykkelig
Rouen, Fest. du Cinema Nordique 18-03-2009 Frygtelig lykkelig
Sofia International Film Festival 05-03-2009 Frygtelig lykkelig
Göteborg International Film Festival 23-01-2009 Frygtelig lykkelig
Palm Springs International Film Festival 08-01-2009 Frygtelig lykkelig
Kerala International Film Festival 12-12-2008 Frygtelig lykkelig
Bratislava International Film Festival 28-11-2008 Frygtelig lykkelig
Tallinn Black Nights Film Festival 28-11-2008 Frygtelig lykkelig
Thessaloniki International Film Festival 14-11-2008 Frygtelig lykkelig
Denver International Film Festival 13-11-2008 Frygtelig lykkelig
Lithuania Scanorama Film Forum 13-11-2008 Frygtelig lykkelig
Taipei Golden Horse Film Festival 06-11-2008 Frygtelig lykkelig
Canberra International Film Festival 29-10-2008 Frygtelig lykkelig
Valladolid International Film Festival 24-10-2008 Frygtelig lykkelig
Chicago International Film Festival 16-10-2008 Frygtelig lykkelig
Hamptons Film Festival 15-10-2008 Frygtelig lykkelig
Abu Dhabi Middle East International FF 10-10-2008 Frygtelig lykkelig
Ghent Flanders Int. Film Festival 07-10-2008 Frygtelig lykkelig
Busan International Film Festival 02-10-2008 Frygtelig lykkelig
Hamburg FilmFest GmbH 25-09-2008 Frygtelig lykkelig
Karlovy Vary International Film Festival 04-07-2008 Frygtelig lykkelig
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

DFI-Nyheder og artikler

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412