Rikke Louise Andersson

/F. 1972

Skuespiller. Født 13/3 1972.

Uddrag fra Morten Piils "Danske filmskuespillere" (Gyldendal, 2003):

Ud af intetheden dukkede hun op med en lille mesterpræstation som den blonde luder Joyce i Ole Bornedals "Nattevagten" (1994) - en birolle, men central i filmens skarpeste scene, hvor hun ydmyges psykisk på en restaurant af Kim Bodnias og Nikolaj Coster Waldaus to studerende på bytur.

Med sit hjerteskærende sårede barneansigt og sin træfsikre københavnerreplik lykkes det hende på få minutter at antyde en hel vanskæbne af forsømthed. Smerten bag luder-forhærdelsen går lige ind og gør scenen til filmens uhyggeligste.

Hun fik Bodil og 'gennembrud', men de gode roller har ikke hængt på træerne. Med sin lillepigeudstråling synes hun at være det fødte offer. Der står ofte en aura af forladthed omkring hende. I "Kun en pige" (1995) har hun en lille rolle som en barnepige, der til heltindens store forargelse stjæler bleer - det fører til fyring, hvilket virker uretfærdigt, for det udspekulerede ligger fjernt fra Rikke Louise Andersson.

I gyseren "Sidste time" (1995) er hun hårdkogt og skrap i munden og ender som mordoffer, og præstationen er som alt andet i filmen udvendig. Og i opfølgeren "Mørkeleg" (1996) anslår hun - klædeligt - blidere toner, men bliver igen dræbt på bestialsk vis.

Endelig i Lotte Svendsens novellefilm "Royal Blues" (1997) kommer den gode rolle - som den arbejdsløse pige, der ubehjælpsomt prøver at trænge igennem til Kronprinsen med en benådningsansøgning for sin fængslede kæreste. Her er hendes troskyldige renhjertethed meget velanbragt som kontrast til de skæve og groteske figurer, hun møder på sin rundtur i et subtilt klassedelt København.

Overraskende handlekraftig og forfriskende frimodig er hun som lettere mystisk stuepige i Dagur Káris Filmskoleafgangsfilm "Lost Weekend" (1999) - en klar indikation af alsidighed. Mens Nicolas Winding Refns storbydrama "Bleeder" (1999) sætter hende på en svær opgave, for hverken hun eller medspilleren Kim Bodnia får megen replikstøtte i deres følelsesladede scener. Men hun gør indtryk i endnu en offerrolle, hvor moderskabets modning ligger antydet som en udviklingsmulighed.

Hun blev Bodilnomineret for præstationen og ses altså stadig som et af dansk films lyse skuespillerhåb. Rollen som heltindens lykkelige søster i "Fruen på Hamre" (2000) var ikke egnet til at indfri forventningerne. Men den antyder, at overgangen fra ungpige til kvinde bliver den næste udfordring. [Uddrag fra "Danske filmskuespillere" slut]

Filmografi

Download som PDF / Excel
Film År Funktion Kategori
Alle for tre 2017 Lonnie DK/Spillefilm
Ditte & Louise - Sæson 2 2016 Gry Tv-serie
Mænd og høns 2015 Sara DK/Spillefilm
Heartless 1 2014 Pedel Tv-serie
Klassefesten 2 - begravelsen 2014 Speeddatingværtinde DK/Spillefilm
Bankerot 2014 Hannah Tv-serie
Kødkataloget 2013 Lene Tv-serie
Den skaldede frisør 2012 Medvirkende DK/Spillefilm
Belinda Beautiful 2012 Moderen DK/Kort fiktion
Skyskraber 2011 Vivi DK/Spillefilm
Limbo 2011 Mette Tv-serie
Hævnen 2010 Lars' kone DK/Spillefilm
Min bedste fjende 2010 Frans' lærer DK/Spillefilm
Sandheden om mænd 2010 Lærke, 33 år DK/Spillefilm
Anja & Viktor - brændende kærlighed 2007 Liv DK/Spillefilm
Hvid nat 2007 Karina Nielsen DK/Spillefilm
Mors dreng 2007 Runes mor DK/Kort fiktion
Forestillingen om et ukompliceret liv med en mand 2006 Susanne DK/Kort fiktion
Fruen på Hamre 2000 Grethe DK/Spillefilm
Gråvejr 2000 Tascha DK/Kort fiktion
The wake 2000 Medvirkende DK/Eksperimentalfilm
Love Birds 2000 Stemme DK/Kort fiktion
Lost Weekend 1999 Ida DK/Kort fiktion
Bleeder 1999 Louise DK/Spillefilm
Royal blues 1997 Belinda DK/Kort fiktion
TAXA 1997 Lulu Tv-serie
Mørkeleg 1996 Aia DK/Spillefilm
Sidste time 1995 Inga DK/Spillefilm
Kun en pige 1995 Irene DK/Spillefilm
Nattevagten 1994 Joyce DK/Spillefilm
Vis alle

Registrering af festivaldeltagelse og priser

Det Danske Filminstitut registrerer international festivaldeltagelse og priser til danske film, dog primært de titler, som Filminstituttet varetager i sin festivaldistribution, og primært i forbindelse med de festivaler, som Filminstituttet har prioriteret at samarbejde med. Registreringen af festivaldeltagelse og priser til danske film, der ikke er i festivaldistribution, foretages kun for "launch"-festivaler ifølge Filminstituttets prioriterede festivalliste. Se listen over prioriterede festivaler.

Kontakt

Kontaktboks med brødtekst.
Det Danske Filminstitut

Det Danske Filminstitut
/ Danish Film Institute

EAN-nr: 5798000794085
CVR-nr: 56858318

Gothersgade 55
1123 København K

Tlf. +45 3374 3400
Fax +45 3374 3401
E-mail: dfi@dfi.dk

Cinematekets billetsalg
TLF. +45 3374 3412