WHY POVERTY? præsenteres i FN

HVORFOR FATTIGDOM? Dette spørgsmål bliver 500-800 millioner mennesker inviteret til at stille fra sidst i november, hvor otte store dokumentarfilm vises af mere end 70 tv-stationer verden over. Torsdag den 27. september skydes projektet i gang i New York ved FN's generalforsamling, hvor Kronprinsesse Mary er en af hovedtalerne.

Otte store film, skabt af flere af verdens bedste dokumentarfilmskabere, har gennem et par år været på vej, og de bliver rygraden i det internationale projekt WHY POVERTY?, som lanceres torsdag den 27. september ved FN's generalforsamling i New York.

De otte film vil blive vist fra sidste uge af november af mere end 70 tv-stationer, der dækker mere end 180 lande. De ledsages af radioprogrammer, live-events, undervisningsmateriale, debatfora og 30 kortfilm, som vil kunne ses på nettet.

Ved åbningen torsdag vil Kronprinsesse Mary og FN's vicegeneralsekretær Jan Eliasson tale, efter at projektet er blevet præsenteret af Mette Hoffmann Meyer fra DR og Nick Fraser fra BBC.

De inviterede vil få vist klip fra filmene og overvære en panel-diskussion med bl.a. skuespilleren og aktivisten Danny Glover, Danmarks udviklingsminister Christian Friis Bach og Zambias handels og industriminister Robert Sichinga. 

Bag projektet står Steps International, en non-profit organisation med hovedsæde i Danmark og kontorer i Sydafrika og Danmark. WHY POVERTY? er blevet til i samarbejde med tv-stationerne BBC og DR, som er de ledende tv-partnere og drivkræfter i projektet.

De otte dokumentarfilm

To af de otte film, "Solar Mamas" og "Stealing Afrika", er danske produktioner, og seks film er dansk koproduceret med støtte fra Det Danske Filminstitut.

"Solar Mamas" er produceret af Mette Heide for danske Plus Pictures. Et af de spørgsmål, filmen rejser, er om kvinder er bedre end mænd til at rykke ud af fattigdom? Instruktørerne, Mona Eldaief og Jehane Noujaim, følger Rafea fra Jordan, der bliver inviteret til Indien for at uddanne sig til solingeniør. Her har Bunker Roy i to årtier oplært uuddannede midaldrende kvinder fra fattige samfund i det fag. Rafea er beduin, mor til fire børn og en bemærkelsesværdig kvinde, der må kæmpe mod sin mands uvidenhed og fjendtlighed, mens hun forsøger at bringe elektricitet og lys ind i sin verden.

 

Christoffer Guldbrandsens "Stealing Africa" er produceret af Henrik Veileborg for Guldbrandsen Film. Filmen stiller spørgsmålstegn ved, hvor store beløb det er rimeligt at trække ud af et i forvejen udpint land? Firmaet Glencore ejer store kobberminer i Zambia, men gør alt for undgå at betale skat der. Christoffer Guldbrandsen går tæt på Glencores aktiviteter i Zambia, hvor 60 % af befolkningen lever for under 1 US dollar om dagen, selv om landet har verdens tredje største forekomst af kobber.

Filmene rejser sammen med de seks andre film vigtige spørgsmål om fattigdom. De otte film er produceret med støtte fra Det Danske Filminstitut på i alt 3,5 mio. kr.

"Det giver den danske filmbranche en fantastisk mulighed for at være med på den internationale arena sammen med de bedste nulevende filmskabere. Vi bliver en del af en stor kampagne, der vil skabe dialog og aktivitet over hele verden. Det er en klar markering af, at Danmark har noget at byde ind med," siger filmkonsulent Klara Grunning-Harris fra Det Danske Filminstitut.

Læs mere om de otte film og WHY POWERTY? på www.whypoverty.net
Steps www.steps.co.za

Tags: