
Filminstituttet indfører nu i samarbejde med Producentforeningen en selvangivelse, hvor producenter skal indgive oplysninger om kønsfordeling på deres film- og spilprojekter, både på holdet og blandt de medvirkende.
Selvangivelsen har været testet et års tid på støtter til spillefilm, primært for at få indblik i brugervenlighed og funktionalitet. Fra 1. marts 2020 skal producenter, der søger støtte til fiktion, dokumentar, spil og talentordningen New Danish Screen, oplyse om kønsfordelingen på produktionen.
Selvangivelsen udfyldes første gang ved ansøgning om produktionsstøtte, og den opdateres og afleveres igen sammen med det endelige regnskab. Selvangivelsen rummer oplysninger om køn på alle centrale funktioner på holdet samt de medvirkende. Desuden opgøres kønsfordelingen i replikker i den endelige udgave af manus samt fordelingen af løn og evt. lønforskel i procent.
Bevidsthed om egen praksis
Selvangivelsen er et led i Filminstituttets og branchens indsats for større mangfoldighed. Udgangspunktet er, at danske film og spil skal afspejle befolkningen – det gælder køn, etnicitet, social baggrund og geografi. Og i den indsats er en øget bevidsthed om blinde vinkler og indsigt i egen praksis afgørende.
Ideen til selvangivelsen opstod oprindeligt hos producent Meta Louise Foldager Sørensen, der på et tidspunkt begyndte at føre statistik over kønsfordelingen på egne projekter. Hun blev overrasket over resultatet, der var noget skævere, end den erfarne producer havde forventet. Ifølge Foldager Sørensen har øvelsen med at dokumentere flyttet fokus og ændret på kønsbalancen i produktionerne, og de erfaringer er efter testperioden videreført i selvangivelsen.
Direktør i Producentforeningen Jørgen Ramskov udtaler:
"Det er helt nødvendigt, at vi får mere viden om og fokus på, at branchen afspejler samfundet. På den måde kan vi fortælle de relevante historier om vores samtid og som producenter være attraktive for hele den store talentmasse, der heldigvis er i Danmark. Derfor er selvangivelsen et af flere nødvendige initiativer til at ændre den skæve kønsfordeling."
Fra bestyrelsesformand i Danske Filminstruktører Christina Rosendahl lyder det:
"I Danske Filminstruktører deler vi Filminstituttets og Producentforeningens ønske om, at vores film skal afspejle befolkningen. Vi ser derfor frem til, at den nye selvangivelse tages i brug. Selvangivelsen er, i vores øjne, et stærkt værktøj til at skabe større bevidsthed, når vi sætter hold foran og bag kameraet, og i de historier, vi fortæller."
På Filminstituttet understreger direktør Claus Ladegaard vigtigheden af samarbejdet med branchen:
"Det er så vigtigt, at det er en samlet branche, der står bag Selvangivelsen. At vi i alle led bliver bevidste om egne blinde vinkler er et helt grundlæggede skridt på vejen mod en bedre kønsbalance. Opgørelsen indgår ikke i Filminstituttets vurdering af, om der tildeles støtte til ansøgerne, men den har vist sig at være et øjenåbnende redskab, der rent faktisk kan skabe forandring."
