10 år med kult, klassikere og sjældne film


Lørdag den 14. april er det 10 år siden, at Cinemateket i Gothersgade 55 blev officielt indviet. Siden da har 999.825 børn og voksne set film i Cinematekets tre biografer Carl, Asta og Benjamin.
Eksperter, kritikere og filmelskere har i løbet af de 10 år holdt et utal af foredrag og fortalt om filmhistoriske og aktuelle tendenser. Og instruktører og skuespillere fra ind- og udland har regelmæssigt besøgt huset og stillet op til debat med publikum. I gæstebogen finder man bl.a. navne som Mike Leigh, Kim Ki-duk, Zhang Yimou, Charlotte Rampling og David Bordwell - samt de hjemlige Christoffer Boe, Jørgen Leth, Lone Scherfig, Thomas Vinterberg, Poul Martinsen og mange flere.
Cinemateket viser hver måned 80-100 forskellige film - både filmhistoriens klassikere, dokumentar- og kultfilm samt udenlandske film, der ellers ikke kommer i de danske biografer. På selve 10-års-dagen er programmet også en blandet buket startende med gratis film for børnene kl. 12:30. Herefter er der både klassikere af Louis Malle og Jean-Luc Godard samt nyere værker af Werner Herzog, Jim Jarmusch, m. fl. Lørdag aften vises i bio Carl den amerikanske hip-hop-film: 'Dansk Stil', hvor den unge instruktør William Lemke har forladt sin base i Seattle for at studere det danske hip-hop-miljø. Instruktøren introducerer selv filmen og fortæller om baggrunden. Efter filmen er der fest med dj og live-optræden af nogle af filmens kunstnere.
Cinemateket, der er Det Danske Filminstituts biograf, markerer 10-års fødselsdagen med at hygge lidt ekstra om publikum. Der vil være en gave til dem, der har billet til forestillingerne den 14. april. Desuden vil der være kaffe og kage til eftermiddagspublikummet samt uddeling af et begrænset antal af tidligere Cinemateks-plakater. Den 14. april giver Cinematekets Bog- & Videohandel endvidere 10 procent rabat på ikke-nedsatte varer.
Se mere om dagens program og hele april-programmet på Cinematekets hjemmeside