Auschwitz-dagen: KZ-lejrene mindet

ARRANGEMENT. Vi markerer på selve Auschwitz-dagen 70-året for befrielsen af den mest berygtede tyske kz-lejr. Men vi gør det med et arrangement, der forener digtoplæsning, dokumentar og filmisk essay samt udveksling med publikum.

Arrangementet indledes med en oplæsning af digte, skrevet af børn og unge i Theresienstadt, efterfulgt af en tale ved chefredaktør på Politiken, Bo Lidegaard. Herefter blænder vi op for en visning af den dansk-amerikanske dokumentar 'The Danish Solution', hvor der efterfølgende vil være mulighed for at møde instruktøren Camilla Kjærulff og nogle af de medvirkende. Afslutningsvis viser vi Alain Resnais' poetiske essay 'Nat og tåge', som netop handler om den erindring, der er arrangementets omdrejningspunkt.
Arrangementet har gratis entré.

The Danish Solution (Camilla Kjærulff/Karen Cantor, 2005)

Oktober, 1943. Nazisterne planlægger at deportere de danske jøder til koncentrationslejrene sydpå. En advarsel fra en tysk diplomat sætter skub i en organiseret fragt af danske jøder til sikkerhed i nabolandet Sverige. Redningsaktionen foregår med hjælp fra mange dele af den danske befolkning og bevirker, at de danske jøder kommer gennem krigen med den største overlevelsesprocent i det tysk-besatte Europa.

Kritikerne skrev:

★★★★ "…en dokumentarisk film, som letforståeligt beskriver en del af historien uden at politisere." Dorte Hygum Sørensen, Politiken

★★★★ "De personlige beretninger er dog til enhver tid hele filmen værd." Mads Kastrup, Berlingske

★★★★ "…man lytter opmærksomt, når overlevende og efterkommere fortæller om tiden..." Per Calum, Jyllands-Posten

★★★★ "...en rørende og vigtig film." Jacob Wendt Jensen, BT

Nat og tåge (Alain Resnais, 1955)

I 'Nat og tåge', Alain Resnais' poetiske cine-essay, er tonen tyst og afmægtig. Hvordan, spørger Resnais, kan vi glemme KZ-lejrenes rædsler? Hvordan huske dem? Resnais stiller også spørgsmålstegn ved om ord og billeder overhovedet slår til i konfrontationen med sådanne grufuldheder. ’Nat og Tåge’ er derfor også blevet kaldt en anti-dokumentar. Det er ikke en film, der søger at afdække og forklare. I stedet er det film, der filosoferer over menneskets cykliske natur og uhyggelige tendens til at øve vold mod egen art - med en lille løftet pegefinger om, at hvis vi ikke passer på, så kunne det ske igen.

thedanishsolution_450 

Tid: 27. januar kl. 16:45
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, 1123 København K
Billetbestilling: Arrangementet er gratis, men der kan reserveres pladser online eller på tlf. 3374 3412