Berlinerskolen besøger Cinemateket

DEN NYE TYSKE BØLGE. I dagene 9.-27. marts viser Cinemateket otte tyske film fra 00'erne, der med indføling og akkuratesse skildrer hverdagtilværelsen efter årtusindskiftet. Lad dig rive med af den tyske film-bølge og udforsk et væld af særarrangementer, der sætter spot på et underbelyst spor i nyere filmhistorie.

I 2004 blev en perlerække af tyske film vist på Cannes-festivalen. Nouvelle vague allemande, kaldte man dem – den nye tyske bølge. I dag bruger mange ordet 'Berlinerskolen' om film skabt af instruktører som Christian Petzold, Valeska Grisebach, Angela Schanelec, Ulrich Köhler og Thomas Arslan op gennem 00'erne.

Cinemateket præsenterer i dagene 9.-27. marts den dagsordensættende Berlinerskole med otte film, der hver især skildrer 00'ernes virkelighed og indpoder den tyske hverdagstilværelse en ny glød og vitalitet – i denne serie præsenteret på lysende 35mm!

Instruktørbesøg og Trine Dyrholm i en bungalow

Berlinerskolen var et ungt og grænsesøgende alternativ til 00'ernes tyske mainstreamfilm og er en slags moderne spejling af 60'ernes og 70'ernes Neuer Deutscher Film. Et underbelyst eksempel på, hvad filmkunsten leverede i et årti, som vi stadig mangler at få greb om. Derfor vil værkenes indflydelse og relevans også blive diskuteret i et væld af særarrangementer – instruktørbesøg, paneldebatter og gæster fra filmskoler og kunstinstitutioner.

Oplev bl.a. instruktør Angela Schanelec i samtale med direktøren for Statens Museum for Kunst, Mikkel Bogh, i forbindelse med visningen af hendes 'Marseille' (2004) - om en ung kvinde, der tager til Marseille for at fotografere byens gader og rum. Denne film, hvor det fotografiske blik blander sig med de filmiske greb om samme rum og motiver, blev beskrevet af en amerikansk filmkritiker som "en sindsoprivende prætentiøs filmdrøm." 

Den 12. marts gæster Trine Dyrholm Cinemateket, når hun taler med tidsskriftet Krystalbilleder om sin rolle i den ultimative tyske slackerfilm 'Bungalow' (2002), der vises umiddelbart før. Få bl.a. et indblik i optagelserne til filmen, som foregik i og omkring en mystisk Bungalow i den midttyske delsstat Hessen. 

Serien om Berlinerskolen åbner onsdag den 9. marts med visning af 'Longing' (2006) – her vil tidskriftet Krystalbilleder introducere filmen og hele serien. Øvrige medarrangører er Goethe-Institut Dänemark og Copenhagen Architecture Festival.

Tid: 9. marts 2016 - 27. marts 2016
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, Kbh K
Billetter: Cinemateket.dk eller tlf. 33 74 34 12