Månedens Film: 'Blaze'

Månedens Film i marts er Ethan Hawkes dybsindige drama ’Blaze’ om country-musikeren Blaze Foley og hans kærlighed til musen Sibyl Rosen. Dobbeltprogram med dokumentar om Blaze Foley lørdag den 8. marts.

En oplevelse, der åbner dine ører, dine øjne og dit hjerte,” skrev filmbladet Variety om ’Blaze’ – en biopic om den talentfulde country-blues-sanger Blaze Foley (1949-1989), der i den sidste del af sin karriere optrådte sammen med Townes van Zandt. Skuespiller Ethan Hawke er denne gang bag kameraet som instruktør, og har skabt en indlevet og elegant konstrueret fortælling, der i sin stil afspejler Foleys korte liv og smukke sange. 

Et radiointerview med Townes van Zandt (Dylan-guitaristen Charlie Sexton) og Foleys ven og samarbejdspartner, Zee, udgør filmens rammefortælling. De to musikere beretter kort efter Foleys død om deres oplevelser (gode og dårlige) med den selvdestruktive country-sanger. I en række flashbacks vender vi tilbage til Foleys liv, herblandt hans sidste live-optræden, der foregik på en snusket bar i Austin, Texas. Her møder vi en overvægtig, alkoholiseret og livstræt filosoferende Blaze. 

Det mest betydningsfulde spor i filmen er Blazes samliv med sin muse Sibyl Rosen, hvis selvbiografi (”Living in the Woods in a Tree: Remembering Blaze Foley”) har været udgangspunkt for filmens manuskript. For en tid lever de lykkeligt sammen i et hippieparadis i en skov, og hun inspirerer ham til nogle af hans mest kendte sange, heriblandt ’Picture Cards Can’t Picture You’. 

 

 

Den smukke, realistiske kærlighedshistorie er båret af utrolig fin kemi mellem de to hovedrolleskuespillere. Da Blaze og Sybil vender tilbage til samfundet, og Blazes berømmelse vokser, starter nedturen, ikke mindst efter at Foley begynder at spille sammen med Townes van Zandt. Blaze Foleys sange er elegant vævet ind i den utrolig smukt fotograferede film, og er alene hele billetprisen værd. 

Den 9. marts viser vi desuden den forrygende dokumentar ’Blaze Foley: Duct Tape Messiah’ (2011), der med et væld af liveoptagelser og snurrige animationer vækker Foleys skøre indfald til live.

Anmelderne skriver

"Hjerteskærende smukt" - Weekendavisen

♥ ♥ ♥ ♥ "Hawke tackler biopic-genren med engagement og musikalsk fingerspidsfornemmelse" - Politiken

★★★★★ "Både ekstremt personlig og umulig at glemme" - Berlingske

★★★★★★ "Jordnært, poetisk og generelt en fremragende filmisk oplevelse" - Moovy.dk

★★★★★ "Smertelig, poetisk og vedkommende" - Soundvenue

★★★★★ "Virkelig smuk film" - Filmnørdens Hjørne

★★★★★ "Hudløst ærligt og passioneret portræt" - CinemaOnline

★★★★ "En billedskøn og musikalsk rejse ind i en plaget mands sind" - Kinosaur

★★★★ "En fornøjelse at lære Blaze Foley at kende" - Filmmagasinet Nosferatu

Tid: 7.-16. marts
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København
Billetter: Online eller på 3374 34 12