Månedens Film: 'First Reformed'

Paul Schrader vender med Månedens Film i januar, ‘First Reformed’, på mange måder tilbage til 70’er-Scorsese-ånden ved at tage fat om roden på tro, håb, tvivl og afmagt. Vises 10.-19. januar - første visning er gratis for medlemmer af Cinemateket.

Den hæderkronede manuskriptforfatter og instruktør Paul Schrader (f. 1946) er for alvor på banen igen med sit mest modne filmværk i mange år. Han skrev manuskriptet til de udødelige Martin Scorsese-klassikere ‘Taxi Driver’ (1976) og ‘Raging Bull’ (1980) – og vender med ‘First Reformed’ på mange måder tilbage til Scorsese-ånden ved at tage fat om roden på tro, håb, tvivl og afmagt.

Præsten i en lille menighedskirke, Toller (Ethan Hawke), har dybe ar på sjælen og smiler sjældent ad verden. Tilmed er en påtrængende sygdom begyndt at svække ham – derfor har han hverken fysisk eller psykisk modstandskraft, da sognebarnet Mary henvender sig til ham med et råb om hjælp.

Hendes kæreste har nemlig store problemer med sin tro på verden – og vorherre. Han har ikke lyst til at sætte et barn i verden med udsigterne til alvorlige klimaforandringer og en klode på vej i helvede. Derfor er Marys graviditet i fare. Langsomt, men sikkert trækkes Toller længere ned i et mørke, der ikke tillader meget lys at trænge ind.

Stor præstation af Schrader og Hawke

Paul Schrader fortæller ‘First Reformed’ i en eklatant minimalisme. Alle indstillinger er faste, stort set uden kamerabevægelser – og her er ingen underlægningsmusik i den første time. Det er beundringsværdigt, og en formidling, der effektivt forstærker den udtalte vaklen udi tro, kærlighed – og død. 

Efter omtrent en times spilletid viser Brian Williams’ ekstremt mørke og ildevarslende musik sig for første gang. Det falder sammen med, at filmen træder ind i sin anden sfære – den mystiske fase, hvor Tollers tvivl for alvor viser forkrampede ansigter. Filmens slutning er af den slags, man ikke lige ryster af sig.

Ethan Hawke leverer en af karrierens markant stærkeste præstationer, og han formidler den indebrændte tvivl med meget stor autoritet.

Anmelderne skriver

”Schrader skaber en næsten ubærlig spænding” (Weekendavisen)
★★★★★★ ”Dét mirakel må du ikke gå glip af” (Moovy)
★★★★★★ ”Filmkunst på ypperste niveau” (Ordets Filmpodcast)
★★★★★★ ”Sætter sig dybt inde i os” (Ordet)
 ♥♥♥♥♥ ”Decideret fremragende” (Politiken)
★★★★★ ”Tåler sammenligning med ’Taxi Driver’ og ’Raging Bull’ (Soundvenue)
★★★★★ ”Så skarp, at man kan skære sig på den” (Kinosaur)
★★★★★ ”En udsøgt fornøjelse” (Ekko)
★★★★ ”Hawke fortjener en oscarnominering” (Cinemaonline)
★★★★ ”Kan genses til jorden rent faktisk går under” (Nosferatu)

Tid: 10.-19. januar 2019
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55.
Billetter: Online eller i Cinematekets billetsalg (3374 3412)