Bohr på film – ind i den mystiske kvanteverden

FILMFYSIK. I anledning af 100-året for Niels Bohrs banebrydende atommodel tager vi på rejse ind i kvantefysikkens svimlende kosmos. Vi viser en række film, der går tæt på Bohrs tanker og eksperimenter. Serien åbner den 7. december.

Den danske fysiker Niels Bohr hører til det lille fåtal af moderne videnskabsmænd, der decideret har ændret vores måde at forstå virkeligheden på. Bohrs atommodel var et skridt hen imod udviklingen af kvantemekanikken og et af den moderne fysiks store gennembrud

Men hvad rummer disse opdagelser, og hvori består der virkelighedsomvæltende effekt? Cinemateket viser i samarbejde med Niels Bohr Arkivet 8 film, der åbner døren på klem til det komplekse tankeunivers.

Serien er spækket med særarrangementer og filmpremierer. Blandt andet har vi premiere på Liv Thomsens film ’Niels Bohr – danskeren, der ændrede verden’. Det er en film, som når hele vejen rundt om Bohr og hans samtid. Andre film i programmet skildrer det skæbnesvangre og myteomspundne møde mellem kollegerne Heisenberg og Bohr i København i 1941. Dokumentaren ’The Copenhagen Fallout’, der handler om mødet, bliver introduceret af instruktøren Mike Smith. Efter flere af visningerne blænder vi op for debatter og oplæg om filmene.

Privatmennesket Niels Bohr var, som visse af filmene påpeger, selv dybt fascineret af filmmediet. Som videnskabsmanden Bohr spøgefuldt formulerede det: ”At der kan stå en fyr med et filmkamera og filme det hele – det er mere end jeg kan tro på.” Tid: Lørdag 7. december til torsdag 19. december
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12