Budskabet fra vejen – 'The Straight Story' med foredrag

’The Straight Story er en rørende film om en gammel mands rejse gennem USA - på en havetraktor! Torsdag den 29. oktober kl. 19.00 vises filmen ved et særarrangement, hvor mag. art i filmvidenskab Bo Tarp Pedersen holder foredrag.

David Lynch har undersøgt menneskets skyggesider i tidligere filmiske eksperimenter, og med denne varme humanistiske film fejrer han menneskets positive aspekter, uden at det på nogen tidspunkt bliver drivende sentimentalt.

Da 73-årige Alvin Straight (Richard Farnsworth) får nys om sin brors hjerteanfald, starter han på en odysse gennem to stater for at blive forenet med den bror, han ikke har set i to år. Men hvad gør man, når man ikke har kørekort, afskyr busser og skal krydse to stater? Man tager da havetraktoren!

Lige ud af landevejen

Vejen har en særlig betydning i USA. Det var først med jernbanen, og siden asfalteringen af vejene, at USA fuldgyldigt blev samlet. Vejens evne til at samle folk har været et yndet tema i mange film og bøger, bl.a. Jack Kerouacs ’Vejene’ og John Steinbecks ’Vredens druer’, og værkerne handler sjældent om målet, men om rejsen dertil og den personlige udvikling, man gennemgår i asfaltens tegn.

Frem for alt er roadmovies en meditation over livet, en undersøgelse af menneskets aktive søgen efter grønnere græsgænge eller mod et mål. En søgen, der oftest ender i forsoning med en selv eller en elsket.

'Straight' kan oversættes med lige-ud-ad-landevejen, hvilket ’The Straight Story’ i hvert fald er i én forstand. Men den snorlige rejserute byder også på gavmilde doser af skæv americana, deadpan-humor og en dybfølt menneskelig alvor. Det handler i sidste ende om forsoning og om at dele livsvisdom.

Inden filmen vil mag. art. i filmvidenskab Bo Tarp Pedersen holde oplæg. Filmen er i øvrigt baseret på en virkelig hændelse.

Arrangementet præsenteres i samarbejde med Studentermenigheden i København.

Billetter kan bestilles i Cinematekets billetsalg, Gothersgade 55, tlf. 3374 3412. Online bestilling på cinemateket.dk.