Chabrols sidste stik – Danmarkspremiere på 'Bellamy'

Den franske nybølges fødselshjælper, Claude Chabrol, døde i september 80 år gammel. Vi har danmarkspremiere på hans uigenkaldeligt sidste værk ’Bellamy’ fra 2009 med Gérard Depardieu i hovedrollen. 16.+21.+27. november.

Under en ferie med sin smukke kone i sydfranske Nîmes bliver politimanden Paul Bellamy involveret i en mudret sag om en gammel ven, der er på flugt fra sin kone og en krævende elskerinde - og måske har begået et mord. Sagen kompliceres yderligere, da Bellamys alkoholiserede, småkriminelle halvbror kommer på uanmeldt besøg.

Den afslappede Maigret-agtige thriller blev det første (og sidste) samarbejde mellem Claude Chabrol og Gérard Depardieu. De to mastodonter i fransk film hygger sig helt tydeligt i hinandens selskab. Der blev derfor ved premieren spekuleret i, om Bellamy ville blive den første fortsættende Chabrol-figur siden 1980'ernes Inspector Lavardin-film.
Se 'Bellamy' 16.+21.+27. november kl. 19.00.

Nybølge-instruktør i skyggen

Claude Chabrols debutfilm 'Vennerne' (1958) var den første film skabt af Cahiers du Cinéma- redaktionen og en af de første film i den franske nybølge. Chabrol kom dog til at stå i skyggen af de to andre store nybølge-instruktører, Truffaut og Godard. Det kan have været en af grundende til, at han bevægede sig væk fra nouvelle vague og nærmede sig de klassiske filmgenrer, som han tidligere havde gjort oprør imod.

Alfred Hitchcock var Chabrols store forbillede hvad angår valg af temaer, men Chabrols symbolske, dvælende stil var og blev hans egen. Overlagte mord, bidende ironisk kritik af borgerskabet, fængslende kvindeportrætter og kynisk farlige hovedpersoner har været gennemgående elementer på Chabrols filmiske menukort, der var inspireret af klassisk fransk gangsterfilm og amerikansk film-noir.

Som en hyldest til den store franske instruktør præsenterer vi i serien Claude Chabrol – det skarpe blik fem af hans næsten 80 film i november.