Cinemateket i april

Cinemateket har en stribe af filmtilbud fra hele verden på plakaten i april. Vi sætter blandt andet spot på Bauhaus-skolen, der har 100-års jubilæum, og inviterer på filmiske rejser til Sydafrika og en række spændende storbyer. Programmet byder også på dansk propagandafilm med prominent besøg, Peter Jacksons ’They Shall Not Grow Old’, en aften med Kasper Eistrup og to blaxploitation-flicks for én films pris i Psych-Out!-biffen.

Serier og festivaler

Bauhaus 100 år
En af hovedårsagerne til at 1920'ernes Tyskland anses for en glansperiode af kreativitet og frihed er Bauhaus. Den berømte tyske højskole for design og arkitektur, som eksisterede fra 1919 til 1933, revolutionerede vores omgivelser og måde at tænke uddannelse på. Cinemateket fejrer 100-året for Bauhaus med en stribe film og ekspertoplæg om den betydningsfulde skole.
Bauhaus 100 år (6 film og events) 6.-17. april.

Sydafrikansk festival
Afrikansk film fylder meget lidt i danske biografkultur. Det ønsker vi at lave om på. I samarbejde med en lang række dedikerede Sydafrika-eksperter skaber Cinemateket sin første sydafrikanske filmfestival med fokus på Sydafrikas nutid, historie og mangefacetterede kultur. Fra William Kentridge-fokus over Blaxploitation-perlen ’Joe Bullet’ i nyrestaureret version til en festlig aften med ’Under African Skies –  Paul Simon’s Graceland Journey’.
Sydafrikansk festival (14 film og events) 2.-28. april.

Propaganda! – nydigitaliserede film fra demokratiets skæbnetime
Gamle alliancer og idealer står for fald. Propagandistiske udfald fra præsidenter, deres pressetalsmænd, menige politikere og internettrolde præger vores såkaldte 'postfaktuelle tidsalder'. Det er som om 1930'erne går igen. Eller er det? Gennem en række digitaliserede danske partipropagandafilm fra 1920-50’erne, foredrag og debatter med bl.a. Mogens Lykketoft serveres brudstykker til et sammenligningsgrundlag. Se blandt andet socialdemokratiske propagandafilm.
Propaganda! (4 events) 3.-9. april.

Storbyer med nye øjne
Verden er mangfoldig, men der er mange steder, man aldrig når hen. Tag med på en filmisk rejse, når vi i april præsenterer ti film fra forskellige storbyer. Der, hvor livet leves mest intenst, og hvor udviklingstendenser får skarpest kant. De fleste kan opleves med foredrag fra eksperter inden for bykultur, historie eller samfundsforhold.
Storbyer med nye øjne (10 film og events) 8.-30. april.

Flere serier og festivaler
Læs om alle 19 serier og festivaler i Cinemateket i marts-april.

Events

They Shall Not Grow Old – Peter Jacksons film om 1. Verdenskrig
Peter Jacksons dokumentar ’They Shall Not Grow Old’ giver en unik mulighed for at opleve, hvordan det har været for det enkelte menneske på slagmarken under 1. verdenskrig. Billedsiden består af 100 år gamle optagelser fra krigen, der ved hjælp af en avanceret restaurering står lige så farverige og levende, som var de optaget i dag.
They Shall Not Grow Old 16. april 18:00 + 20. april 14:15

Psych-Out! To blaxploitation-flicks for én films pris
Psych-Out!-biffen i april er helliget 1970-80'er blaxploitation med visning af den ultra groovy 'Super Fly' og den eksplosive 'The Big Score' - for én films pris. I 'Super Fly' kommer pusheren Youngblood Priest i karambolage med politiet og Harlems lede bøller, mens Fred "The Hammer" Williamson som suspenderet strømer i 'The Big Score' jagter bad asses i Chicagos underverden. Begge film vises på sprød 35mm-strimmel.
Psych-Out! - 1970-80's blaxploitation: Super Fly + The Big Score torsdag den 18. april kl. 19:00

Mød sanger og kunstner Kasper Eistrup 
Oplev Kasper Eistrup fra rockkvartetten Kashmir fortælle om musik, kunst og for-, nu- og fremtid i en timelang samtale med forfatter og rockjournalist Jan Poulsen med efterfølgende visningen af ’Rocket Brothers’, en intim dokumentar om Kashmir. Baren er åben både før og efter samtale og film. Med sprøde Kashmir-toner fra anlægget, naturligvis. 
Mød sanger og kunstner Kasper Eistrup fredag den 5. april kl. 19:30.

Flere events
Læs mere om de 70 forskellige særarrangementer i Cinemateket i marts-april.

Månedens Film

Månedens film i april: ‘In My Room’
Ulrich Köhler fra den såkaldte Berliner-skole, der siden årtusindeskiftet har skildret hverdagstilværelsen med indfølt realisme, tager realisme-teten et skridt videre med ’In My Room’. En poetisk post-apokalyptisk vision med en dybt samfundskritisk dagsorden.
‘In My Room’ 4.-13. april.

Børne- og familiefilm

Walter, Trofast og Hulemanden Sten
Ingen andre end Aardman Animations mestrer i samme grad den lige dele charmerende og krævende claymation-teknik, hvor modellerboks bringes til live via stop-motion. Tag børnene med i Cinemateket, når vi viser nogle af Aardman Animations bedste film, herunder ’Walter & Trofast’, til familievenlige priser.
Walter, Trofast og Hulemanden Sten (5 film og events) 13.-28. april.

Børge Ring in memoriam  
Sidste år døde Børge Ring. Navnet klinger måske ikke så velkendt, men Ring var en af de mest betydningsfulde danske animatorer – som tilmed vandt en Oscar som den første danske instruktør. Vi mindes animationslegenden med visning af dokumentaren 'Børge Ring - Filmanimator og jazzmusiker' efterfulgt af tre skønne Børge Ring-kortfilm – med introduktion af instruktør Jeanette Nørgaard 14. april. Gense også ’Valhalla’, som Børge Ring både animerede og skrev musik til. 
Børge Ring in memoriam (2 film og events) 14.-18. April.

Børnebiffen – for de mindste
Børnebiffen viser i april en række fornøjelige dokumentarer for de mindste. Mød bl.a. ’Vitello’ og ’Cirkeline’ – og kom en tur i ’Bennys badekar’.
Børnebiffen – for de mindste hver onsdag til fredag kl. 10.00 og 11.00 samt lørdag og søndag kl. 11.15 og 12.30.
 

Læs mere om Cinemateket i marts-april på cinemateket.dk 

Tid: marts-april 2019
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf. 3374 3412.