Cinemateket i april og maj

PROGRAM. I april og maj byder Cinemateket på festivalen CPH PIX, et besøg af den amerikanske mesterinstruktør William Friedkin, en Jodorowsky-kavalkade, en serie af film fra New York og en catalansk filmfestival. Samt meget meget mere...

Serier

New York på film - The Big Apple, bid for bid

Kender man New York, ved man, at New York er mange ting. Byen kan skifte karakter midt i et lyskryds – som når man krydser Houston Street og samtidig rejser over kontinenter, fra Chinatown til Little Italy. Men der er også et andet New York, som man ikke behøver at have været i byen for at kende. Det er filmenes New York. I april og maj viser vi hele 16 film fra byernes by inkl. ’Man on Wire’ med besøg af instruktør James Marsh, ’Wall Street’, ’Smoke’ og ’ Rosemarys Baby’. Vi får desuden besøg af forfatter Anne Mette Lundtofte, som fortæller om sin bog ’New York, New York’ og introducerer ’Taxi Driver’.

Serien (12 film) vises 18. april-31. maj.

Norwave - Højdepunkter fra norsk filmhistorie

To lande, én historie: I anledning af 200-året for Norges grundlov og løsrivelsen fra Danmark præsenterer vi 12 højdepunkter fra den norske filmhistorie og en stribe særarrangementer – bl.a. stumfilm med levende musik.

Serien (12 film) vises 1.-29. maj.

Rød Fremtid - Sci-fi bag Jerntæppet

Socialistiske utopier er en stærk understrøm i dette enestående udvalg af sovjetæraens science fiction-film. Serien åbner med introduktion til det østtyske rumtrip 'The Silent Star' den 8. maj.

Serien (7 film) vises 8.-31. maj.

James Gray – Scorsese og Coppolas arvtager

Amerikansk genrefilm og europæisk art cinema-sensibilitet. Den 45-årige amerikanske writer/director James Gray har sat sig mellem to velafprøvede filmstole og fundet sin helt egen plads. Gray har gennem sin 20 år lange karriere blot lavet fem spillefilm, der alle har været minutiøst planlagt og eksekveret. Han er en ’skuespillernes instruktør’, som de største stjerner flokkes om, fordi han værner om karakterernes komplekse psykologi og følelsesliv. Navne som Joaquin Phoenix, James Caan, Gwyneth Paltrow, Mark Wahlberg, Charlize Theron, Robert Duvall, Faye Dunaway og Tim Roth lyser fra plakaterne, og så er det måske i virkeligheden ikke så underligt, at navnet Gray fortaber sig lidt i skyggerne.

Serien vises (4 film) 18. april-31. maj.

Catalansk Festival – Barcelona på film

Utallige film er blevet optaget i smukke Barcelona. Nogle romantiske, andre fyldt med mysterier, nogle rørende, andre grænseoverskridende. Sådan er Barcelona. En by med utallige facetter og en by, der bliver ved med at fortælle gode historier. Den catalanske festival byder ud over filmvisningerne på flere særarrangementer, herunder besøg af instruktøren Dani de la Orden samt en koncert med anmelderroste Blaumut plus tapas og cavasmagning.

Serien (5 film) vises 23.-27. april.

William Friedkin - Meget mere end 'Eksorcisten'

Hvor historien om 1970’ernes New Hollywood ville have været umulig at skrive uden ’Eksorcisten’ og ’The French Connection’, så har de to film også lyst så meget op i William Friedkins filmografi, at de resterende film er blevet noget overskyggede. Med denne serie giver CPH PIX og Cinemateket mulighed for at stifte bekendtskab med både de tidlige film og andre spændende perioder i Friedkins karriere. Fra den sjældent viste debutfilm, ’The People vs Paul Crump’, til homo-thrilleren ’Cruising’ (med en ung Al Pacino) og den nyligt restaurerede udgave af ’Frygtens pris’, som Friedkin betragter som sin mest vellykkede film.

Serien (13 film) vises 3. april-31. maj.

Alejandro Jodorowsky - Midnight Movie-legenden udfoldet

I samarbejde med filmfestivalen CPH PIX præsenterer vi en næsten komplet kavalkade af restaurerede filmværker iblandet 35mm strimler af kultfilm-mesteren, guruen og multikunstneren Alejandro Jodorowsky.

Serien (11 film) vises 18. april-29. maj + dobbeltvisning af Midnight Movie-klassikerne ’El Topo og ’The Holy Mountain’ den 11. april (læs mere nedenfor).

CPH PIX – 150 film, events og overraskelser 3.-16. april

Fra den 3. april indtager CPH PIX byen med film, koncerter, debatter, instruktørbesøg og kulturoplevelser i særklasse! Der er mere end 150 film på programmet som strækker sig over hele to uger.

CPH PIX 3.-16. april.

Theodor Christensen 100 år – Film og udstilling

Theodor Christensen, der ville være fyldt 100 år i april, var en helt central figur i opbygningen af dansk dokumentarfilm. Vi markerer fødselsdagen med en omfattende filmserie med flere oplæg, en udstilling og et særnummer af tidsskriftet Kosmorama.

Serien (14 film) vises 6. april-28. maj.

Ønskefilm – Byens eneste vælg-selv-biograf

Hvor går man hen, hvis man hører søde rygter om et glemt mesterværk? Hvis en bestemt dvd ikke kan opdrives, eller hvis fjernsynsskærmen ikke gør ens yndlingsfilm ære? Man går til Cinematekets ønskebrønd. Til april/maj-programmet har Cinematekets publikum bl.a. ønsket ’Capote’, ’Synecdoche, New York’, ’The Act of Killing’ og ’Enter the Void’.

Serien (9 film) vises 2. april-31. maj.

Danish on a Sunday - danske film med engelske undertekster

’Klovn – The Movie’, ’Kvinden i buret’, Hvidsten Gruppen’ og ’Spies & Glistrup’.

Serien (4 film) vises 13. april – 25. maj.

Dansens dag(e) – Dans = Bevægelse = Film

Den internationale Dansens Dag fejrer hvert år dansen som kunstart og sætter spot på dansens universelle evne til at krydse politiske, kulturelle og etniske grænser. Cinemateket lægger hus til afsløringen af de ti finalister i online-konkurrencen 60secondsdance.dk. Selve dansens dag indtager Danmark den 29. april og Cinemateket danser med i form af tre vidt forskellige dansefilm.

’Dansens Dag: Prisarrangement + Aux Limites de la Scene’ 27. april kl. 16.30. ’Tango Libre’ 29. april kl. 19.15. ’Flex is Kings’ 30. april kl. 19.15.

Still Moving – Klassikere i kontekst

Cinematekets filmhistoriske serie præsenterer i april ’Battle in Heaven’ og 'Lost in Translation' med introduktion af henholdsvis Jørgen Blom og Peter Schepelern.

Serien (2 film) vises 5.-26. april.

Bio 12:30 – film for dig, der har tid midt på dagen

Vi overgiver 12:30-lærredet til Mr. Michael Caine i april. Nyd en række af hans bedste roller fra 1980’erne og 1990’erne. Der er kaffe med i prisen.

Serien (4 film) vises 3.-25. april.

Restaureret - Kubricks glemte krigsfilm

I Cinematekets nye eksklusive fokus på restaurerede klassikere lægger vi ud med Stanley Kubriks sjældent sete antikrigsfilm, fuldlængdedebuten ’Fear and Desire’ (1953).

4.-30. maj.

Månedens Dokumentar i april – Narco Cultura

’Narco Cultura’ var en af de mest omtalte film på dette års Sundance-festival. Det er en rystende undersøgelse af Mexicos ulykkelige narkokrig og dens popkulturelle afsmitninger.

17.-24. april.

Månedens Film i april – Frygtens Pris

Et bragende comeback. Det var, hvad publikum på den seneste Venedig-festival var vidne til, da adventure-thrilleren ’Frygtens pris’ (‘Sorcerer’) blev præsenteret i sin nyrestaurerede version til stående ovationer. For sjældent har en filmsucces været så hårdt tilkæmpet. En nervepirrende roadmovie med mytologiske og eksistentielle overtoner og et episk stoner-soundtrack af bandet Tangerine Dream.

24. april-3. maj.

Månedens Film i maj – Stranger by the Lake

Ifølge franske Cahiers du cinéma var 'Stranger by the Lake' årets film i 2013. Efter sin danske premiere på CPH PIX bliver den i maj Månedens Film i Cinemateket. Det er en nærmest eksotisk genrefilm; en film med nervepirrende distance og dystert solskin – og hvor publikums forhold til maskulin homoseksualitet bliver en følelsesmæssig medspiller.

15.-25. maj.

Mest for børn

Verdens bedste børnefilm - Fantasy for hele familien (også i påskeferien)

Eksotiske verdener, overnaturlige skabninger, prinser, prinsesser, fare, forløsning - og masser af fart og special effects. Kort sagt adventure- og fantasy-film for alle eventyrere. Med Verdens Bedste Børnefilm byder Cinemateket hver måned på kvalitetsfilm for børn, unge og deres forældre - til en pris, hvor alle kan være med, nemlig blot 45 kr. per billet.

Serien (6 film) vises 1. april-29. maj.

Børnebiffen – for de mindste

Blandt Børnebiffens mange film i april/maj er ’Cirkeline –Åh, sik’en dejlig fødselsdag’, ’Ørnen havde højdeskræk’ og ’Tigre og tatoveringer’. Vi viser et program på ca. 45 min. varighed hver torsdag-søndag. Vær opmærksom på de enkelte programmers anbefalinger om alder.

Serien vises 3. april-31. maj.

Særarrangementer

Ritualer – Mød dukkefilminstruktøren Jørgen Vestergaard

Jørgen Vestergaard fylder 75 i april. Han er mest kendt som dukkefilminstruktør, men har også udsendt en række fine dokumentarfilm. Mød instruktøren og se fire af hans film.

19. april kl. 16.15.

Psych-Out! i april - Jodorowsky-double: El Topo + The Holy Mountain

Cinemateket og CPH PIX viser Alejandro Jodorowskys farvestrålende Head Film-hovedværker ’El Topo’ og ’The Holy Mountain’ i én spektakulær dobbeltvisning 11. april.

11. april kl. 19.00 – ’El Topo + Holy Mountain’ m. introduktion.

Psych-Out! i maj - Okkultisme med stort B

’The Dark’ og ’The Boogey Man’ i en skræmmede far-out og nakkehårsrejsende dobbelt-visning. Til én films pris!

15. maj kl. 19.30 – ’The Dark + The Boogey Man’ m. introduktion.

Funny Bones – Spoof!

Funny Bones er Cinematekets månedlige holdeplads for grinebidere og andre lattermilde filmdyr. Det kan være godmodigt, plat eller spydigt. Bare det er sjovt. Og godt. I april og maj viser vi mesterklovnene Matthau og Lemmon i ’Knald eller fald’ og i en af filmhistoriens bedste buddy-film, ’Hvem støver af?’.

17. april kl. 19.15, 26. april kl. 14.00 og 10. maj kl. 16.15 – ’Knald eller fald’.
19. april kl. 14.00, 21. maj kl. 16.30 og 31. maj kl. 14.15 – ’Hvem støver af?’.


Kunst på film – Gauguins danske forbindelse

Nyd ’Oviri’, Henning Carlsens portræt af Paul Gauguin med Sofie Gråbøl i sin både Robert- og Bodil-belønnede debutrolle. Søndag 20. april er der foredrag v. kunsthistoriker Birgitte Zacho inden filmen.

Søndag 20. april kl. 16.45, onsdag 28. maj kl. 16.30 og lørdag 31. maj kl. 19.00.

Dansk film under nazismen

Den kommende bog ’Dansk film under nazismen’ (Lindhardt & Ringhof, 2014), dokumenterer, at alle de store filmbosser i Danmark kollaborerede med den tyske besættelsesmagt. Ingen blev retsforfulgt efter krigen. Hvorfor slap filmbranchen så let? Det vil bogens forfatter, filmhistorikeren Lars-Martin Sørensen, kaste lys over denne dag.

4. maj kl. 17.00.

Mozart-fest – mød Lars Ulrik Mortensen og Kasper Holten

Mød dirigenten Lars Ulrik Mortensen og operachefen Kasper Holten til en snak om sidstnævntes imponerende debutfilm 'Juan' og se filmen på det store lærred.

10. maj kl. 16.00 m. introduktion og debat.

Gyser-jubilæum med stumfilmskoncert

Tre kunstnere fra den internationale musikscene skaber 23. maj ny lydside til historiens første dobbeltgænger-film, der netop er fyldt 100 år: ’Studenten fra Prag’.

23. maj kl. 19.00

Filosofisk Filmklub - Film, filosofi... og bar.

CBS-lektor Ole Bjerg bruger den estimerede enfant terrible-filosof Slavoj Zizeks tænkning i sin kritiske analyse af pengesystemet. Zizek selv kommer til orde i filmen ‘The Pervert’s Guide to Ideology’, hvor han sætter filmklassikere som ’A Clockwork Orange’ og ’The Sound of Music’ under psykoanalysens lup. Der er risiko for at få åbnet øjnene. Efter arrangementet kan der købes kolde øl – husk kontanter – i Asta Bar.

30. maj kl. 19.00.

Friday Late Night i april: musikfilm, bar og dj’s – The Cure

’The Cure in Orange’. Oplev Robert Smith & Co. i unik 35mm kopi af legendarisk koncertfilm. Med bar og DJs før og efter filmen og introduktion af Cure-specialist Anders Reuss.

4. april kl. 21.30 – ’The Cure in Orange’ (Bar og dj’s fra kl. 20.00).

Friday Late Night i maj: musikfilm, bar og dj’s – The Band

Oplev Martin Scorseses klassiker ‘The Last Waltz’ om bandet The Band. Et studie af et live-orkester i sin karrieres zenit, men også et portræt, der kigger bag de skrå brædder. På godt og på ondt.

23. maj kl. 21.30 – ’The Last Waltz’ (Bar og dj’s fra kl. 20.00).

SneakBar - nye produktioner fra Filmværkstedet


Kom med til premiere på nogle af Filmværkstedets nyeste film, hvor der med garanti vil være noget for en hver smag! SneakBar er det sted, hvor kommende danske filmtalenter viser, hvad de kan, som regel i genren eksperimental-, kort- og dokumentarfilm.

2. maj kl. 18.00 + 20.00.

Tid: April/maj 2014
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online eller på tlf. 33 74 34 12