Cinemateket i januar – Welles og meget mere!

2012. Cinemateket byder i januar på både den kendte og den ukendte Orson Welles – inkl. 'Citizen Kane' som Månedens Film. Der er også femmes fatales og farlig lidenskab på fransk på programmet, foruden en stribe westerns produceret bag jerntæppet (!) og film med og om hele verdens yndlingsblondine: Marilyn Monroe.

Velkommen til januarprogrammet, der foruden ovenstående byder på en lang række særarrangementer, bl.a. Nepal-aften, en spansk sansebombe lavet helt uden kamera – og til jer med udenlandske venner: Danske søndagsfilm med engelske undertekster og økologisk dansk wienerbrød to gange om måneden!

Serier i januar

Orson Welles – den kendte og den ukendte Welles

Da Orson Welles døde i 1985, havnede en række ufærdige filmprojekter hos München Filmmuseum. Museets direktør, Stefan Drössler, vil i dagene 20.-22. januar gennem fire foredrag med filmklip berette om de ofte meget farverige og bizarre omstændigheder, der knytter sig til det. Vi viser også syv af den tidlige Orson Welles' centrale værker, bl.a. 'Familien Amberson' og 'Den tredje mand'.

Serien (7 titler og 4 foredrag) – vises hele januar.

Månedens film – Citizen Kane

Ingen Welles-kavalkade uden 'Den store mand' ('Citizen Kane')! Siden 1962 har tidsskriftet Sight & Sound haft Orson Welles' debutfilm øverst på sin liste over verdens bedste film – på én gang social satire, medie-saga, en ekspressionistisk beretning om magt og korruption, et sørgedigt om tabt kærlighed og et fortælleteknisk eksperiment i særklasse.

Månedens Film vises 12.-22. januar kl. 19:15. 

De red mod øst – westerns bag jerntæppet

Fra 1924 til Murens fald blev der produceret et stort antal westernfilm i Sovjetunionen, DDR, Rumænien og Tjekkoslovakiet – de såkaldte 'easterns'. I alle filmene var heltene de røde, dvs. indianerne og kommunisterne! Se en stribe ukendte – og alligevel sært genkendelige film – bl.a. med ikonet Gojko Mitic, som var indianer-stjerne i hele 11 østtyske film. Stumfilmen 'Mr. Wests mærkelige oplevelser i bolsjevikkernes land' (1924) vises med levende klavermusik lørdag den 14. januar 16:30.

Serien (6 titler) vises 4.-28. januar. 

Marilyn på film – hele verdens yndlingsblondine

Det er snart 50 år siden, at Norma Jean Bakers livsflamme gik ud som et stearinlys i vinden. Historisk har der været megen berøringsangst i forhold til at bruge Monroe som filmkarakter. Hendes gestaltninger er både blevet omdøbt (som i 'Gudinden' fra 1958) og gjort navnløse (som i Nicolas Roegs 'Pigen og professoren', 1985). Se også 'Prinsen og korpigen', hvis tilblivelse ligger til grund for den premiereaktuelle 'My Week with Marilyn'.

Serien (5 titler) vises hele januar. 

Femmes fatales – farlig lidenskab på fransk

Intet europæisk land har som Frankrig dyrket den skæbnesvangre kvindes fortræffeligheder. Fra sensuelle Jeanne Moreau og lidenskabelige Dominique Blanc til kølige Catherine Deneuve har franske skuespillerinder ydet deres ypperste netop som livsfarlige og ekstreme kvinder – typer, som man godt kan savne i den hjemlige filmproduktion.

Serien (7 titler) vises hele januar. 

Månedens Dokumentar – CPH:DOX-vinder om eneboer

Vinderen af den nyligt overståede CPH:DOX-festival – og en af de absolutte topscorere hos det internationale anmelderpanel, Filmmagasinet Ekko til lejligheden havde sat sammen – er den både konkret hypersansende og næsten spirituelt svævende 'Two Years at Sea'. Vi er tæt ved mennesket og naturen i Ben Rivers' fortælling fra de dybe skotske fyrreskove, hvor eneboeren Jake bor. Omgivet af sorte træer, en campingvogn højt oppe i en trækrone og en diminutiv tømmerflåde, han kan ligge og fiske på.

Månedens Dokumentar vises 24.-31. januar kl. 19:00. 

Dansk film 2011 – de 7 bedste valgt af Christian Monggaard

Traditionen tro har vi bedt en dansk filmkritiker plukke højdepunkter fra det forgangne år. I år har Informations filmredaktør Christian Monggaard valgt – og han introducerer selv Heidi Maria Faissts 'Frit fald' søndag den 8. januar kl. 16:45.

Serien (7 titler) vises hele januar. 

Ønskefilm

Publikums egne favoritter omfatter i denne måned 'Rapture',  'Red Road', 'Eksperimentet', 'Sidste forestilling', 'Grizzly Man' og Guldpalme-vinderen 'Farvel min konkubine'.

Serien (6 titler) vises hele januar. 

Bio 12:30

Nyd fire filmperler, der alle udspiller sig med Middelhavets azurblå bølger som sanseligt bagtæppe. Efter filmene er der gratis kaffe og kage. Filmene er: 'Aldrig om søndagen', 'Jeg elsker soldater', 'Malèna' og 'Mine aftener i paradis'.

Serien (4 titler) vises hele januar. 

Særarrangementer i januar

Nepal-aften med gæster - 'Pusher' møder 'Slumdog Millionaire'

Nepal er mere end bjergbestigning og bederuller. Det kan man forsikre sig om, når Cinemateket og Nepals Ambassade byder på stor filmaften den 6. januar. Aftenens hovedret er Nepals svar på 'Pusher' – en bæredygtig nepalesisk gangsterfilm, hvor biljagter er erstattet af sprinter til fods.

Fredag den 6. januar kl. 19:00. Med introduktion, snacks, te og vin. 

EKSPERIMENTAL – spansk sansebombe og ti små perler

José Antonio Sistiagas '... ere erera baleibu izik subua aruaren ...' (1968-70) er et mageløst værk skabt uden brug af kamera, men ikke desto mindre en film i fuld længde – et projekt, som det tog halvandet år at færdiggøre. Filmen vises onsdag den 4. januar kl. 19:00 og søndag den 8. januar kl. 17:00. 'Investigation / Metacinema' er den samlende overskrift for en serie af ti kortere eksperimentalværker, bl.a. Antoni Padrós vittige og Warhol-agtige 'Ice Cream' – en slet skjult reklame for blowjobs og en formel protest fra Francos sidste år ved magten! De vises onsdag den 4. januar kl. 21:00 og lørdag den 7. januar kl. 19:30.

Læs mere om serien 'Den anden side af spansk film'.

Søndagsmatiné – et symfoniorkester taler ud

Hvad er musik? Dette vanskelige spørgsmål og mange andre forsøger musikere fra det hæderkronede Philadelphia Orchestra at svare på i 'Music From the Inside Out', Daniel Ankers hjertevarme dokumentar om musikkens væsen. En ubetalelig scene afslører et fuldt orkester, der måbende lytter til en gademusikants fortrinlige udgave af Vivaldis 'De fire årstider'.

Søndag den 22. januar kl. 16:30

Soirée filles: Heartbreaker – Pigeaften med cocktails, tapas og film

"Let og flydende fortalt, morsom og velspillet og fuld af pragtfulde billeder fra middelhavskysten omkring Monaco," skrev Politikens Sophie Engberg Sonne og dryssede fem hjerter ud over 'Heartbreaker' med Vanessa Paradis og Romain Duris. Cinematekets filmaften skabt til venindepleje inkluderer cocktails og tapas i Asta Bar. Det koster 200 kr. alt inklusive og starter kl. 17:00.

Torsdag den 19. januar kl. 17:00. Med drinks og tapas inden filmen.

Psych-Out! – 70’ernes mest sexede vampyr-film

En sjælden chance for at opleve genrehovedværket 'Daughters of Darkness' på det store lærred. Den mest stilfulde, chokerende og sexede af alle 70'ernes mange euro-horrorfilm med lesbiske vampyrer – og en film, der balancerer imellem sofistikeret filmkunst og bloddryppende trash.

Torsdag den 19. januar kl. 20:30. Med efterfølgende bar.

Funny Bones - mr. Bean og million-maleriet

Bean-figuren er tilført nye, overraskende dimensioner i Mel Smiths 'Bean – den ultimative katastrofefilm' (1997), hvor den skrutryggede fumlegænger bliver sendt til USA. Her skal han udgive sig for at være en stor kunstkender og holde hyldesttale om det værdifulde maleri 'Whistler's Mother'.

Torsdag den 26. januar kl. 19:15.

Danish on a Sunday – danske filmhits med engelske undertekster

Cinemateket prøver at efterkomme stor efterspørgsel fra udlændinge i Danmark, der gerne vil se danske film med engelske undertekster. Under overskriften 'Danish on a Sunday' viser vi den 2. og 4. søndag i hver måned en ny eller ældre dansk filmperle. Søndag den 8. januar kl. 14:30 gælder det 'Dansen med Regitze', og søndag den 22. januar kl. 14:30 'Into Eternity'. Og 'Danish' har en dobbelt betydning – inden hver film byder restaurant SULT på kaffe med wienerbrød til blot 40 kr.

Læs mere om Danish on a Sunday på cinemateket.dk/danish.

Friday Late Night - gravøl med The White Stripes

Rolling Stone Magazine tøvede ikke med at kalde The White Stripes for 00’ernes mest indflydelsesrige band. Kom og sk(r)ål med, når vi fredag den 27. januar drikker gravøl for et af det seneste årtis mest virile rock-konstellationer. Bar-delen er flyttet til før filmen og erstattet af Happy Hour.

Fredag den 27. januar kl. 22:00. Med happy hour-bar fra kl. 20:30. 

Mest for børn

Bio Min Bio

I BIO MIN BIO viser vi de gode, gamle familiefilm i spillefilmslængde og de film, som børnene selv kender og elsker at se - og gense! I januar måned viser vi 'Pingvinmarchen'. Luc Jacquets billedskønne dokumentarfilm om kejserpingvinernes enestående livscyklus på Sydpolen har gået sin sejrsgang over hele verden.

Søndag den 15. januar og søndag den 29. januar kl. 12:30

Børnebiffen

I januar måned har BØRNEBIFFEN premiere på den ny serie 'Det gule hus', hvor vi skal møde Chloë og Thea, som drager ud på eventyr i deres store hus og dets små forhaver. Der er gratis adgang til alle film på hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen til en pris af blot 10 kr.

Serien vises i hele januar

Tid: Januar måned
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: Online og på tlf. 3374 3412.