Cinemateket i marts


Cinemateket byder i marts på hele syv filmserier, en festival samt en stribe særarrangementer.
Serier
Gus Van Sant - skæve eksistenser og dysfunktionelle enereAmerikanske Gus Van Sant kan instruere såvel kultfilm for indie-segmentet som Cannes-vindere og Oscar-belønnede blockbustere med Matt Damon, Ben Affleck og Robin Williams på rollelisten. Hans film handler oftest om dysfunktionelle enere eller malplacerede genier. Hjertegribende og altid hamrende velspillede. Se hele striben: 'Drugstore Cowboy' (1989), 'My Own Private Idaho' (1991) samt 10 andre - herunder flere, der ikke har været i dansk distribution.Serien (12 titler) vises hele marts.
De 12 bedste fra Afrika - stjernerne syd for SaharaAfrika har også en Sam Peckinpah og en Orson Welles. En Pasolini. En Scorsese og en Bergman. Der er bare meget få vesterlændinge, der har hørt deres navne eller set deres film. I afrikansk film findes oversete mesterværker, fandenivoldskhed, poesi og drama i en skala, der for længst burde have fået os til at spærre øjnene op. Med nærværende udvalg af spillefilm fra perioden 1973-2006 byder vi på muligheden for at indhente noget af det forsømte.Søndag den 16. marts kl. 16.00 interviewer journalist Lotte Folke Kaarsholm instruktørveteranen, aktivisten og den forhenværende kulturminister Cheick Oumar Sissoko fra Mali og spørger bl.a. om hvor afrikansk film rykker lige netop nu.Onsdag den 26. marts er der endvidere mulighed for at se kortfilm og smage på afrikanske lækkerier, når Institut Français og en række afrikanske ambassader er med til at markere Den Frankofone Dag.Serien (12 titler) vises hele marts.
Harmony Korine - amerikansk independents enfant terribleMød Marilyn Monroe og Michael Jackson i det skotske højland og to drenge, der pisker en død kat i en forarmet by i det amerikanske Midtvesten. Eller sig goddag til den skizofrene Julien med tilnavnet Donkey-Boy. Harmony Korine har kun instrueret tre spillefilm og skrevet to andre. Men han har han formået at markere sig som en af de mest kontroversielle yngre amerikanske filmskabere med sine historier fra normalitetens randområder.Fredag den 7. marts indleder den danske fotograf Marcel Zyskind 'Mister Lonely' (2007), der er Harmony Korines seneste udspil og hvis flotte billeder blev skudt af netop Zyskind. Serien (5 titler) vises 4.-27. marts.
IDFA - 20 års highlights fra dokumentarfilmfestivalen i AmsterdamVerdens største dokumentarfilmfestival ligger i Amsterdam. I folkemunde kaldes den IDFA - International Documentary Film Festival Amsterdam. Den har netop fejret sin 20 års fødselsdag. Som en hyldest til IDFA og ikke mindst til det enorme arbejde, festivalen har gjort for den internationale dokumentarfilmverden, præsenterer CPH:DOX og Cinemateket et udvalg af film fra festivalens historie. Film, der vandt priser, blev årets store samtaleemne, publikums favoritfilm, kontroversielle film, mesterværker. Og ikke mindst film, der har været med til at tegne festivalens profil, som man kender den i dag.Serien (16 titler) vises hele marts.
Music Doc - musik i mørket i metervis Fra den fascinerende historie om tilblivelsen af Billie Holiday-klassikeren