Cinemateket i oktober

Cinemateket byder i oktober på masser af indhold til dit efterår. Hold varmen med Marilyn Monroe når du kan se hendes bedste film og opleve lancering af en ny bog om stjernen. Vi har desuden hele to festivaler at gøre godt med. Både Copenhagen Gay and Lesbian Film Festival der kan fejre sølvbryllup i år, og Film&Music der byder på masser musikmøder i filmmørket. For de modige børn er der en stribe gode film at se i efterårsferien. Vi inviterer indenfor til Kulturnatten og serverer månedens dokumentar, hvor en række krigskokke-veteraner disker op med historier og opskrifter. Alt dette plus meget, meget mere i Cinemateket i oktober..

Serier

Mmmm – det bedste af Marilyn
 48 år er gået, siden Monroe døde. 48 år, som har bragt utallige biografier, spillefilm, artikler, plakater, paraplyer, kalendere og ure. Med en blanding af uskyld og humor vandt hun publikum. Se hendes bedste film – bl.a. nye kopier af 'Bus Stop' og 'Gentlemen foretrækker blondiner' – og læs hendes personlige noter i den nye bog 'Marilyn Monroe – Fragmenter' (2010)(C&K Forlag), der lanceres i Filmhusets Film- & Boghandel den 3. oktober kl. 17.30. Bogen løfter sløret for Marilyns private breve, digte og hudløst ærlige dagbogsnotater, hvoraf kun få tidligere er blevet offentliggjort. Dokumenterne blev sensationelt fundet på et loft. Samme dag kl. 19.15 vises 'Gentlemen foretrækker blondiner'.
Serien (8 film) vises hele oktober.

No Wave - New York 1976 - 84
”At gå hjem om aftenen i East Village var som at gå i krig”, har filminstruktøren John Waters udtalt om New York i slutningen af 1970’erne. Fattigdommen var stigende, og det samme var kriminaliteten. Men i den forslummede bydel opstod en filmbevægelse, der senere er blevet døbt ’No Wave’. En række unge instruktører slog sig ned i området, arbejdede sammen som et kollektiv og opsøgte nye emner og udtryksmåder. Serien byder bl.a. på danmarkspremiere på Cèline Danhiers dokumentarfilm 'Blank City' (2009) med introduktion af forfatter, kritiker og instruktør Lars Movin tirsdag den 12. oktober kl. 19.15.
Serien (9 film) vises 2.- 17. oktober.

Smæk for rupiah'en - indonesiske film
Takket være lempelser i lovgivningen er indonesisk film det seneste årti blevet en ilter og farverig mangehovedet drage, der hvert år spyer ca. 80 film ud – crazyhumor, melodramaer, horror, actionfilm, romantiske komedier og enkelte seriøse kunstfilm. Den Indonesiske Ambassade byder på et galla-glas tirsdag den 12. oktoberber kl. 21.30 mellem filmene 'The Gathering' (vises 19.00) og 'Laskar Pelangi – The Rainbow Troops' (vises 22.00).
Serien (9 film) vises 6.-21. oktober.

Film&Music – musikalske møder i mørket
Film&Music er Københavns allerførste filmfestival, der udelukkende er dedikeret til musikfilm. Festivalen viser musikfilm af enhver art og favner musikken bredt. Alt fra pop til punk, fra country til rock, fra heavy metal til folk og soul til synth. Programmet byder på såvel fiktions- som dokumentarfilm, klassikere som spritnye produktioner. Samt masser af specialevents og fester. Læs mere på www.filmandmusic.dk eller på www.cinemateket.dk.
Film&Music løber af stablen 7.-10. oktober.

James Cagney - køter på dansefødder
Uforglemmelig og energisk. Skuespilleren og danseren James Cagney fortjener et gensyn.
"A fresh mutt" – sådan beskrev en teaterinstruktør i 1929 den unge skuespiller, som han netop havde givet en rolle. "En frisk køter", det var netop, hvad Cagney udtrykte - også så rigeligt endda, men han havde også meget mere at byde på. Oplev hele hans spektrum i 'Samfundets fjende' (1931), den Oscar-belønnede 'Yankee Doodle Dandy' (1943), 'Ragtime' (1981) og fire andre klassikere. Første visning af alle film introduceres af den amerikanske journalist og filmkender Scott Berman.
Serien (7 film) vises hele oktober.

Film for de modige børn - i efterårsferien!
Animationsfilm er andet og mere end Disney og japansk manga. Hver dag i efterårsferien viser Cinemateket nogle af ”de andre”, nyere animationsfilm – film med en HELT personlig stil, som du måske aldrig har set eller bare MÅ se igen. Fra 'Trillingerne fra Belville' (2003) til 'Coraline' (2009). Som bonus viser vi hver dag en lille forfilm, hvor flyvefærdige animationstalenter fra Den Danske Filmskole og Filmværkstedet har leget med teknikken.
Serien (5 film) vises 17. – 22. oktober.

Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival – det er så yndigt at følges ad …
Copenhagen Gay and Lesbian Film Festival fylder 25 år. Glæd dig til et varieret og veldækket program, der hylder temaer som kærlighed uden alder og begrænsning og som ser på den kærlighed, der kan være svær at udleve.
Læs mere på www.cglff.dk
Spillerperiode 22.-31. oktober.

Særarrangementer

Atom Egoyans 'Chloe' - danmarkspremiere
Egoyan fyldte 50 år i juli, og vi er stolte af at kunne byde på danmarkspremiere på hans nyeste spillefilm, ’Chloe’ (2009) – et stjernespækket remake af franske Anne Fontaines ’Natalie’ fra 2003. Med ’Chloe’ varmer vi op til november måneds Atom Egoyan-serie, hvor vi præsenterer otte markante værker af den armensk-canadiske instruktør.
2. oktober kl. 19:00 + 6. oktober kl. 21.45 + 19. oktober kl. 21.15.

Kulturnatten i Filmhuset – gyserfilm, ’Robotdrengene’ og meget mere …
Lav en gyserfilm, mød børneskuespillerne fra ’Min søsters børn vælter Nordjylland’ og oplev manden bag ’Robotdrengene’. Bliv sminket som en filmstjerne, se modeshow og bliv klogere på Dreyer, Trier og dansk dokumentarfilm. Restaurant SULT griller foran Filmhuset, og indenfor er der buffet til fornuftig pris.
Fredag den 15. oktober fra kl. 17.00.

Sneakbar – nye produktioner fra Filmværkstedet
Kærlighed i provinsen, ubehagelige hemmeligheder, radioaktivitet og to nørder, der holder technofester. Det kan du blandt andet opleve, når Filmværkstedet den 14. oktober inviterer til premiere på fem danske kortfilm - fire fiktionsfilm og en dokumentar. Efter visningerne er der fest og networking i Asta Bar.
Torsdag den 14. oktober kl. 19.15 + 21.15 og igen fredag den 22. oktober kl. 19.00 (uden fest).

Månedens Dokumentar – 'Cooking History'
I sin skæve, fascinerende og sorthumoristiske dokumentarfilm ’Cooking History’ giver den slovakiske instruktør Péter Kerekes stemme til en håndfuld krigskokke-veteraner, der rundhåndet deler ud af deres historier og opskrifter.
Spilleperiode 19.- 26. oktober.

Månedens film – 'Bright Star'
Vi er i London-forstaden Hampstead i 1818. Den 20-årige John Keats deler en lille lejlighed med den noget ældre ven Charles Brown, og de forsøger begge at ernære sig som digtere. Keats' møde med den 18-årige Fanny Brawne bliver starten på en stormende forelskelse. 'Bright Star' er Jane Campions bedste film siden 'The Piano', mener mange internationale kritikere.
Spilleperiode 14.–21. oktober.

Eksperimental - er poesi ikke mere realistisk end virkeligheden?
Marie Menken (1910-70) undersøger og transformerer verden omkring sig gennem et nærværende kamera og lader sig ikke genere af lidt snavs på linsen eller af, at røg fra hendes cigaret hvirvler forbi.
Onsdag den 20. oktober kl. 21.30.

'Boardwalk Empire'
Danmarkspremiere på første afsnit af Martin Scorseses nye tv-serie - om 'bagsiden af Den Amerikanske Drøm'. Med introduktion af Scorsese-kender Annette Wernblad – og et efterfølgende glas.
Onsdag den 27. oktober kl. 19.15.

SønDok - Fremtidens virtuelle verden
I de kommende årtier vil ’virtual reality’ få indflydelse på stort set alle aspekter af vores liv. Virkeligheden, som vi kender den, vil ændre sig og blive delt i en fysisk og virtuel verden. Sådan starter ’Inside the Metaverse’, der er en enestående visuel tour de force ind i en virtuel verden. Efter filmen er det muligt at diskutere med filmens instruktør Steven Dhoedt.
Søndag den 17. oktober kl. 14.15.

Psych-Out! – strip, psychedelica og sleazy listening
1969 var på mange måder en god årgang, og ‘The Insatiables’ samler alt det bedste i en tidskapsel af tempo, action, spænding og romantik – i både farver og stereo. Alle periodens typiske eurotrash/thriller-elementer er på plads i Alberto De Martinos regi: Stripklubber, psykedeliske hippie-orgier, pop art-interiør og et saftigt ‘sleazy listening’-score af mesterkomponisten Bruno Nicolai.
Torsdag den 14. oktober kl. 21.30. Med intro af Psych-Out!-teamet og psykedelisk rejsegrammofon i baren.

Friday Late Night 100 – ny film om Magtens Korridorer
I samarbejde med musikfilmfestivalen Film&Music inviterer vi på Friday Late Night nummer 100 med premiere på dokumentarfilmen 'Strikkeklub på alufælge' om en af dette årtusindes mest usandsynlige danske rocksucceser - Magtens Korridorer. Efterfølgende Late Night-fest med bar og djs.
Fredag den 8. oktober kl. 21.45.

Særligt for medlemmer

Forpremiere for medlemmer: ’Sandheden om mænd’
Nikolaj Arcel debuterede som spillefilminstruktør i 2004 med den politiske thriller ’Kongekabale’. I sin nye film arbejder han sammen med talentfulde unge navne som Thure Lindhardt og svenske Tuva Novotny samt velkendte skuespillere som Nicolas Bro, Henning Jensen og Karen-Lise Mynster. Inden filmen taler Informations filmredaktør, Christian Monggaard med Nikolaj Arcel i Informations kantine kl. 17.00-18.30.
Fredag den 1. oktober kl. 19.00.

'Crazy Heart' – Film&Music særvisning for Cinematekets medlemmer
Jeff Bridges fik fortjent både en Oscar og en Golden Globe for sin kraftpræstation som den afdankede countrystjerne Bad Blake, der er henvist til at turnere alene til barer og bowlinghaller. Robert Duvalls stoiske faderfigur og mødet med den unge enlige mor Jean – rørende og sødmefuldt fremstillet af Maggie Gyllenhaal – åbner en vej ud af bitterheden og alkoholens tåger.
Onsdag den 6. oktober kl. 19.15.

'Undertow' - Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival viser film for Cinematekets medlemmer
Cinematekets medlemmer kan den 21. oktober få en gratis forsmag på årets festivalprogram fra Copenhagen Gay & Lesbian Film Festival, når der blændes op for den nye film 'Undertow', som vandt publikumsprisen ved Sundance filmfestivalen i 2010.
Torsdag den 21. oktober kl. 21.45.

Cinematekets oktober-program er på gaden. Programmet fås gratis i Cinemateket og på caféer og biblioteker. Programmet kan ligeledes ses på www.cinemateket.dk, hvor online billetbestilling er tilgængelig.