Cinemateket juni 2011

Juni måned i Cinemateket byder på kinesisk filmfestival. Gyser-personaen Vincent Price. Mesteren i eksistensens kringelkroge Ingmar Bergman. Indie-filmmager og bohème Vincent Gallo. I det politiske hjørne stiller vi skarpt på Guantánamo-lejren med Månedens Dokumentar. Desuden viser vi en forbudt iransk film. Og så er der forpremiere på stor svensk allstar-komedie. To Buster Keaton stumfilm med levende musik. Friday Late Night dedikeret til Depeche Mode. Og open-air film på Ofelia Beach. Glæd dig til en udfordrende måned i sommerens og biografmørkets tegn.

Serier

Made in China - Otte store danmarkspremierer

Filmproduktionen i Kina er enorm. Det er i dag umuligt at skabe sig et fuldstændigt overblik over den. Uafhængige filmskabere opererer på guerilla-maner, og landets økonomiske udvikling har åbnet for et omfattende samarbejde med udenlandske partnere. Denne måneds kinesiske filmfestival giver med otte nye film en temperaturmåling på kinesisk filmproduktion, som den ser ud netop nu. Vi er stolte af at kunne give danmarkspremiere til film af bl.a. Kinas to største instruktørnavne, Zhang Yimou og Chen Kaige. Åbningsevent med 'Forever Enthralled' af Chen Kaige torsdag den 9. juni kl. 19.15. Instruktørbesøg af Liu Jie ifm. med visningen af 'Deep in the Clouds' den 11. juni kl. 16.45.

Festivalen (8 film) løber frem til den 23. juni.

Vincent Price - Gysets aristokrat

Vincent Price ville være fyldt 100 år i år. Vi hylder skuespilleren, der perfektionerede udtrykket som gyser-persona. Price var så stort et ikon, at hans uovertrufne ondskabsfulde stemme blev brugt som voice over i bl.a. Michaels Jacksons 'Thriller'. Repertoire var bredt, men den intellektuelle spøgefugl formåede ofte at tilføre sine figurer – og dermed hele filmen – en snert af sort ironi og mani. 'The Masque of the Red Death' og 'Ravnen' introduceres af kultskuespillerinden Caroline Munro, der medvirkede i flere Price-film – det sker den 29. juni henholdsvis kl. 19.00 og 21.15.

Serien (8 film) vises hele juni.

Ingmar Bergman - Eksistensens krinkelkroge

Ingen anden filminstruktør har i så høj grad eksperimenteret med udtryk og genrer og været inspirationskilde for andre instruktører. Vi præsenterer i juni otte højdepunkter i den svenske mesterinstruktørs karriere – fra 'Sommeren med Monika' (1952) til 'Høstsonaten' (1978), som udløste en Oscar-nominering til Ingrid Bergman og blev hendes sidste film. Hovedparten af filmkopierne i serien er de flotte engelsktekstede kopier, som blev præsenteret på Berlinalen 2011.

Serien (10 film) vises hele juni. 

Vincent Gallo - Jesus fra Buffalo

Den efterhånden 49-årige Vincent Gallo er så outreret en bohème, at ordene outreret og bohème ikke slår til. Vi sætter spot på hans kuldslåede og ukuelige persona som skuespiller. Og heldigvis kan vi også demonstrere hans mod som indie-filmmager i egen ret. Oplev bl.a. 'Buffalo 66' (Gallos debut som instruktør) og Francis Ford Coppolas seneste udspil 'Tetro'.

Serien (7 film) vises hele juni.

Ønskefilm

Denne omgang ønskefilm er ganske uden Hollywood-værker. Til gengæld frister vi blandt andet med en syret fransk fremtidsfantasi, svedig østrigsk realisme og australsk sarkasme. Og så giver vi en ekstra omgang til to af sidste års biograf-perler 'Dogtooth' og 'Fish Tank'. 

Serien (10 film) vises hele juni.

Bio 12:30 - For dig, der har tid midt på dagen

Oplev blandt andre Geoffrey Rush som Marquis de Sade, Nicole Kidman som Virginia Wolf og Mads Mikkelsen som Stravinsky, når Cinemateket lægger lærred til et par vanvidstruede forfattere, en mestermaler og hans muse samt to af det 20. århundredes kreative genier i erotisk sammenstød. Kaffe og småkager er inkluderet i billetprisen. 

Hver torsdag og fredag. Ny film hver uge. 

SneakBar

Dobbeltliv, imaginære venner, loyalitetens brister og sprængte rammer er temaer i denne måneds fire nyeste produktioner fra filmværkstedet.

Fredag den 3. juni kl. 19.15 og 21.15. Genvisning fredag den  17. kl. 19.00 – uden fest. 

Særarrangementer 

Kontroversiel iransk film - Rejse til tårernes sø

"Smuk", "overraskende" og "tankevækkende" var nogle af de roser, filmbladet Variety hæftede på den iranske film 'The White Meadows', da den havde premiere på San Sebastian-festivalen. Filmen er instrueret af Mohammad Rasoulof og klippet af Jafar Panahi, der begge blev idømt fængsel i 2010 for landsskadelig virksomhed og kun nyligt er frigivet. Programredaktør Rasmus Brendstrup indleder visningen søndag  den 19. juni med at fortælle om, hvordan 'The White Meadows' indføjer sig i den iranske tradition for ideologikritik.

Søndag den 19. juni kl. 16.30 med introduktion – og lørdag den 25. juni kl. 16.30. 

Søndagsmatiné - 'Dancer in the Dark' som opera: mød komponisten Poul Ruders

"Der er kun én ting i vejen med den film, og det er, at den ikke er en opera af mig!" Sådan siger den verdenskendte komponist Poul Ruders om baggrunden for, at han har omskabt Lars von Trier's film 'Dancer in the Dark' til operaen 'Selma Jezková'. Poul Ruders introducerer operaen og svarer på spørgsmål, når vi den 5. juni præsenterer en digital version af premiereforestillingen.

Søndag den 5. juni kl. 14.00

'Senna': formel 1-dage med forfriskninger

Den brasilianske motorkører Ayrton Senna vandt i sin korte Formel 1-karriere verdensmesterskabet tre gange, og efter hans dramatiske død i 1994 proklamerede den brasilianske regering tre dages landesorg (det skønnes, at tre mio. mennesker mødte op i gaderne til hans begravelsesprocession). Cinematekets publikum får naturligvis tre chancer for at se den skamroste nye dokumentar om Ayrton Senna - manden, myten og legenden. Efter visningen onsdag den 1. juni byder Den Brasilianske Ambassade på forfriskninger i Asta Bar. (Introduktionen af filmen ved Jan Magnusson den 15. juni er desværre aflyst).

Onsdag den 1. juni kl. 18.45, onsdag den 15. juni kl. 21.30 og onsdag den 29. juni kl. 18.45.

Tysk filmaften - 'Run If You Can'

"Rasende romantisk og særdeles underholdende trekantshistorie – så fremragende kan tysk film være," hed det i en af de mange positive anmeldelser af 'Renn, wenn du kannst', der var åbningsfilm for sideprogrammet Perspektive Deutsches Kino ved sidste års Berlin-festival. Dietrich Brüggermanns underholdende komedie, om den kørestolsbundne Ben, er båret af en rørende, vittig dialog og af fornemme skuespilpræstationer. Dietrich Brüggermann kan opleves i samtale med den faste vært for Tysk Filmaften, Steen Bille. Også instruktørens søster, Anna Brüggermann, som spiller rollen som Annika - og har været medforfatter til manuskriptet - vil være til stede.

Torsdag den 16. juni kl. 18.30.

Keaton - Stumfilmklassikere med levende musik

Buster Keaton (1895-1966) var den ordinært udseende fyr, der udførte ekstraordinære ting med livet som indsats. Nyd hans perfekt timede integration af dramatisk handling og komiske indslag i de to mesterværker 'Generalen' og 'Ship Ohoy!'.

Tirsdag den 14. og 28. juni kl. 19.15 - akkompagneres af Ronen Thalmay på klaver.

Kosmorama præsenterer - 'Hooked' med introduktion

En matematiklærer tager sin elskerinde med på, hvad der er tænkt som en romantisk udflugt i det grønne. Men da de rammer en prostitueret med bilen, tager den første løgn den næste. Adrian Sitarus bidske komedie 'Hooked' vandt kritikerprisen ved Palm Spring International Film Festival - og skiller sig ud fra mængden af rumænske film ved udelukkende at være fortalt i point of view-billeder! Kosmorama-skribent Morten Egholm giver inden filmen en introduktion til den rumænske nybølges hverdagsdramaer og ofte gravsorte humor. Efter filmen er der vin i Asta Bar og det nye nummer af Kosmorama til særpris.

Onsdag den 15. juni kl. 19.00.

'En rationel løsning' – Forpremiere på stor svensk allstar-komedie om parterapi

I det elegant eksekverede 'firkantsdrama' leverer en række af Sveriges modne skuespiller-koryfæer tåkrummende pragtpræstationer. Vi er på grænsen mellem komedie og tragedie. Ægtefællerne Erland og Maj (Stina Ekblad og Rolf Lassgård) er deltids-parterapeuter i den lokale kirke, men parret ryger selv ind i samlivsproblemer. Da Erland forelsker sig i sin bedste vens kone, i skikkelse af en veloplagt Pernilla August, foreslår han "den eneste rationelle løsning". 

Torsdag den 30. juni kl. 19.00. 

Open air cinema på Ofelia Beach - Cinemateket og Det Kgl. Teater viser gratis film

Den 23., 24. og 25. juni byder Cinemateket og Det Kongelige Teater på klassikere og kultfilm under åben himmel på Ofelia Beach. Det starter kl. 22.00 med usædvanlige filmperler fra ballettens, operaens og teaterets univers. Hver aften er der desuden en midnatsfilm på plakaten, som er mere i det syrede hjørne. Filmene vises på 35mm-kopier og stort lærred – og der er gratis adgang for alle, så længe der er plads på molen. Oplev bl.a. stumfilmlegenden Lon Chaney i 'Phantom of the Opera' med livesoundtrack ved Djuna Barnes. Eller det absolutte hovedværk inden for spaghettiwestern-genren 'Den gode, den onde og den grusomme'. Og 'The Big Lebowski', hvor strandbaren naturligvis, i anledning af visningen, vil være forsynet med 'The Dude's morgen-, frokost- og aftendiæt: White Russians.

23., 24. og 25. juni fra kl. 22.00. 

Friday Late Night - Musikfilm, bar og DJ - Depeche Mode 1988 og nu

I juni udsender Depeche Mode en gigantisk remix-opsamling 'Remixes 2: 81-11'. Cinemateket og EMI Music fejrer udgivelsen med en Late Night-visning dedikeret til bandet og en "special screening" af den sjældent viste turnéfilm 'Depeche Mode: 101'. Efterfølgende bar og dj. Der er en fri drink på billetten - og præmier på højkant til de heldige.

Fredag den 17. juni kl. 21.30. 

Psych-Out! - Genrefilm fra undergrunden - Vincent Price special

Kultstjernen Vincent Price lagde gentleman-ansigt og karakteristisk stemme til over 160 film og kastede ikke mindst lys og ironisk overskud over en lang række B-film i 60'erne og 70'erne. Vi viser en double feature med to af de bedste til en films pris: 'Syre sletter alle spor' og ' Theater of Blood' – nye fans kan starte her! Introduktion ved Mads Mikkelsen fra genrefilm-klubben Station 16. Psykedelisk rejsegrammofon i pausen.

Onsdag den 22. juni kl. 20.00.

Månedens Film – 'The City Below'

Den unge kunstnerspire Svenka flytter til Frankfurt. Hendes mand Oliver har fået job i en investeringsbank, og den fanden-i-voldske Svenka får snart bankchefen Roland Cordes opmærksomhed. Den tyske instruktør og manuskriptforfatter Christoph Hochhäusler har begået en uafrystelig film om erotisk besættelse og (selv)destruktive magtspil, der samtidig er en pågående kapitalismekritik.

Torsdag den 16. til søndag den 26. juni.

Månedens Dokumentar – 'You Don't Like The Truth - 4 Days Inside Guantánamo'

Oprørende og prisbelønnet dokumentar om canadiske Omar Khadr, der som 15-årig blev anholdt i Afghanistan og overført til indespærring og forhør i Guantánamo. Filmen er baseret på uddrag af et syv timer langt forhør, der foregik over fire dage i 2003 og blev optaget af et overvågningskamera. Forhøret kommenteres i filmen af blandt andre tortureksperter, Omars advokater, hans søster og mor samt tidligere medfanger i Guantánamo.

Torsdag den 2. til onsdag den 8. juni.

Mest for børn

Bio Min Bio

I Bio Min Bio viser vi de gode gamle familiefilm i spillefilmslængde og de film som børnene selv kender og elsker at se - og gense! I juni måned viser vi 'Madagascar 2'.

Søndag den 12. og 26. juni kl. 12.30. 

Børnebiffen

Der er gratis adgang til alle film på  hverdage. I weekenden, på helligdage og i ferier tilbydes Børnebiffen nu til en pris af blot 10 kr. Børnebiffen er et gratis tilbud til daginstitutioner. For de mindste er der masser af mulighed for at se animationsfilm nye som gamle. Cirkeline underholder på flyvetur med Sofus. Vi viser Den nye sommerfugl, som er en fantastisk fortælling om børns mod og fantasi. For de syvårige og op har vi to nye film 'Lysvågen' og 'Mor Byttes' på programmet, som på hver sin måde sætter fokus på forholdet mellem forældre og deres børn.

Læs mere om Børnebiffen

For medlemmer

Gratis entré til Månedens Film – 'The City Below'

Første visning af månedens særligt udvalgte premierefilm er gratis for Cinematekets medlemmer. Husk at bestille billet i god tid.

Torsdag den 16. juni kl. 21.45.