Cinemateket oktober 2008

Nye brasilianske festival-hits. Surrealistiske eksperimenter og kafka'sk paranoia. Fokus på en af filmhistoriens hotteste blondiner. Syrede japanske animationsfilm. Og masser af særarrangementer på plakaten. Cinemateket byder velkommen til oktober med et program fuld af overraskelser.

Serier

Viva Brasil - ny brasiliansk film
Siden 'City of God' (2002) har brasiliansk film været præget af historier båret af rå energi udsprunget direkte af slumkvartererne i Rio og Sao Paulo. I samme periode har en række yngre instruktører åbnet vinduerne til mere ukendte egne af Brasilien og via realistiske hverdagshistorier afdækket de store kulturelle forskelle i det omfangsrige land.
Fredag den 3. oktober kl. 19.00 får Cinemateket besøg af João Salles, instruktøren bag 'Santiago' (2007) - et smukt portræt af en gammel kammertjener og samtidig en meditation over filmmediets muligheder og begrænsninger. Og lørdag den 4. oktober kl. 19.15 introducerer César Charlone sin smittende, sorthumoristiske 'The Pope's Toilet' (2007). Tirsdag den 14. oktober har vi forpremiere på 'Blindness' (2008) - den nye film af Fernando Meirelles, der instruerede megasuccesen 'City of God'. Filmen er baseret på José Saramagos' bestseller og har Julianne Moore i hovedrollen.

Serien (10 film) vises hele oktober.

Jan Svankmajer - tjekkisk surrealist
Med ekkoer af Lewis Carrolls surreelle poesi, Franz Kafkas paranoia og Edgar Allan Poes uhygge besidder den tjekkiske animator og instruktør Jan Svankmajers film en helt egen skønhed - en humoristisk blanding af det makabre og det barnlige.
Torsdag den 9. oktober kl. 19:00 vil filmskribent Peter Skovfoged Laursen introducere en række af Svankmajers kortfilm. Og tirsdag den 7. oktober inviterer Den Tjekkiske Ambassade til reception efter visningen af 'Little Otik' kl. 19.15.

Serien (5 spillefilm og 2 kortfilmprogrammer) vises hele oktober.

Cool Anime - avantgarde-animation fra studio 4°C
Gud er en dværg. Og kvinde. Næ hov, nu bliver Gud til et naivistisk fabeldyr i psykedeliske gevandter. Studio 4°C er et af Japans godt 400 aktive animationsstudier. Det har gennem de seneste 10 år slået sit navn fast som et af dem, der tager den eksperimenterende fortælleform mest seriøst. Cinemateket byder med denne serie på radikale, tankevækkende og underholdende værker fra nogle af Japans mest krøllede hjerner.

Serien (4 film) vises hele oktober.

Carole Lombard - profan lyslokket engel
Filmhistorien er fuld af blondiner. Der er noget ved det blonde hår, som filmkameraet elsker. Myten om blondinernes dumhed har Hollywood naturligvis forstået at udnytte, men omvendt er der også de stålsatte, kølige skønheder. Og så er én kvinde uden for kategori: Carole Lombard, 1930'ernes store