Cinemateket september 2011

Cinemateket byder i september blandt andet på: Fra 'Nosferatu' til 'Heimat' – tysk filmhistorie udvalgt af store filmnavne. Filmsamuraien Sion Sono - "camera is hard-on penis to me". Ryan Gosling - canadisk drive. Efter 9/11 - amerikansk selvransagelse. Desuden en stribe særarrangementer, herunder SønDok – fodbold for milliardærer, månedens komedie ’Den store gav-tyv’ med Dirch Passer i hovedrollen, Psych-Out!-biffen med ’RoboCop’/’Total Recall’-double samt en aften i selskab med nogle af delta bluesens sejeste herrer i en dirty blues night med bar, dokumentarfilm, dj og Fried Okra Band live. Og meget, meget mere …

Serier i september

Fra 'Nosferatu' til 'Heimat' – tysk filmhistorie udvalgt af store filmnavne

Førende tyske instruktører agerer guider på en betagende rejse igennem landets filmhistorie og indkredser kernen i tysk film. Tom Tykwer peger bl.a. på Murnaus ’Nosferatu’ og Doris Dörrie på ’Alice i byerne’ af Wim Wenders.Udgangspunktet for serien er dokumentarfilmen ’Auge in Auge - Eine deutsche Filmgeschichte’, hvor 10 nulevende filmnavne netop fortæller om deres yndlingsfilm. Vi viser dokumentaren ved et særarrangement torsdag den 15. september kl. 19.00, arrangeret i samarbejde med filmkonsulent Steen Bille og med besøg af DDR-tidens vel nok mest prominente filmskaber, manuskriptforfatteren og instruktøren Wolfgang Kohlhaase.En af Kohlhaases største succeser er DEFA-filmen ’Solo Sunny’ (1980), som også indgår i nærværende serie. Kohlhaase introducerer ’Solo Sunny’ den 16. september kl. 19.15.

Serien (9 titler) vises hele september.

Sion Sono - ”camera is hard-on penis to me”

Marquis de Sade møder Nagisa Oshima. Filmsamuraien og digteren Sion Sono er et fænomen i japansk (mod)kultur. I Sonos afsporede, ofte blodige filmiske universer er der mange sandheder at hente. Hvis man tør!!! Nyd fem af hans værker - bl.a. dette års Cannes-deltager ’Guilty of Romance’ og den 4-timer lange ’Love Exposure’.

Serien (5 titler) vises hele september.

Ryan Gosling - canadisk drive

I september ruller Nicolas Winding Refns Cannes-succes ’Drive’ med Ryan Gosling i hovedrollen endelig over de danske lærreder. Vi kridter banen op med en håndfuld af den unge fremadstormende canadiers hidtil bedste præstationer – herunder den finurlige feel good-komedie ’Lars and the Real Girl’ og biografpremiere på det anmelderroste drama ’Blue Valentine’.

Serien (5 titler) vises hele september.

Efter 9/11 - amerikansk selvransagelse

Vi sætter fokus på følgerne af angrebet på World Trade Center med to amerikanske dokumentarfilm, der behandler de menneskelige omkostninger og går i clinch med USA som krigsførende nation: ’Persons of Interest’ og Sundance-vinderen ’Why We Fight’. (Se desuden ’Holy Wars’, der er Månedens Dokumentar. Læs mere nedenfor).

Serien (3 titler) vises 3.-22. september.

Filmskolens afgangsfilm – dokumentarlinjen

Livet i en paryksalon for kræftramte, kystfiskere i Thorupstrand, arabisk pigefest med vandpiberygning. Det er blot nogle af emnerne for årets ni afgangsfilm fra Filmskolens dokumentarlinje, der ud over den gode historie har lysten til at eksperimentere i centrum. Se dem i Cinemateket den 17. og 18. september. Alle film bliver introduceret af deres respektive instruktører, som ligeledes svarer på spørgsmål.

Afgangsfilm I - lørdag den 17. september kl. 15.30. Afgangsfilm II - lørdag den 17. september kl. 18.15. Afgangsfilm III - søndag den 18. september kl. 16.15.

Robert Aldrich – Against the odds

Robert Aldrich havde et bittersødt forhold til filmindustrien Hollywood. I dag er han stort set glemt. Vi hylder den stridslystne amerikanske instruktør og viser en håndfuld af hans hårdtslående film fra 1950-60’erne – herunder ’Det beskidte dusin’ og noir-klassikeren ’Kys mig til døde’.

Serien (5 titler) vises hele september.

BUSTER – 11 dages forrygende filmfestival for børn og unge

15.-25. september viser BUSTER – Københavns Internationale Film Festival for Børn og Unge – over 160 spændende, skæve og skøre film fra hele verden. Desuden filmrelaterede workshops, instruktørmøder og mange andre arrangementer. De alleryngste, som skal i biografen for første gang, kan passende starte med BUSTER i Børnebiffen i Cinemateket, hvor programmerne er målrettet netop 3-6-årige.

15.-25. september. Læs mere på www.buster.dk.

Ønskefilm - valgt af publikum

Græsk hjerteblod og mytologi i 'Zorba grækeren', ubestikkelig new yorker i 'Serpico', jazzet dansker i 'Charlie Butterfly', fransk hævn og poesi i Truffaut-klassikeren 'Bruden var i sort', balstyrige kinesere i 'Peking Opera Blues, Jack Nicholson med hestehale i 60'er-syrefilmen 'Psych-Out'! Samt andre publikumsønsker.

Serien (9 titler) vises hele september.

Bio 12:30 – torsdag-fredag

Film med noget på hjerte – for dig der har tid midt på dagen. I september tre stærke beretninger om og med bemærkelsesværdige kvinder: ’Maria Larssons evige øjeblik’, ’Applaus’ og ’En soap’. Kaffe med i billetprisen.

1.+2. september kl. 12.30 – ’Maria Larssons evige øjeblik’. 8.+9. september kl. 12.30 – ’Applaus’. 29.+30. september kl. 12.30 - 'En Soap'.

Særarrangementer

’Bliktrommen – Director’s Cut’ - Månedens Film

Filmatiseringen af Günther Grass’ respektløse litterære opgør med nazismen er en af tysk films allerstørste succeser. ’Bliktrommen’ er nyrestaureret og præsenteres i en digital version, som er 20 minutter længere end 1979-versionen.

15.-25. september.

’Holy Wars’ – Månedens Dokumentar

Indtrængende og humoristisk film om religiøs fundamentalisme. En islamisk fundamentalist og en amerikansk kristen fanatiker krydser klinger - med uforudsigeligt resultat!

9.-13. september.

Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine – Thorstein Thomsen om Douglas Sirk

Den amerikanske instruktør Douglas Sirk, kendt for sine højspændte melodramaer, hed i virkeligheden Detlef Sierck og var af dansk-tysk afstamning. Forfatteren og musikeren Thorstein Thomsen har skrevet en stor, medrivende romanbiografi om Sirk med titlen ’Rock Hudson skal ikke dø i Ukraine’. Thomsen introducerer Sirks hovedværk ’Med kærlighedens ret’ den 22. september. Forfatterens bog sælges til rabatpris i forbindelse med arrangementet.

Torsdag den 22. september kl. 19.00.

SønDok – fodbold for milliardærer

Hvis man er rigtig milliardær, ejer man en fodboldklub. Mens Abramovich købte sig ind i Chelsea, begyndte den mindre kendte ukrainske milliardær Rinat Akhmetov at investere kraftigt i klubben Shakhtar Donetsk. Donetsk ligger i et ukrainsk kulmineområde, hvor Akhmetov er en indflydelsesrig forretningsmand. Hans investering i klubben er et godt eksempel på den tiltagende og ofte problematiske sammenblanding af politik, underholdning og økonomiske interesser. Instruktøren Jakob Preuss kaster et utraditionelt blik på østeuropæisk fodboldkultur i ’The Other Chelsea’ - og vil selv være til stede ved visningen den 25. september.

Søndag den 25. september kl. 14.00.

Dirch er ’Den store gav-tyv’ – septembers Funny Bones

Cinemateket har åbnet den nye sæson med en mission om ’mere at grine af’ i biografmørket. Under hatten ’Funny Bones’ viser vi nu hver måned en filmkomedie - spydig, fjollet, underspillet, spækket med slapstick eller gennemhullet af screwballs. I september lægger vi os i slipstrømmen på danmarkspremieren ’Dirch’ og viser Hr. Passer i en af hans mange morsomme film, nemlig krimi-komedien ’Den store gav-tyv’ (1956), som bl.a. inspirerede Nikolaj Lie Kaas til rollen som Dirch Passer.

Tirsdag den 27. september kl. 19.15.

Psych-Out!-biffen – Paul Verhoven double: ’RoboCop’ og ’Total Recall’

Vulgær, kynisk, misantropisk. Paul Verhoeven er blevet beskyldt for det meste. Men hans kritikere overser, at der ligger en styrke i den giftige satire, som vi her får at smage i to vittige og brutale science fiction-film, der er modne til kultklassikerstatus. I ’RoboCop’ har den kriminelle underverden overtaget Detroit – ind til en cyborg-betjent entrer gaderne og rydder op. ’Total Recall’ (der er baseret på en novelle af Philip K. Dick) byder på bl.a. rebelske mutanter og nogle af de bedste special effects fra perioden omkring 1990. Der er kolde øl for kolde kontanter i pausen, hvor rejsegrammofonen snurrer.

Torsdag den 29. september kl. 19.30.

Friday Late Night – dirty blues night med bar, dj og Fried Okra Band live

I dokumentarfilmen ’You See Me Laughin'’ møder vi Delta-blues’ens ukuelige overlevere. Mange nærmer sig de 80 og har ikke en tand i kæften. Én lider af så svære fysiske handicaps, at han må spille sin guitar med en smørkniv. Flere har været inde at spjælde for gambling-slagsmål og mord. Alle bor i usle rønner i Mississippi-byen Holly Springs, hvor de groover på deres instrumenter på faldefærdige terrasser med 15 børnebørn løbende omkring sig, når de da ikke fyrer den af på den lokale smugkro. Det går ikke stille for sig hos sent opdagede semi-legender som R.L. Burnside, Cedell Davis og T-Model Ford. Efter filmen spiller det bedste danske bud på dirty delta blues, The Fried Okra Band, et eksklusivt power trio-sæt i Asta Bar.

Fredag den 23. september kl. 21.30.

Leth cykel-special – open air film i Ørstedsparken 19.-20. september

Man kan ikke sige cykelsport uden at sige Jørgen Leth. Så når VM i landevejsløb i september indtager de københavnske gader, sørger Cinemateket – i samarbejde med Københavns Kommune/Festdage i Cykelbyen – for en Leth Open Air-visning af hans tre særegne cykelfilm - den første med introduktion af digteren/kommentatoren/instruktøren selv.

Mandag den 19. september kl. 20.00 – ’En forårsdag i helvede’ med intro. Tirsdag Tirsdag den 20. september kl. 20.00 – ’Stjernerne og vandbærerne’ + ’Den umulige time’.

Gratisvisning af ’Europa’ – MEDIA 20 år

MEDIA, EU’s støtteprogram til film, tv og ny teknologi, fylder 20 år, og i samarbejde med Europa-Huset fejres jubilæet med visning af Lars von Triers ’Europa’ i Cinemateket. Filmen er fra 1991 og dermed lige så gammel som MEDIA. Vi indleder med et par ord om Lars von Triers værker, og efter filmen spørger Morten Løkkegaard, medlem af Europa-Parlamentet (V), om der ville findes en filmbranche i EU i dag, hvis det ikke var for støtteprogrammer som MEDIA. Med efterfølgende reception i Restaurant SULT.

Torsdag den 22. september kl 16.30. Fri entré.

SneakBar – nye produktioner fra Filmværkstedet

Fire film med efterfølgende networking: ’Balladen om Bolette’, ’Fragments of Freedom’, ’Knock Out’ og ’Piv’

Fredag den 2. september kl. 19.15. Fredag den 2. september kl. 21.00. Fredag den 16. september kl. 19.00.

Mest for børn

Børnebiffen

Alfons Åberg, mægtige maskiner, safari i Europa og mange andre sjove og lærerige fortællinger i børnehøjde.

Hver torsdag-søndag. Fri entré på hverdage. Blot 10 kr. i weekenden.

Bio Min Bio

Familiefilm i spillefilmslængde. I september ’Cirkeline og verdens mindste superhelt’ – klassisk dansk animation.

Søndag den 4. september kl. 12.30 og søndag den 11. september kl. 12.30.