Cinematekets program i februar

I februar tager vi ud i verden og viser film fra alle hjørner af kloden og kulturlivet. Vi starter i Danmark med de bedste danske film fra 2019 og afholder et event om den altid grænsesøgende Lars von Trier. Ned gennem Europa gør vi stop ved italienske Federico Fellini og franske børnefilm. Er du i festivalhumør, kan du opleve varmere himmelstrøg med asiatiske og jødiske temaer. Uanset hvor du drømmer om at rejse hen, har Cinematekets program i februar noget, der tager dig lidt tættere på – om end ikke geografisk, så kulturelt, sanseligt og sprogligt.

Serier og festivaler

Danske film 2019
Før vi drager ud i verden, vil vi hylde de bedste danske film fra 2019. Politikens filmanmelder Joakim Grundahl har udvalgt 8 film, som hver på sin vis slog igennem som noget særligt. I den ene ende af spektret har vi stærke kendinge på den danske scene: En isnende Trine Dyrholm i rollen som manipulerende cougar i ’Dronningen’ og en varmende Jesper Christensen som fattig bonde i ’Før Frosten’. I den anden ende af spektret stjæler amatørerne lærredet med uforglemmelige præstationer i filmene ’Onkel’ og ’Kongernes fald’. Der er store armbevægelser i ’Cold case Hammarskjöld’ og små klaustrofobiske rum i ’Cutterhead’. 2019 er kontrasternes år i dansk film. Oplev dem på det store lærred i Cinemateket.

Dansk Film 2019 - De syv bedste valgt af filmanmelder Joakim Grundahl 12. til 20. februar

Federico Fellini
Næste stop gør vi i Italien. Den italienske mesterinstruktør Federico Fellini ville være fyldt 100 år i januar, og i den forbindelse afholdt vi en særvisning af hans hovedværk 8 ½. Men en så indflydelsesrig herre kan ikke begrænses til et enkelt event. Så nåede du ikke forbi i januar, har vi en hel serie klar over de næste måneder, hvor vi viser næsten alle hans film suppleret med introduktioner og nye dokumentarfilm om den italienske instruktør. Fellini bevæger sig elegant mellem neorealisme og populærkultur. Han omdefinerede neorealismen til at dreje sig om ”enhver form for virkelighed. Ikke kun den sociale virkelighed, men også åndelighedens virkelighed… alt hvad mennesket har i sig”. 

Federico Fellini - Mellem Neorealisme og populærkultur 15. februar til 4. marts

Grace Kelly – Den uopnåelige
Denne gudesmukke kvinde fra Philadelphia, USA kommer vi ikke udenom. Selv Clark Gable og Frank Sinatra kunne ikke spille op imod Grace Kelly, der stjal auraen, så snart hun trådte ind i et rum. Kom indenfor i hendes magiske univers i filmen ’High Society’. Tag med til Monaco og Middelhavet i ’Fang Tyven’ eller oplev Afrika i ’Mogambo’. Cinemateket viser i alt 6 film, og uanset hvad garanterer vi 50’er vintage-stil, mænd med hat og tweed og kvinder i juveler. Det bliver en fest!

Grace Kelly - Den uopnåelige 1. februar til 30. marts

Mesterlige jazzsoundtracks
”Sound is half the picture”, er en udbredt udtalelse. Lyden kan forstørre filmens fortælling og forstærke filmens følelser. Vi skal til det sydlige USA, hvorfra jazzmusikken opstod som genre. Gennem tiden har flere af jazzens største ikoner skrevet musik til film og skabt soundtracks, der i dag står som klassikere i musikhistorien. Gennem en række film og introduktioner af jazzmusikere og -kendere stiller vi skarpt på, hvordan jazz har lagt toner til soundtracks i film. Der er alt fra Herbie Hancocks groovy og cool lydside i ’Blow-up - var det mord’ til Sonny Rollins’ energiske spil i ’Alfie’. Bered dig på en fuldstændig sanseoplevelse. 

Mesterlige Jazzsoundtracks 15. februar til 17. marts

Festivaler
Februar er festivalmåned. Vi starter i Asien med ’Copenhagen Asian Film Festival’, der byder på et bredt udvalg af de allerbedste asiatiske film. Oplev asiatisk kultur i alle dens former og farver, dans og design, mad og musik. Tag med lige fra Hongkong over Japan til Filippinerne og meget mere. Hvis du interesserer dig mere for jødisk kultur og historie, er ’Copenhagen Jewish Film Festival’ et klart hit. Lad dig fordybe i temaet ’Great Jewish Minds’ med fokus på bl.a. Golda Meir og Sigmund Freud. Eller slå dig løs under temaet ’The Other Israel’ om en danse- og sansebevægelse i storbyerne. Du kan opleve alt fra let komedie til politisk thriller i Cinematekets biografer, men fælles for dem alle er den gennemgående jødiske ånd. 

Copenhagen Asian Film Festival 10. til 16. februar
Copenhagen Jewish Film Festival 21. februar til 1. marts

 

Events

Lov, ret og film
Endnu engang tager vi turen til Italien. Denne gang fordi der er noget mistænkeligt ved det italienske politi i Elio Petris thriller, ’Undersøgelse af en borger hævet over enhver mistanke’. Det er en stærk særpræget beretning om et mord begået af en neurotisk politiinspektør, der efterlader sig tydelige spor på gerningsstedet for at afprøve sin magt og politiets effektivitet. Til at sætte det hele i perspektiv introduceres filmen af Ph.d. i jura, Roberta Mungianu. 

Lov, ret og film - Oscar-belønnet italiensk film m. intro af Roberta Mungianu 19. februar

Kunstklubben – Picasso og Banksy
Kunstklubben inviterer på talk om to af verdens kendte og kontroversielle malere: Picasso og Banksy. Vi begynder i Sydeuropa, hvor vi stiller skarpt på, hvem Picasso var – set gennem øjnene på hans 40 år yngre elskerinde Francoise Gilot. Picassos malerier er kendte verden over, men de har en mørk bagside, som ikke alle kender. En bagside du nu kan få indblik i, når vi viser ’at overleve Picasso’. Fra dyster bagside til dyster forside. I Palæstina finder vi street art-kunstneren Banksy, der maler på den krigsramte bys vægge. En historie om kultursammenstød, kunst, tyveri og det sorte marked. To fængende fortællinger som griber både kunstelskeren og den ikke-kunstinteresserede.

Kunstklubben - The Man Who Stole Banksy med introduktion af Jens-Peter Brask 26. februar

Børnebiffen
I Børnebiffen fortsætter jordomrejsen - ikke bare geografisk, men også i stilart. Du kan opleve en finurlig koreansk kortfilm om filtdukker, der kommer i nabostrid. Er du dyreelsker, har vi hele to nye danske kortfilm om søde hunde og venskab, eller du kan tage med Rita og krokodille i Zoo. Vil du hellere på tur til Sverige og finde en morfar samt lære at fløjte, viser vi børnefilmen ’Kan du fløjte, Johanna’.

Børnebiffen: Kvalitetsfilm for de mindste

Familiebiffen
Tag hele familien med til Frankrig, når vi viser nyere franske børnefilm. En eventyrlig rejse over Paris’ tage og kringlede kroge af Belleville. Et roadtrip med teenagerne Mikro og Diesel rundt i hele Frankrig. En afstikker til Gallien med Asterix og Obelix. Eller på tur til andre planeter med Den Lille Prins. Er I mere tilhængere af høj spænding, kan I komme med Hitchcock til USA og være med til at opklare mysteriet om et mord i ’Skjulte øjne’. 

Pigen, ræven og trillingerne fra Belleville Nyere franske børne- og ungdomsfilm 1. feb - 15. mar
Skjulte øjne 26. februar

 

Tid: Februar 2020
Sted: Cinemateket, Gothersgade 55, København K
Billetbestilling: cinemateket.dk og tlf.: 33 74 34 12