Cinematekets program i november

I november måned tager Cinemateket på en verdensomspændende filmrejse. Vi går tæt på 1960'ernes avantgardefilm i USA samt stiller skarpt på film fra og om Hollywood, besøger Karen Blixens kaffefarm i Afrika, fejrer De Dødes Dag i Mexico, skaber indblik i samfundsforholdene, kulturen og den rige filmproduktion i Central- og Østeuropa, tager til live-koncert med Leonard Cohen og præsenterer Sergey Dvortsevoys russiske Cannes-vinder - og Månedens Film i Cinemateket - 'Ayka'. Så find passet frem og udvid din filmkulturelle horisont. Alt sammen og meget mere i Cinemateket!

Serier

Amerikansk avantgarde
Fire tirsdage med amerikanske avantgardefilm og foredrag ved Lars Movin. Vi lægger ud med en dokumentarfilm, Chuck Smiths forrygende portræt af Barbara Rubin, der som blot 17-årig indledte arbejdet med det kontroversielle erotiske pionerværk ‘Christmas on Earth'. Herefter følger en stribe perler fra 50'ernes og 60'ernes toneangivende undergrundsmiljøer i New York og San Francisco.
Amerikansk avantgarde: Rubin, Beat, weiss og Warhol 22. okt.-26. nov.

Hollywood om Hollywood
Kom, hør og se med, når Cinemateket præsenterer en perlerække af klassiske Hollywood-film, der alle vender kameraet indad og skildrer filmbyen over dem alle: Hollywood. Oplev blandt andet 'What Price Hollywood?', 'Trumbo', 'Sullivan’s Travels' og 'Sunset Boulevard' – alle med et supplerende ekspertoplæg om de epoker i Hollywoods historie, som filmene knytter sig til. Velkommen til Hollywood!
Hollywood om Hollywood: få hele historien fortalt – og se de bedste film fra filmbyen 16. okt.-30. nov. 

Karen Blixen – The Storyteller
I disse år bliver Karen Blixens liv og værk forsket i og fortolket som aldrig før. Det er Blixen-tid, og Cinemateket viser en række vægtige dokumentarer om den verdensberømte storyteller – blandet andet fire helt nyproducerede for Karen Blixen Museet – samt filmatiseringer af nogle af hendes bedste værker.
Karen Blixen – 'The Storyteller' 3. okt.-27. nov.

Festivaler

De Dødes Dag
I Danmark bliver døden sjældent betragtet som noget festligt. Men rejser man til Mexico, er det en helt anden sag. I Mexico fylder sukkerkranier, lys og kors kirkegårde og vindueskarme, og overalt pyntes mindealtre. Sammen med Rosscammm Films og foreningen CkulturA, der har en hel vifte af aktiviteter fordelt over København, byder Cinemateket i dagene 2.-4. november indenfor til film, foredrag og en workshop for børn.
De Dødes Dag: Husk mig!-festival 2.-4. nov. 

CPH PIX: WEEKEND
WEEKEND fejrer en ny generation af filmmagere, mens CPH PIX slår biografdørene op til et helt nyt festivalprogram centreret om 20 nye spillefilm fra 20 markante talenter. Instruktører, der med deres første eller anden film stjal billedet i Cannes, Berlin og Venedig i år. Og andre, der plaskede mindre, men skabte ringe, som vil sprede sig længe. 20 instruktører, der magter at sætte filmkunsten i spil. 20 film, der påvirker hoveder og holdninger.
CPH PIX: WEEKEND 14.-17. nov.

East by Southeast
Endnu engang præsenterer East by Southeast nye film fra Central- og Østeuropa, og inviterer til et indblik i samfundsforholdene, kulturen og den rige filmproduktion i vores europæiske ’nabolande’. Vi åbner filmgrænserne den 7. november med danmarkspremieren på den charmerende polske komedie ‘A Taste of Pho’. 
East by Southeast 7.-30. nov.

POW: Kvindekunstfestival
Den 7.-10. november præsenterer festivalen Power of Women Copenhagen et program fuld af værker af kvindelige kunstnere inden for film, musik, scenekunst og litteratur. Cinemateket danner ramme om en stor del af festivalens filmprogram med fokus på fortællinger af og om kvinder. I år har festivalen også et særligt fokus på bæredygtighed og sammenhængen mellem klima, kunst og køn.
POW – Power of Women: Kvindekunstfestival 7.-10. nov.

Events

Fri Fredag - fri entré: Leonard Cohen: Live In Dublin
Kom til koncertfilm, kvalitetsøl og fyraftenshygge når Cinematekets biografbar byder på den eneste officielle Leonard Cohen-koncert i high definition. ’Live In Dublin’ er optaget under Cohens totalt udsolgte og anmelderroste 2012-2013-turné. Oplev det canadiske fyrtårn i en magisk optagelse fra Dublins O2 Arena på fire lærreder på én gang.
Fri Fredag – fri entré: ’Leonard Cohen: Live In Dublin’ 8. november kl. 16.00.

Film, tapas & cocktails: Closer
Stripperen, fotografen, hudlægen og forfatterspiren længes alle efter det altopfyldende kærlighedsforhold, men når de synes at have mødt den rigtige, forrådes de af deres egne drifter. Før filmen serveres en græskarsuppe, røget laks og paneret grisebryst akkompagneret af en ”Dirty Gin”. Desserten står på passionsfrugt-jelly og Mike Nichols’ anmelderroste beretning om fire menneskers kærlighedskvaler.
Film, tapas & cocktails: ’Closer’ 13. november kl. 17.00

Månedens Film

Månedens Film i november: 'Ayka'
Sergey Dvortsevoys Cannes-vinder ’Ayka’ er en filmisk knytnæve med slagkraft og hudløshed. Den unge kirgiser Ayka efterlader sin baby på fødestuen i Moskva og springer ud af et vindue. Blødende bevæger hun sig gennem snedriver, baggårde, små lortejobs og trusler. Ayka er nødsaget til at betale mafiaen tilbage for nogle penge hun har lånt. Men arbejdstilladelsen er udløbet, og døre smækker i.
Månedens Film i november: ’Ayka’ 7.-17. nov.

Børne- og familiefilm

Børnebiffen
Børnebiffen viser kvalitetsfilm for de 3-7-årige filmelskere, og i efteråret kan du glæde dig til at høre historien om Dronning Numse, lære om de mægtige maskiner på byggepladsen og flyve til månen med Cirkeline og hendes venner. Børnebiffen er gratis for alle gæster i hverdage, og i weekender og ferier får billetter til 30 kr.
Børnebiffen 9. okt.-30. nov.